25 april, 2024

Summering av Allsvenskan femte omgång

Inför den fjärde omgången handlade det mycket om att Polisen förbjöd OH-flaggor på Sundsvalls hemmamatcher. Efter stora protester runt om i landet valde polisen att riva upp beslutet, vilket var det klokaste man gjort på länge. 

Inför den femte omgången var det många som ställde sig frågan om Djurgården skulle fortsätta att behålla sin fina svit i inledningen och om Örebro SK skulle få ordning på försvarsspelet. 

Här nedan följer en summering och tankar från den femte omgången i Allsvenskan. 

Elfsborg-Örebro

Örebro har fått en tuff start i årets Allsvenskan. Efter segern mot AIK ingen förra omgången fanns det förhoppningar i ÖSK-lägret att kunna ta med sig någon poäng från Borås. Efter den första halvleken var dessa förhoppningar borta. Elfsborg gjorde processen kort med ÖSK. Tre mål på 35-minuter av hemmalaget gjorde att Örebro aldrig kunde resa sig. ÖSK hade stora problem i defensiven och bjöd Elfsborg på massvis med ytor. Det ska sägas att Elfsborg hade bud på flera mål i den första halvleken. I den andra kontrollerade Elsborg händelserna och drygt 4000 personer fick se Elfsborg vinna med 4-2. ÖSK får ta med sig att man gör två mål i matchen och inför framtiden behöver ÖSK hitta rätt i det defensiva spelet annars kan laget få kämpa för sitt överlevnad. 

Falkenberg-Sirius

Det mest dramatiska i den här matchen var att en byggnad fattade eld mitt under matchen. I övrigt var hemmalaget något bättre men det saknades spets hos båda lagen i den sista tredje delen. Hemmalaget var närmast ett mål när Carl Johanssons avslut tog inutsidan av stolpen. Allsvenske debutanten Johan Brattberg stod välplacerad och gjorde en bra räddning på Mohammed Saeids nick i slutminuterna när bortalaget fick chansen att avgöra matchen. 

Malmö FF-Hammarby 

Hammarby förlorade mot guldtippade Malmö FF med 4-1, efter att MFF i den andra halvleken visade upp grym effektivitet. Det är lätt att titta bara på resultat i den här matchen och säga att Bajen gjorde en dålig andra halvlek. Visst kan man peta i vissa detaljer när det gäller det defensiva spelet, men faktum är att Hammarby gör en bra bortamatch. I den första halvleken hade MFF svårt att skapa målchanser. I andra halvleken fick vi se att Malmös kvalité på bänken kommer att knäcka många motståndare. För Hammarbys del hoppas jag att både fansen och ledningen har lite is i magen även om det skulle bli förlust mot Djurgården i derbyt. 

AIK-Häcken

Rikard Norling valde att ändra spelformationen inför matchen mot Häcken. 5-3-2 blev 4-3-3. Enligt Norling ville han få ut mer att offensiva spelare. Hur vida Norling kommer att fortsätta med 4-3-3 återstår att se, men faktum är att det krävdes en back för att hitta rätt i målprotokollet. Häcken fortsätter att ha det svårt mot förmodade topplagen. Laget har nu förlorat två matcher i rad och saknaden av spelmotorn Erik Friberg är stor. 

AFC Eskilstuna-Östersund 

Inför matchen mot AFC hade Östersund varken vunnit eller gjort mål på bortaplan den här säsongen. Alen Islamovic såg till att ändra på det. Hans mål blev matchens enda. AFC hade svårt att få igång någon etablerat spel och Östersund kunde ganska enkelt kontrollera händelserna och med sig alla tre poäng. 

Djurgården-IFK Norrköping

Norrköping var på väg mot en viktig seger och Djurgården på väg mot sin första förlust, när Erik Berg klev fram och nickade in kvitteringen. Den första halvleken var en jämn historia, där båda lagen slarvade en hel del i passningsspelet. Med fem minuter kvar av den första halvleken sköt Simon Skrabb in ledningsmålet för IFK. Skrabb som fick starta istället för Jordan Larsson som var avstängd. I den andra halvleken kom Djurgården ut mer taggade och tryckte tillbaka Norrköping. Norrköping som under den andra halvleken valde att backa hem, istället för att söka ett 2-0-mål. Mot Häcken blev han matchvinnare och nu mot Norrköping poängräddare för Djurgården. Om Djurgården ska tillhöra toppen så är Berg otroligt viktigt för laget. 

Helsingborg-GIF Sundsvall

Helsingborg inledde matchen starkt på hemmaplan och genom hög press tryckte man tillbaka Sundsvall under första delen av halvleken. Mot slutet av den första halvleken justerade Sundsvall sitt lag och spelade med fem man på mittfältet. Den justeringen i kombination att hemmalagets press avtog kunde Sundsvall ta sig in i matchen. I den 73:e minuten tog Sundsvall ledningen genom Linus Hallenius som utnyttjade ett passivt försvarsspel från hemmalaget. Hemmalaget inledde direkt jakt på en kvittering och efter flera fina lägen kom utdelning i den 88:e minuten genom David Boysen. Det här var Sundsvalls första poäng på bortaplan mot Helsingborg sedan 2000. 

Kalmar FF-IFK Göteborg 

IFK Göteborg tog årets första bortapoäng i mötet med Kalmar FF på Guldfågeln Arena. Själva matchen var en tajt tillställning där båda lagen släppte väldigt lite defensivt. Kalmar inledde matchen med mycket boll, men hade svårt att komma igenom IFK:s kompakta defensiv. Papa Diouf gav hemmalaget ledningen i den 65:e minuten. Det såg länge ut som att alla tre poäng skulle stanna i Kalmar, men i den 88:e minuten tappade Kalmar markeringen på Andre Calisir som nickade in kvitteringen. 

Lämna ett svar

På https://almersmediablogg.almersmedia.com använder vi kakor. Kakor är små textfiler som lagras på den enhet du surfar på, till exempel dator eller mobiltelefon. Textfilen som skickas är inte skadlig och innehåller ingen programkod.