25 april, 2024

Summering av Allsvenskans fjärde omgång

Inför den fjärde omgången av Allsvenskan var den stora snackisen polisen. Polisen som förbjöd Sundsvall fansen att använda överhead flaggor. Set ledde till att fansen i Allsvenskan visade empati för ”Patronerna” och flera protester mot Polisen genomfördes.

Själv tycker jag att vi återigen fått se hur polisen pissar på fansen som under många år byggt Allsvenskan till den är idag. Frågan i sig bottnar i användning av pyroteknik. Jag och många med med anser att pyroteknik är en del av läktarkultur. En del menar att pyro är förkastligt och borde utrotas. Över två miljoner personer kom till våra arenor förra året. Det vill säga två miljoner som kan stå ut med pyroteknik för att kunna uppleva något extra i form av olika TIFO. 

Nu till fotbollen.  

Östersund-Elfsborg 

Östersund och Elfsborg öppnade den fjärde omgången. Elfsborg fick den här matchen precis dit dem ville. Genom kompakt försvarsspel gjorde man det svårt för Östersund. Hemmalaget ägde bollen, men skapade få klara målchanser. Istället var det Elfsborg som tog ledningen i matchen. Jonathan Levi bjöd på ett fint nummer när han fintade sig förbi en försvarare och placerade in ledningsmålet. Efter målet tog Elfsborg över matchen och var ett stolpträff ifrån 2-0. I den andra halvleken blev det bättre fart både på hemmalaget och i själva matchen. I den 60:e minuten kom kvitteringen Curtis Edwards. Efter det kändes det som att båda lagen var nöjda med 1-1. Närmast ett seger mål var Elfsborg genom Jesper Karlsson som sköt i stolpen i slutet av matchen. 

Örebro-AIK 

Det var två pressade lag som möttes på Behrn Arena. Örebro valde att pumpmarkerade AIK:s Sebastian Larsson. Larsson fick under större delen av den första halvleken på sig Carlos Strandberg eller Viktor Prodell. Det gjorde att Stefan Silva fick ta ett större ansvar. AIK dominerade den första halvleken och Örebro hade svårt att etablera något eget spel. När laget vann bollen på egen planhalva slog det många långa bollar mot anfallarna. Men eftersom anfallarna fick ta ett defensivt jobb mot Larsson så saknades det ofta alternativ till långa bollarna. Trots det var det Örebro som var nära att ta ledningen i matchen. I den 25:e minuten hittade Nordin Gerzic fram till Carlos Strandberg bröt kraftfullt fram längs vänstersidan och avancerade in i AIK:s straffområde. Strandberg valde att gå på avslut trots att han hade en lagkamrat i bättre läge fram målet. Trots att Sebastian Larsson var hård markerad visade han under den första halvleken vilken klasspelare han är. AIK tappade övertaget med kvarten kvar av den första halvleken. Örebro jämnade ut spelet och i den andra halvleken kunde man på allvar hota AIK. I den 56:e minuten sköt Filip Rogic in ledningsmålet för Örebro. AIK replikerade dock omgående och det genom Tarik Elyounoussi. Matchen såg ut att sluta 1-1, men i den 92:a minuten slog Rogic till på nytt och ordnade seger för Örebro. 

IFK Norrköping-Falkenberg 

Det mesta i den här matchen handlade om Jordan Larsson. Det var han som drog igång hemmalagets anfallsspel. Norrköping saknade under inledningen djupledsspel, men när man för första gången i matchen gjorde fick Jordan Larsson ett jätte läge som målvakten räddade. Larsson var ständig orosmoment för Falkenberg, men han var stundtals ensam om det. Norrköping drabbades av en tung skada när Totte Nyman tvingades utgå. Han ersattes av Kalle Holmberg som dundrade in ledningsmålet. Falkenberg gjorde en bra första halvlek och var inte alls ofarliga i sina attacker. I den 40:e minuten kom kvitteringen. Efter en hörna studsade bollen på en Norrköping spelare och in i mål. Bara två minuter senare återtog Norrköping ledningen och det genom Larsson. I början av den andra halvleken kvitterade Christoffer Karlsson för Falkenberg efter att Peter Nsima vunnit en duel med Karsper Larsen. Sen var det dags för Larsson igen, som i den 54:e minuten placerade in 3-2 för Norrköping. Larsson drog sedan på sig två gula kort och åkte ur. Med tre minuter kvar av matchen kvitterade Edi Sylisufaj för Falkenberg efter mindre bra försvarsspel av hemmalaget. Matchen såg ut att sluta 3-3, men på stopptid fick Kasper Larsen revansch när han slog in segermålet. 

GIF Sundsvall-Kalmar FF

Kalmar FF tog sin första seger för i år, när laget rättvist besegrade Sundsvall på bortaplan. Sundvall som skämde bort oss förra året med fint passningsspel gick inte att känna igen. Laget slarvade otroligt mycket i sin uppspel och det var Kalmar som var det bättre laget i den första halvleken. Alla målen kom i den första halvleken. Romario inledde målskyttet i den 13:e minuten. Efter en touch på Tobias Eriksson i GIF Sundsvall kunde bollen leta sig in i bortre hörnet. I den 25:e matchminuten slog Rasmus Elm en hörna som Mahmoud Eid höll sig framme på och kunde utöka Kalmar FF:s ledning till 2-0. Peter Wilson reducerade till 2-1 efter ett friläge i den 35:e minuten. Kalmar kontrollerade sedan händelserna i den andra halvleken och Sundsvall var aldrig nära en kvittering. 

Häcken-Djurgården 

Häcken har visat upp ett frejdig offensiv i inledningen av Allsvenskan. Ett skadedrabbat Djurgården kom till Hisingen, stängde ytor och lämnade Hisingen med tre poäng. Den första halvleken bjöd på en del tuffa närkamper. Två lag som inte ville vika ner sig. Djurgården valde att stänga ner ytor centralt och Häcken hade stora problem att hitta igenom och skapa chanser. Matchens enda mål kom i den 51:a minuten efter en Djurgårdshörna slagen av Kevin Walker som Nicklas Bärkroth nickade ner till Erik Berg som från nära håll kunde stöta in 1-0 på volley! Häcken var sedan aldrig riktigt nära en kvittering. 

Hammarby-AFC Eskilstuna

Hammarby var pressade inför den här matchen, men det kunde man inte se när matchen väl började. Hammarby tog kommando redan från första början och AFC hade stora problem att komma åt Hammarby. Gustav Jarl som Felix Michel saknades hos AFC och det märktes. Hammarby gjorde både 1-0 och 2-0 innan den första halvleken var över. I den andra var inte Hammarbys spel bra, men segern var aldrig hotat i en match som Bajen vann med 3-1. 

IFK Göteborg-Helsingborg

Lasse Vibe gjorde succé i sin första match från start efter återkomsten till IFK Göteborg. Han gjorde 1–0, och var inblandad i ett straffmål. Vibe inledde målskyttet i den 11:e minuten. I utkanten av straffområdet fick han, svagt bevakad, ta emot ett inspel från Sebastian Ohlsson. Vibe vände upp och prickade in 1-0. Helsingborg hade inte många rätt i den här matchen. Laget tappade många enkla bollar och Göteborg kontrollerade händelserna. I 16:e minuten ökade Göteborg till 2–0, när Carl Starfelt nickade in Benjamin Nygrens inlägg efter hörna. I den andra halvleken satte den unge Benjamin Nygren 3-0 på straff.  

Lämna ett svar

På https://almersmediablogg.almersmedia.com använder vi kakor. Kakor är små textfiler som lagras på den enhet du surfar på, till exempel dator eller mobiltelefon. Textfilen som skickas är inte skadlig och innehåller ingen programkod.