24 juli, 2024

Summering av Allsvenskans tredje omgång

Efter tredje omgången i Allsvenskan kan vi konstatera att MFF:s minikris är över och AIK spräckt nollan både framåt och bakåt.

Nedan följer lite tankar kring den tredje omgången.

AFC Eskilstuna-Örebro

Hemmalaget fick en tuff start på den här matchen med två tunga skador. Först stångade sig Carlos Strandberg förbi José Leon i en kontring. Spanjoren grinade illa efter att ha fallit i konstgräset och tog sig för axeln.

Strax efteråt hakade Jesper Björkman ihop med Martin Lorentzon på en ÖSK-hörna och bara minuter senare signalerade Nemanja Miljanovic för dubbelbytet. Örebro som haft en tung inledning på årets Allsvenskan med två raka förluster tog ledningen i den här matchen, när Strandberg stångade sig förbi försvaret och sköt in ledningsmålet. Med tolv minuter kvar av matchen kvitterade hemmalaget. Adi Nalic tog sig runt på höger kanten och med ett fint inlägg hittade han Onyedikachuwu Nnamani som satte pannan till och kvitterade. 

Falkenberg-Häcken 

Falkenberg höll jämna steg med Häcken under den första halvleken, men i den andra akten hängde man inte med. Paulinho var fantastiskt i den här matchen och låg bakom det mesta för Häcken. Först serverade han Elohor Ekpolo som forcerade in ledningsmålet för Häcken. I den 66:e minuten skruvade Paulinho själv en frispark som även Leo Messi skulle vara avundsjuk på. Med kvarten kvar gjorde Paulinho sitt andra mål för dagen när han fastställde slutresultatet. Noterbart efter andra raka seger för Häcken att många har hyllat lagets offensiv. Men jag väljer att lyfta även lagets defensiva spelet. Genom ett aggressivt försvarsspel ger man sig själv möjlighet att prestera offensivt. Andreas Alm har verkligen fått ordning på Häcken och som jag skrev inför säsongen lär laget vara med i toppstriden. 

Kalmar FF-IFK Norrköping 

Kalmar visade fin moral när laget hämtade upp två underläge i den här matchen. Den första halvleken bjöd på få klara målchanser. Matchen tände dock till i den andra halvleken. Först gav Jordan Larsson sitt Norrköping ledningen. Han visade klass när han tog emot ett inlägg, vände runt och placerade in bollen mellan benen på målvakten. Fem minuter senare fick hemmalaget ett tveksamt dömd straff. Romario tog straffen och enkelt kunde han kvittera för Kalmar. Norrköping återtog ledningen i den 78:e minuten, när hemmalaget inte fick undan bollen efter en frispark. Simon Thern hittade rätt i röran framför mål och skickade in ledningsmålet för IFK. Bara minuter senare lyfte hemmalaget in en boll framför mål och där höll sig Papa Diof framme och lyfte in slutresultatet. 

AIK-Sirius

AIK var pressade när laget tog emot serieledaren Sirius. AIK som inför den här matchen varken gjort eller släppt in något mål skapade inte speciellt mycket i den första halvleken. Sirius visade upp ett imponerande lugn på nationalarenan. Laget vågade hålla i bollen och skapade en del framåt. Publiken gjorde sitt för att lyfta AIK, men visst hördes en del burop i den första halvleken. I slutet av den första halvleken tog Uppsla-laget ledningen genom Philip Haglund. Haglund som fortsätter att leverera för Sirius. AIK kom ut mer taggade i den andra halvleken. Anledningen fick vi veta först efter matchens slut. Tränaren Rickard Norling var missnöjd med det mesta och det fick spelarna veta i halvtid. Han gjorde tidigt byte i den andra halvleken. Henok Goitom fick för tredje matchen i rad börja på bänken, men när han kom in gick AIK över att spela mer offensivt. I den 62:a minuten spräckte AIK nollan framåt. Sebastian Larsson skickade in ett inlägg och Chinedu Obasi vräkte sig fram och nickade in kvitteringen. Efter det flög AIK fram. I den 72:a minuten var det dags för nästa AIK-byte då Enoch Kofi Adu ersattes av Stefan Silva och AIK hade ett enormt offensivt lag på planen. Tre minuter senare tog sig AIK fram igen och Henok Goitom fick bollen på högerkanten och slog ett inlägg som nådde Stefan Silva. Silvas nick täcktes av Kebba Ceesay och returen studsade ut i straffområdet där Jack Lahne kom först och sköt ett skott som studsade in i den bortre delen av målet. Den här segern innebär självklart mycket för AIK som i och med tre poäng fick lite arbetsro. 

Eflsborg-GIF Sundsvall

Elfsborg tog sin första seger i årets Allsvenskan och därmed inkasserade Sundsvall sin första förlust. Det som snackades mest om efter den här matchen var agerande från Sundsvalls målvakt, vilket jag återkommer till. Det var annars ett revanschsuget Elfsborg som kom till spel. Det dröjde dock innan det blev fart på spelet i den första halvleken. I den 15:e minuten hittade Samuel Holmén fram till Jonathan Levi som från snäv vinkel placera in  ledningsmålet. Sundsvall tog sig successivt in i matchen och i den 31:a minuten kvitterade man genom Maic Sema. Den andra halvleken var en jämn historia men så kom misstaget av William Eskelinen i målet. I den 72:a minuten slog Jonathan Levi en hörna som Joakim Nilsson nådde högst på. Träffen på pannan var inte klockren och bollen fick en lurig båge. Såpass lurig att Sundsvallsmålvakten William Eskelinen felbedömde situationen, med solen i ögonen skall tilläggas, och tvingades hoppa bakåt för att nå den. I och med att han då var på väg in i det egna målet tvingades han göra sig av med bollen, och slängde den på Per Frick som enkelt gjorde 2-1. Med tio minuter kvar av matchen stängde Elfsborg tillställningen genom sitt 3-1 mål. 

Malmö FF-Östersund

Inför matchen mot Östersund snackades om en minikris i MFF. Den stämpeln suddade Owe Rösler bort genom segern i den här matchen. Han valde att satsa på Markus Rosenberg och Marcus Antonsson på topp. Rosenbergs betydelse för detta Malmö är ovärderligt skulle jag vilja säga. Genom sitt jobbiga spelsätt störde han Östersunds backlinje gång på gång. Han brytning i den 32:a minuten och hans passning till Antonsson som sedan ledde fram till 1-0 är i världsklass. Det värkar inte spela någon större vem MFF värvar, Rosenberg blir bara viktigare och viktigare. Det är något som MFF kan få problem med i framtiden.

Helsingborg-Hammarby

Hammarby hade inför matchen mot Helsingborg tagit två poäng på lika många matcher. Några poäng blev det inte på bortaplan mot Helsingborg. Självklart handlade allt efterspel om målvaktens Gianluca Curcis målvaktstavla som gav hemmalaget seger med 2-1. Själv var jag förvånad över hur Helsingborg började den här matchen. I hemmapremiären mot IFK Norrköping spelade laget med högpress och på så sätt störde man IFK. I matchen mot Hammarby var laget betydligt mer återhållsam. Hammarbys gameplan var att flytta bollen från ena kanten till den andra och på så sätt trötta ut Helsingborg. Helsingborg klarade sig riktigt bra mot den typen av spel och Hammarby fastnade på ena kanten alldeles för ofta genom hela matchen. 1-1 med tio minuter kvar kändes som en rättvis resultat, med då kom tavlan. Gianluca Curci som varit så trygg stod för en prakttavla då han tappade in Adam Erikssons låga inlägg från vänster. Hammarby har därmed fått en dålig start på den här säsongen, med det gäller att sitta lugnt i båten. Bajen kommer att klättra i tabellen. Det är jag helt övertygad om. 

Djurgården-IFK Göteborg

Efter att ha sett Djurgården besegra IFK Göteborg kan jag inget annat än att tycka synd om Blåvitt. Göteborg gjorde en riktigt bra första halvlek. Detta unga Göteborg visade upp ett disciplinerat försvarsspel och sårade Djurgården genom snabba omställningar. Djurgården hade svårt att få igång något offensiv. Under första halvleken rullade man boll i sidled och hade svårt att bryta igenom IFK:s kompakta försvar på mitten. Jonathan Ring som var osynlig i den första halvleken, vaknade till liv i den andra. Det var just han som trampade runt på kanten och hittade fram till Fredrik Ulvestad som via ribban nickade ledningsmålet för Djurgården. När sedan Giorgi Kharaishvili drog på sig olyckligt rött kort i den 67:e minuten trodde jag att matchen var avgjord. Men IFK Göteborg visade karaktär och moral. Sebastian Olsson tog sig runt på kanten och hittade underbarnet Benjamin Nygren som satte kvitteringen. Efter det vaknade Ring till liv igen och precis vid det första målet serverade han ett perfekt inlägg, som Buya Turay nickade in. Det här var en match som IFK Göteborg skulle ha fått med sig minst en poäng. 

Lämna ett svar

På https://almersmediablogg.almersmedia.com använder vi kakor. Kakor är små textfiler som lagras på den enhet du surfar på, till exempel dator eller mobiltelefon. Textfilen som skickas är inte skadlig och innehåller ingen programkod.