Vi är en båt som sjunker utan vare sig kapten eller styrman

När jag skriver det här har det hunnit bli tisdag. Jag orkade inte skriva något efter matchen och under söndagen ville jag inte ens tänka på ÅFF för att vara ärlig och under måndagen gick tankarna vidare och det är just dessa tankar som jag förmedlar.  

På tio matcher har vi tagit en poäng och man kan bara konstatera att det är på tok för dåligt. 

I lördags blev det förlust med 2-1 mot Torns IF och nu börjar tågen på allvar lämna perrongen. Vi har tre poäng upp till en kvalplats och sex poäng upp till säker mark. Det är inte konstigt att jag och många med mig redan nu börjat mentalt förbereda oss för spel i division 2.

Jag brukar inte vara negativ, men jag har verkligen svårt att se hur vi ska komma ur den här enorma svacka som vi befinner oss i. 

Matchen mot Torn inledde vi något avvaktande med lågt försvarsspel under första fem minuterna, men sen tog vi initiativet i matchen. Första chansen kom i den 7:e minuten när Luis Soares spelade bollen till Jarome Coutral. Coutral slog en lång boll som Dardan Mustafa nickade ner till Oskar Stejdahl vars skott gick över målet. 

Två minuter senare slog Adam Egnell en hörna, som Soares helt omarkerad nickade strax över. 

Efter en kvart började Torn äta in sig i matchen och vi blev stundtals tillbakatryckta. I den 20:e minuten testade Ludvig Bergman skott från distans, men Henrik Gustavsson som var tillbaka mellan stolparna gjorde en säker räddning. 

Fyra minuter senare tappade Ignatius Adukor bollen till Anton Kinnander. Kinnander spelade fram Tobias Karlsson som i sin tur hittade fram till Niclas Lundberg. Lundberg fick avsluta från ett bra läge, men skottet gick över målet. 

I den 27:e minuten skapade gästerna nästa läge. Efter en hörna behöll Torn trycket och Aron Már Brynjarsson avslutade från distans, men Gustavsson gjorde återigen en säker räddning. 

Vi avslutade halvleken bra. Max Olsson och Ludvig Holmertz hade övertaget på vänstersidan och där kom vi fram flera gånger. Dessvärre var det sista momentet inte där. Under den första halvleken sökte sig Soares ofta in centralt vilket öppnade ytor på högerkanten för Lucas Öhrn. Dessvärre var vi för dåliga att utnyttja det under den första halvleken. 

För enda chans i den första halvleken kom i den 39:e minuten. Coutral slog en längre boll mot Mustafa som kom fri med målvakten, men lyckades inte få bollen över målvakten. 

Under sista fem minuterna skapade gästerna tre farligheter. I den 39:e minuten avslutade Liunberg ur snäv vinkel, men Gustavsson räddade. I anfallet efter bjöd gästerna på ett fint anfall där Brynnjarsson avslutade, men ännu en gång gjorde Gustavsson en bra räddning. 

I den 45:e minuten var gästerna ännu en gång nära att ta ledningen, när Torn fick ett friläge, men Gustavsson stod i vägen även den här gången. 

Att det stod 0-0 i halvtid kunde vi tacka Henrik Gustavsson för och inför den andra halvleken hoppades jag på att vi skulle vara lite mer offensiva. Vi spelade trots allt på hemmaplan. 

När vi sedan direkt i inledningen av den andra halvleken skapade en fin chans tändes hoppet. Mustafa spelade fram Stejdahl som sköt, men målvakten räddade. 

Någon offensivare lag fick vi inte se efter det. Istället var det Torn som skapade chanser, medan vi blev allt mer passiva. 

I den 49:e minuten dribblade sig Alan Asaad förbi tre försvarare och avslutade, men Gustavsson räddade. 

Vi försökte att anfalla via vår vänster sidan, men där gjorde Torn en taktiskt förändring, när man flyttade över två ”extra” man och stängde ner oss. Deras drag öppnade ännu större ytor på andra kanten där vi hade möjlighet att vända på spelet många gånger, men lyckades inte med det. 

I den 55:e minuten var gästerna nära att ta ledningen på nytt. Den här gången testade Kinnander från distans. Skottet blev farligt och smet strax utanför. Henrik Gustavsson försökte få igång laget genom prat, men utan större lycka. 

I anfallet efter tappade vi bollen och Karlsson spelade fram Kinnander som sköt utanför. 

I den 57:e minuten kom ledningsmålet för Torn. Efter att vi tappad bollen på offensiv planhalva, kontrade gästerna. Adukor och Ludvig Holmertz krockade inne i straffområdet och Markus Karlsson rakade in bollen bakom en chanslös Henrik Gustavsson. 

Direkt efter Torns mål började vi jaga en kvittering och först nu släppte vi på handbromsen. 

I den 61:a minuten gick vi bort oss och Torn kom med två spelare mot mål. Henrik Gustavsson svarade här för ännu en fantastiskt räddning och höll oss kvar i matchen. 

Sju minuter senare ökade Torn på sin ledning. Återigen tappade vi bollen på offensiv planhalva och hemjobbet från våra spelare var på tok för dåligt. Ett inspel från vänster sidan nådde till en helt fri Karlsson som från nära håll stötte sitt andra mål för dagen. 

Där efter släppte vi på handbromsen ännu mer och började skapa lägen. Daniel Rambin och Ryan Binns kom in på energi. 

I den 75:e minuten hittade just Rambin fram till Mustafa som avslutade, men bollen räddades på mållinjen. I anfallet efter hittade Rambin fram till inhopparen Alem Plakalo som fick ett jätte läge, men hans avslut täcktes av en försvarare i sista stund. 

I den 79:e minuten var vi nära reducering. Stejdahl slog ett inlägg som hittade fram till en fristående Plakalo som nickade men målvakten räddade. 

Minuten efter kom reduceringen. Lucas Öhrn slog en lång inlägg som hittade fram till Max Olsson panna och nicken satt in till målvaktens högra stolpen. 

I slutet av matchen spelade gästerna smart genom att hålla bollen inom laget. Vi orkade inte riktigt att sätta press och på så sätt jaga en kvittering. 

I den 89:e minuten svarade Adrian Pettersson för ett dåligt uppspel som till slut gav Anton Kinnander läge, men hans skott räddade Henrik Gustavsson. 

På stopptid fick vi två bra lägen att kvittera. Först hittade Öhrn fram till Binns vars skott från nära håll gick högt över. Den andra chansen kom på stopptid, när Rambin frispelade Plakalo som sköt utanför. 

Några fler chanser skapades in i matchen och vi inkasserade ännu en förlust. 

Med tanke på att vi tagit en poäng av trettio möjliga borde styrelsen och sportgruppen agera. Vi får inte glömma att Rikard Johnasson fick sparken efter fyra raka förluster. På tog för tidigt kan jag tycka. Då förklarade styrelsen och sportgruppen att man ville inte agera försent. Frågan är hur man tänker nu?

Just att sparka Johansson har gjort att styrelsen målat i sig i ett hörn. Ekonomin tillåter inte med stor sannolikhet att anställa en ny tränare. Dock vet jag inte hur uppgörelsen med Johansson ser ut och om han är fortfarande avlönad av ÅFF, med tanke på att han fått en ny tjänst. I min värld borde mat lyfta upp Mattias Andersson från U19-laget. Andersson kom in ifjol och räddade oss kvar i serien tillsammans med Johansson. 

Nu tror jag inte att så kommer bli fallet. Ser man på tabellen kan vi konstatera att det är tre poäng upp till säker mark. Sju matcher återstår, tågen har börjat rulla. Frågan är om vi är med? Just nu känns det inte så, utan närmare att vi sjunker som en båt, utan vare sig kapten eller styrman. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *