23 oktober, 2024

Polisens beslut öppnar för kriminella att påverka resultat

I går spelades sista Stockholms-derby och som de flesta redan vet bröts matchen och spelades klart utan publik.

Det finns många åsikter om det hela och jag har valt att inte själv skriva något under söndagen och har under måndagen funderat en del. Själv var jag på plats och när matchen bröts kändes det aldrig ”upphetsande”. Bortsett från knallskott som kastades in rådde ganska lugn stämning på läktarna i övrigt.

Att matchen skulle brytas om Djurgården låg under visste mer eller mindre alla. Jag var mer förvånad att det inte hände tidigare än vad fallet blev i den 76:e minuten.

Efter en stund kom beskedet att matchen inte skulle återupptas. Alla inblandade parter i form av SvFF, säkerhetspersonalen från Hammarby och Djurgården ville spela vidare. Men inte polisen.

Polisen skriver under måndagen: ”Anledningen är att arrangören som ansvarar för den offentliga tillställningen inte bedöms kunna garantera ordning och säkerhet”, skriver myndigheten på sin hemsida.

Självklart kan ingen garantera säkerhet till 100%. Inte ens polisen gör det! Hade man kunnat göra det så hade vi inte haft dödsskjutningarna på våra gator.

Hur som helst så står det nu klart att vem som helst kan bryta matchen. Just den faktor öppnar upp för en hel del problem. Jag ska inte gå in på alla problem med en av dessa är spelmarknaden.

2016 fick vi bevittna den senaste avbrutna matchen som kunde kopplas till marchfixning. En 17-årig från Södertälje attackerade Östersunds målvakt i en match mellan J-Södra och Östersund.

Söndagens beslut öppnar möjlighet att någon som satsat pengar på en viss match slänger iväg ett par knallskott för att få matchen avbruten.

Vi kan ta ett exempel där stora spelsindikat spelar stora summor på en match. Sedan är det bara att placera folk på båda kortsidor för att sedan bryta matchen. Jag har inte kollat upp fakta när det gäller alla spelbolag men jag vet att Unibet som är Allsvenskan huvudsponsor gör återbetalning vid avbrutna matcher.

Naturligtvis finns det även andra risker kring detta beslut. Rent potentiellt så kan vi få se avbrutna matcher för att exempelvis ett lag ska få fördel av att exempelvis slippa stöd från sina fans.

Tack och lov så blev nu resultat detsamma men tänk om Djurgården hade tryckt in 2-3 mål och gått från en klar förlust till en seger. Då hade vi hamnat i ännu en diskussion.

Sen kan jag tycka att det är märkligt att tävlingsbestämmelserna ser ut som de gör. Där lagen kan alltså ställa med ett helt ny startelva än den som avslutade matchen. Sen visst ur fysiskt synvinkel kan jag förstå att den möjligheten finns. Med tanke på att någon kan ha fått lårkaka och kan spela på adrenalin de få minuter som är kvar av ordinarie tid men självklart inte kan spela dagen efter.

Till sist men inte minst det som hände igår är inte polisens fel. Felet ligger hos oss supportrar. Vi nu säger jag vi för det kan hända vilket lag som helst. Vi gav polisen möjlighet att använda verktyget i verktygslådan. Vi kan tycka vad vi vill när det kommer till själva beslutet och att polisen vid andra mer allvarliga incidenter inte använde verktygslådan.

Vi supportrar behöver rannsaka oss själva. Inför den här säsongen kom uttalande från samtliga ultras grupperingar där det stod klart och tydligt att vi ska ge fan i att kasta bengaler på varandra. Att vi inte ska använda oss av knallskott. Det är ett överenskommelse som vissa bröt igår!

Fortsättning kring det här lär fortsätta.

Lämna ett svar

På https://almersmediablogg.almersmedia.com använder vi kakor. Kakor är små textfiler som lagras på den enhet du surfar på, till exempel dator eller mobiltelefon. Textfilen som skickas är inte skadlig och innehåller ingen programkod.