25 april, 2024

Vakna innan någon dör

De flesta som läser det har har säker sett att polisen dragit igång vad jag kallar ett kring mot fotbollssupportrar. Redan här kan vi ställa oss frågan om varför går polisen på offensiven och samtidigt bekräftar att det blivit lungorna och säkrare på våra arenor under de senaste åren? 

Fotbollsvålden höll på att förstöra supporterkulturen, vilket ledde att förbundet tillsatte SLO för att förstärka kommunikationen mellan olika grupperingar inom läktarkulturen, polisen och klubbarna. SLO är Supporter Liaison Officer för er som inte vet. 2012 var jag själv SLO för Åtvidabergs FF och det arbetet var både roligt och inspirerande. Jag var SLO bara ett år, eftersom jag anställdes av föreningen. På den tiden skulle inte SLO ha några starka band i klubben eller hos fansen. Allt för att bygga ett förtroende. SLO runt om i landet har gjort fantastiskt jobb. Plötsligt kunde alla kommunicera med varandra via olika SLO. Det ledde till att våldet på arenorna mer eller mindre försvann. Idag kan vi konstatera att det är sällan som uppstår bråk på arenorna. Att det finns människor som vill slåss ska vi inte blunda för. Men i de senaste offensiven från polisen är inte det målet. Målet att komma åt bengalerna och pyroteknik. 

2017 hade Allsvenskan över två miljoner besökare och förra året ökade den siffran. Samtidigt tändes det massvis med bengaler under både 2017 och 2018. Med andra ord själva besökarna anser inte att det finns problem med pyroteknik. Det konstaterar jag genom att titta på ökade publiksiffran för 2018. Hade pyrotekniken varit problem så är jag helt övertygad om att publiken inte hade tagit sig till arenorna. 

Med tanke på att polisen tillsammans med klubbarna och SLO byggd en bättre kommunikation och byggt upp en tryggare miljö kring våra matcher, känns otroligt konstigt att man väljer gå den här vägen som vi sett under de senaste veckorna. 

Det kommer uppgifter att beslutet inte är förankrat hos hela polismyndigheten och att många poliser själva tycker att taktiken är helt fel. Jag kan förstå att polisen vill få bukt med bengalerna som leder till brott mot ordningslagen, men att använda övervåld i jakten på bengaler är inte rätt väg att gå. 

Polisen själva har inte statistik på hur många som skadar sig varje år på våra arenor där pyroteknik tänds. Trots det anser man att bengalerna är farliga. Det kan leda till att någon kan drabbas av brännskador, att det kan börja brinna på läktaren. Dock har man inte fakta i frågan hur många bränder som har inträffat på våra läktare. Inte heller hur många som uppsökt sjukhus efter en bränning. När man ställer dessa frågor till polisen hamnar man i en återvändsgränd. Polisens svar blir då att bengalerna är förbjudna och måste bort från våra läktare. 

För att få bort bengalerna har man förbjudit OH-flaggor som polisen menar används för att maskera sig innan en bränning och på så sätt undvika att kunna identifieras. Här kan vi ställa några relevanta frågor tycker jag. Den första är hur länge dröjer det innan polisen stänger ner toaletterna på arenor, för toaletterna kan användas att maskera sig? Nästa fråga är när kommer man förbjuda alla bilar i Sverige, efter det finns människor som kör rattfulla?  

Polisens offensiv kommer att trappa upp våldet runt om i landet. Supportrarna kommer inte att vika ner sig och det kommer att leda till ännu fler sammandrabbningar mellan polis och fans. Redan nu rapporteras det från flera olika ställen hur polisen och ordningsvakter använder övervåld. Senast igår blev det stökigt i Helsingborg, där AIK:s SLO fick slag från ordningsvakter. Efter derbyt mellan Djurgården och AIK har vi sett flera filmer där polisen slår folk bara för att personerna går för långsamt och på en av filmerna hör vi hur en polis frågar en kille som ligger på marken, om han ska bryta fingret på honom?

Mest skrämmande är att enhetens chef anser att poliserna inte begått något olagligt och att agerat i linje med gällande lagstiftning. Min fråga här är: Är det tillåtet för polisen att hota folk? Står detta verkligen i lagstiftningen? 

Idag kom det även rapporter att SEF och polis kommer att ha möte kring det som händer just nu. Jag läste en intervju med SEF:s ordförande Mats Enqvist där han säger att polisen inte haft dialog med SEF kring dessa frågor. Polisen i sin tur hävdar att kommunikationen med SEF, klubbarna och supportrarna är god. Varken SEF, klubbarna eller supportrarna kan bekräfta det polisen säger. 

Men det är inte första gången som polisen ljuger för allmenheten när det gäller vissa frågor. Alla vi som följt debatten kring pyroteknik minns hur polisen ljög om rapporten hur farligt är det egentligen att andas rök från bengalerna. För er som inte känner till det hela, kan jag rekommendera att söka artiklar från andra journalister som beskriver det hela. 

Om polisen inte backar i sin offensiv kommer det här att sluta riktigt illa. Jag är förvånad att ingen politiker valt att kommentera polisen agerande. Det skulle vara intressant att få veta vem inom polismyndigheten gav order om den här offensiven? Jag hoppas verkligen inte att vi kommer att se samma sak inträffa i Sverige som hände i Italien för ett antal år sedan. Där sköts en supporter till döds av polisen vilket ledde att rivaliserade fans gick i samlad attack mot polisen. I Rom var det även 200-fans från Lazio och Roma som gemensamt attackerade polisen. 

Det är dags för våra politiker att vakna och ge nya direktiv till polisen innan någon dör även i Sverige. 

Lämna ett svar

På https://almersmediablogg.almersmedia.com använder vi kakor. Kakor är små textfiler som lagras på den enhet du surfar på, till exempel dator eller mobiltelefon. Textfilen som skickas är inte skadlig och innehåller ingen programkod.