18 april, 2024

Tankar kring den artonde omgången av Allsvenskan

Den artonde omgången av Allsvenskan bjöd på ett par intressanta matcher men det var en omgång som präglades av dåligt spel. En omgång där IFK Göteborg och Varberg inte tog chansen i bottenstriden. 

Jag förväntade mig en underhållande match mellan Brommapojkarna och Värnamo. Min förväntan byggde på det fakta vad vi har fått se från dessa två lag under den här säsongen. 

Jag förväntade mig en fartfylld match där båda lagen skulle bjuda på fin passningsspel. Det blev precis tvärtom i den första halvleken. 

Det var två försiktiga lag som hade svårt att skapa målchanser mot under här läget två uppställda försvar. Båda lagen saknade tempo i anfallsspelet vilket gjorde att försvarsspelet sattes aldrig riktigt på prov. 

Den andra halvleken var lite bättre än den första och till slut stod Värnamo som vinnare. Brommapojkarna har nu en seger på de fem senaste matcherna och laget börjar dras in i bottenstriden på allvar. 

Ett annat lag som haft det svårt efter uppehållet är Kalmar FF. I den här omgången tappade man ledning mot AIK i en match som slutade 1-1. 

Kalmar började matchen med högpress vilket störde AIK till en början och där man hade svårt att etablera spel på offensiv planhalva. Under första delen av halvleken hade Kalmar bra kontroll på Jimmy Durmaz och Anton Selétros. AIK började med Bilal Hussein ute på kanten. Hussein hade i offensiven en fri roll där han rörde sig in centralt. En taktik som inte fungerade helt perfekt. 

Kalmar i sin tur slarvade en hel del i passningsspelet vilket ledde till många bolltapp på mitten. 

Det var annars en chansfattig första halvleken där AIK hade ett par bra lägen och närmast mål var Mads Thychosen efter en frisparksvariant men Ricardo Friedrich i Kalmar målet svarade för en fin räddning. 

Det var Kalmar som tog ledningen i den här matchen. Robert Gojani slog en lysande passning mot Simon Skrabb. Thychosen tappade markeringen på Skrabb som lite turligt kunde ge Kalmar ledningen. 

I övrigt fixk vi se dåligt bolltempo under den första halvleken. Det var förvånande att AIK inte satte bättre fart med tanke på att Kalmar varit hårt matchade. AIK spelade nästan hela tiden på närmaste spelare och saknade återigen hot i djupled. 

Kalmar inledde piggt i den andra halvleken och tryckte ner AIK som blev passiva. Men mitt i det fina perioden började Kalmar klacken att bränna bengaler vilket ledde till avbrott där AIK kunde samla sig och korrigera sitt försvarsspel. 

Sen tycker jag att det är pinsamt av Kalmar att gå ut och säga att man tappade matchen på grund av ”bränningen” Kalmar hade god tid på sig att svara på AIK:s korrigering. Att man inte gjorde det är ju inte fansens fel. 

AIK tog över matchen när den startade igen. Radade upp chanser men Friedrich var rena väggen. Åtminstone fram till AIK:s kvittering.

Kalmar tappade bollen på offensiv planhalva och där Selétros slog en boll på djupet. Nyförvärvet Ioannis Pittas tog löpning på djupet och avslutade. Friedrich svarade för en svag insats vid målet. 

Efter målet fortsatte Kalmar att tappa bollar till höger och vänster och det var AIK mot Friedrich under sista delen av matchen. 

AIK skapade chanser och borde ha vunnit den här matchen. Dock är AIK fortfarande ett lag utan självförtroende och då sitter inte chanserna. 

Serieledaren Elfsborg svarade för an svag insats när laget besegrade Sirius på hemmaplan. Det var en av säsongens sämsta matcher i hela Allsvenskan tycker jag. Det var dåligt tempo från båda lagen. Sirius var nöjda med att försvara 0-0 och i och med att Elfsborg spelade utan fart så var det speciellt svårt för Sirius att försvara sig. 

I övrigt är det inte mycket man kunde analysera i den här matchen. 

Malmö fortsätter att vinna matcher utan att imponera på det sättet som vi är vana vid. Samtidigt så är det starkt att vinna fast spelet inte alltid ser bra ut. 

Mot Halmstad var det nära att Malmö hamnade i underläge tidigt i matchen. Det var Johan Dahlin som svarade för en svettig räddning i början av matchen. 

Malmö hade spelövertaget i den första halvleken men hade svårt att bryta igenom Halmstads försvar. Halmstad var inte ofarliga i sina omställningar och hade Malmö mött ett skickligare lag hade man säkert blivit straffade. 

Strax innan matchuret nådde upp till 30-minuter krigade Pontus Jansson in ledningsmålet. 

I slutet av den första halvleken tvingades Otto Rosengren utgå på grund av skada. In kom Taha Ali som överraskande började matchen på bänken. Ali har varit tillsammans med Nanasi en av Malmös bästa spelare den här säsongen. 

Det var just Ali som drog upp anfallet som ledde till 2-0 i början av den andra halvleken. Det var ruskigt fint anfall där Halmstad hängde inte med alls. Det var ett anfall där Malmö visade vilken kvalité det finns i det här laget. 

I den andra halvleken var Malmö det bättre laget. Med Ali på vänstersidan och Nanasi mer centralt fick Malmö bättre fart på det offensiva spelet. 

Halmstad gjorde egentligen ingen dålig match men räckte helt enkelt inte till. 

Göteborg lyckades inte ta tre nya poäng och förlorade kamratmötet med Norrköping. Det var annars Göteborg som började matchen piggt och skapade chanser. Göteborg borde ha gjort både ett och två mål i den första halvleken. 

Istället blev det Norrköping som på en hörnvariant tog ledningen och precis i slutet av halvleken visade Göteborg hur man inte ska spela försvarsspel. Först förlorade man duell med Nyman som satte fart mot straffområdet. Han tittade upp och spelade fram Arnor Traustason som satte sitt andra för dagen. 

Den andra halvleken kontrollerade av Norrköping som till slut vann med klara 3-0. Göteborg har nu fyra poäng upp till säker mark och mycket talar att laget kommer att lämna Allsvenskan. 

Lämna ett svar

På https://almersmediablogg.almersmedia.com använder vi kakor. Kakor är små textfiler som lagras på den enhet du surfar på, till exempel dator eller mobiltelefon. Textfilen som skickas är inte skadlig och innehåller ingen programkod.