22 maj, 2024

Tor-Arne historisk, efter fjärde raka segern

Dessvärre har jag inte haft tid att blogga direkt efter segern mot IK Oddevold i lördags där vi vann med 3-1. 

Jag tänkte börja det här inlägget med att minnas en kväll på Borås Arena. Klockan tickade mot minut 25 när Daniel Sjölund drog igång ett anfall genom att spela bollen till John Owoeri. Owoeri i sin tur hittade Imad Zatara som slog ett inlägg. På botre stolpen dök Sjölund upp och slog in segermålet. 100-tals tillresta ÅFF-are jublade när domaren blåste av matchen. 

Peter Swärdh var tränare då och skrev in sig i historieböckerna, när han ledde laget fram till en fjärde raka seger. Innan segern mot Elfsborg besegrades BK Häcken (borta) med 2-0, Syrianska FC (hemma) 1-0 och Brommapojkarna (hemma) 4-1. 

Efter 1-0 mot Elfsborg var vi ett topplag i Allsvenskan. I år är verkligheten en annan, men efter 3-1 mot IK Oddevold hemma på Kopparvallen har även Tor-Arne Fredheim skrivit in sig i historieböckerna. Jag kan ha fel, men sist vi tog fyra raka segrar var just året 2013.

Matchen mot Oddevold var inte någon bra insats från vår sida, där vi under Tor-Arne Fredheim visat upp ett aggressivt försvarsspel och varierat anfallsspel. I matchen mot Oddevold fungerade båda delarna så där. 

Vi skapade matchens första möjlighet i den tredje minuten när Adam Egnell fick på ett lurigt distansskott, som målvakten räddade med vissa bekymmer. 

Två minuter senare bjöd vi på ett fint anfall. Alem Plakalo som var tillbaka i startelvan hittade med bollen till Adam Egnell. Egnell vände på spelet mot Ryan Binns. Binns avancerade och drog på ett distansskott, som målvakten återigen räddade med problem. 

I den 10:e minuten tog vi ledningen. Oscar Stejdahl slog en fin kross till Lucas Öhrn, som slig ett tidigt inlägg. Oddevolds målvakt såg ut att plocka ner det inlägget ganska enkelt, men tappade bollen framför Plakalo som forcerade in ledningsmålet. 

Sex minuter senare kvitterade Oddevold. Efter en bra slagen hörna förlorade Stejdahl duellen med Axel Pettersson som nickade in kvitteringen. 

I den 19:e minuten kom en omdiskuterad situation. Binns slog en svag passning mot Henrik Gustavsson. Oddevolds Valon Gashi hann först till bollen och blev som det såg ut upphakad av Gustavsson. Domaren valde att fria.  

Efter det fick vi se en period av jämnt spel, där båda lagen hade svårt att skapa några heta målchanser. 

I den 37:e minuten tog vi ledningen i matchen. Max Olsson svarade för en fin prestation när han elegant dribblade sig förbi sin motståndare och spelade fram Binns, som vid den främre stolpen stötte in ledningsmålet. 

Oddevold var det bättre laget i den andra halvleken och i den 56:e minuten var laget nära en kvittering. Ett inlägg från vänstersidan nådde fram till inhopparen Pelle Ödlund som avslutade, men Gustavsson i målet gjorde en fin räddning. 

I den 64:e minuten skapade gästerna nästa möjlighet. Ett bra inlägg från högersidan nickades ner av Ödlund till Gashi som fick på en fin cykelspark, men Gustavsson i målet svarade för en ny fin räddning. 

Efter det var det en match som vägde och där båda lagen hade svårt att skapa några heta målchanser. 

I den 79:e minuten skapade vi en möjlighet när inhopparen Patrik Gustavsson provade lyckan med ett överraskande skott ur snäv vinkel och träffade stolpen. 

I anfallet efter trodde alla att gästerna hade kvitterat. Pettersson slog ett fint inlägg från högersidan och Ödlund rakade in bollen i mål. Jubel blev dock kortvarig hos gästerna, eftersom domaren blåste bort målet för offside. 

Med sex minuter kvar av matchen var gästerna nära en kvittering, när Gashi testade en ny cykelspark, men precis vid den första var Gustavsson i målet på tårna och räddade. 

I slutet av matchen lyfte Oddevold upp fler spelare i offensiven i jakten på en kvittering. Det öppnade upp för kontringar. 

Med tre minuter kvar vann Binns bollen på egen planhalva och spelade fram Gustavsson. Gustavsson tog sig in i straffområdet och spelade bollen mot Plakalo. Oddevolds målvakt kom bra ut och snodde bollen framför fötterna på Plakalo. 

I den 92:a minuten borde vi ha stängt matchen, när Plakalo sprang sig fri och osjälviskt spelade bollen mot Gustavsson, men David Olsson i målet kom ännu en gång snabbt ut och räddade Oddevold kvar i matchen. 

Två minuter senare satte vi spiken i kistan. Adam Egnell slog en fin krossboll som gav Binns fri läge. Binns avancerade och avlossade bössan strax utanför straffområdet. Den här gången var Olsson i målet chanslös. 

När domaren blåste av matchen kunde vi konstatera att vi tagit en fjärde raka seger och drygt 1500 personer jublade. Inte kanske lika högt som kvällen i Borås med jublet hördes åtminstone över halva Åtvidaberg. 

Med tre matcher kvar innan uppehållet har vi tagit 20-poäng. Jag brukar säga tar man 35-poäng i en serie så har man garanterat säkrat ett nytt kontrakt. Trots att vi ligger ”bara” sex poäng efter ettan Trollhättan så måste det främsta målet vara att säkra ett nytt kontrakt så snabbt som möjligt. Innan serien vänder möter vi tvåan Skövde på bortaplan. Kristianstad väntar sedan hemma på Kopparvallen och till sist väntar en bortamatch mot Utsikten. Som supporter måste man kunna drömma och det skulle vara en dröm om vi skulle kunna ta minst sju poäng på dessa tre matcher. Då skulle vi inför höstsäsongen ha ordentligt häng på topplagen. 

Vi får dock inte glömma att det är ”bara” sex poäng ner till Kristianstad som ligger på en negativ kvalplats. Hur som helst kommande tre matcher kan avgöra om vi kommer att tillhöra toppen eller botten i år.  


Lämna ett svar

På https://almersmediablogg.almersmedia.com använder vi kakor. Kakor är små textfiler som lagras på den enhet du surfar på, till exempel dator eller mobiltelefon. Textfilen som skickas är inte skadlig och innehåller ingen programkod.