20 april, 2024

Äntligen är det dags

I helgen drar Allsvenskan och Superettan igång och jag tänkte lämna lite tankar kring det.

Våren närmar sig med stormsteg och lika så starten på fotbollssäsongen i Sverige. Till helgen startar både Allsvenskan och Superettan. Jag kommer inte att tippa Allsvenskan som alla andra gör för jag tycker att det är praktiskt omöjligt. Dock kommer att jag lämna lite andra tips och tankar.

Försäsongen är avklarat och en del lag har överraskat positivt. AFC United är ett av lagen som jag tycker ser bra ut. Detta ständigt bespottade AFC har under fjolåret visat upp stabilt försvarsspel och det har vi även sett på försäsongen. Det är inte helt omöjligt att vi får se AFC i Allsvenskan även 2020. AFC kommer givetvis att kämpa i botten med lag som Sirius, Falkenberg och även IFK Göteborg.

Jag tror att vi kommer att se tredelat Allsvenskan i år. Toppstriden som kommer att bestå av sju-åtta lag. Tre-fyra lag kommer att kämpa om överlevnad och resten kommer att hamna i ingenmansland.

I botten tror jag vi kommer se Falkenberg, Sirius, AFC och IFK Göteborg. Här tror jag att AFC kommer att klara sig kvar, medan Falkenberg och Sirius kommer att få det svårt att stanna kvar. IFK Göteborg vet man inte riktigt var man har, med med tanke på allt som hänt och händer i den klubben så tror jag att man kommer få kämpa hårt att hålla sig kvar. Inte minst på tanke vilken trupp IFK Göteborg har. Klubbens ekonomi har inte tillåtit några stora värvningar och frågan är om materialet räcker för att spela den fotbollen som tränaren Poya Asbaghi vill spela.

Kalmar, Örebro, Östersund, Eflsborg, Sundsvall och Helsingborg tror jag inte kommer varken med botten eller toppstriden att göra. Sundsvall överraskade förra året och jag tror inte att laget kommer att överraska igen. Med det sagt så är en mittenplacering inte alls dålig på något sätt. Östersund och Elfsborg borde kunna hota i toppen, men kommer inte att göra det som jag ser det. Elfsborg hade det svårt redan förra året och Jimmy Thelin blev hårt kritiserad under hela säsongen. Truppen i Elfsborg räcker inte heller för att hota om topp sex. Östersund är lite som IFK Göteborg. Man vet inte riktigt var man har dem. Alla fotbollsintresserade har säkert följt ”Kindberg-gate” och trots att spelarna säger att det inte påverkar, så tror jag att det påverkar ganska mycket. Framförallt med tanke på att klubben riskerar att flyttas ner.

Toppstriden i årets Allsvenskan tycker jag är intressantare än på många år. Med tanke på att nya pengar kommer 2020 så har de flesta klubbarna värvat hårt inför den här säsongen.

Att MFF är stora favoriter på papper råder ingen tvivel om. Frågan är dock om laget kommer att vinna så enkelt som alla tror. Jag är inte helt övertygad om det. Tränaren Ute Rösler kom in förra året och gjorde det fantastiskt bra, men i år ska Malmö dominera serien och inte som ifjol rädda en misslyckad inledning. Det stor bekymmer som MFF har är att det finns så många klasspelare och frågan är hur Rösler ska hålla dessa stjärnor på bra humör när han tvingas bänka några av dem.

IFK Norrköping har värvat smart och som vanligt är det få som pratar om Norrköping som en allvarlig utmanare till guldet. Laget har förvisso tappat Andreas Johansson och Daniel Sjölund som var viktiga som fanbärare, men ersättarna är minst lika bra. Norrköping kommer att vara ett topplag även i år.

AIK vann guldet förra året och var svårslagna under hela säsongen. Jag tror att man kommer att vara minst svårslagna även i år. Laget har dock hackat spelmässigt på försäsongen, men i truppen finns det kvalité för att vara med och utmana om guldet även i år.

Det lag som imponerat mest på försäsongen är BK Häcken. Redan förra året visade laget upp en härlig offensiv. En dålig start på säsongen och ingen vinst mot topplagen gjorde att Häcken inte orkade på allvar att blanda sig i toppstriden. I år tror jag att man kommer att vara med hela vägen och utmana om guldet.

Hammarby svarade för en fin säsong förra året och ledde Allsvenskan länge, men under hösten tappade laget formen och slutade på en fjärde plats. I år är det många supportrar som hoppas att laget ska vara med hela vägen. Det är inte omöjligt, men Bajen befinner sig i en process. Man får inte glömma att det saknas en vinnarkultur i Bajen. Äldre fans som hållit på Bajen länge håller säker med mig om att kulter som Bajen har och har haft är ” Vi är Bajen, Vi vinner sällan titlar, men vi är bäst ändå”. Med Jesper Jansson som sportchef vill Bajen ändra på det. Bajen har bra trupp och kan vara med och utmana i toppen, men jag tror inte att det räcker för att vinna guld.

Djurgården vet man inte heller var man har riktigt. Nya tränare som kommer från Sirius har allt att bevisa. Truppen ser ungefär lika bra som förra året, vilket innebär att vi kan förvänta oss att Djurgården hamnar utanför topp tre.

Som jag skrev i början så kommer jag inte att placera laget från plats ett till sexton. Det beror mest på att vi fram till uppehållet kommer att ha en Allsvenskan och en annan efter uppehållet. Jag kommer att skriva om det svenska fotbollen varje vecka och jag hoppas att n i läsare ska tycka om det.

Lämna ett svar

På https://almersmediablogg.almersmedia.com använder vi kakor. Kakor är små textfiler som lagras på den enhet du surfar på, till exempel dator eller mobiltelefon. Textfilen som skickas är inte skadlig och innehåller ingen programkod.