14 juni, 2024

Det gäller att undvika ny bottenstrid

Vi svarade för en svag insats när vi på hemmaplan föll mot Kristianstads FC med 1-2.

Efter fyra raka segrar med Tor-Arne Fredheim förlorade vi förra helgen på bortaplan mot Skövde AIK med 0-4 och inför matchen mot Kristianstad tvingades Fredheim till ändringar i startelvan. På uppvärmningen fick Lucas Öhrn känningar i ljumsken och Ryan Binns fick kliva ner som högerback. Dardan Mustafa som gjorde comeback mot Skövde fick förtroende från start. 

Bortalaget som kom till Kopparvallen med en förlust i ryggen öppnade matchen piggt och skapade första farlighet i den 7:e minuten. Hassan Lawrence slog ett fint inlägg som hittade fram till en omarkerad Omar Dampha som nickade från nära håll, men Henrik Gustavsson svarade för en jätte räddning. 

Två minuter senare tog vi ledningen. Adam Egnell spelade ut bollen till Ludvig Holmertz på vänsterkanten. Holmertz slog ett fint inlägg som Dardan Mustafa förvaltade på bästa sätt.

I den 12:e minuten skapade gästerna en vass kvitteringschans, när Ishameil Koroma rensade bollen rakt i gapen på Lawrence som sköt strax utanför via en täckande ÅFF-spelare. 

I den 20:e minuten bjöd vi på ett fint anfall. Egnell spelade ut bollen till Andreas Johansson som slog ett tidigt inlägg mot bortre stolpen. Där dök Max Olsson upp, men dessvärre fick han ingen vidare bra träff. 

Minuten senare skapade vi nästa möjlighet, när Olsson svarade för en fin prestation och tog sig in i straffområdet. Hans avslut ur snäv vinkel räddades dock av målvakten.

I den 25:e minuten skapade hästarna en fin möjlighet när förre ÅFF-spelare Teddy Bergqvist tog sig in i straffområdet, men Gustavsson i målet kom bra ut och räddade. I samma anfall kom kvitteringen. Vi lyckades inte få bort bollen kring det egna straffområdet och gästerna kunde där med behålla trycket. Lawrence slog ett inlägg och en helt omarkerad Abdusallam Magashy kunde hur enkelt som helst raka in kvitteringen. 

Kvitteringen var både rättvis och logiskt med tanke på att vi hade svårt att få ordning på det egna spelet. Offensivt kändes vi mer eller mindre ofarliga och våra uppspel var stressade och ogenomtänkta många gånger. Defensivt kändes det virrigt och osäkert varje gång som bollen närmade sig vår straffområde. Vårt aggressiva försvarsspel har under Fredheim varit nyckel till fyra raka segrar. I de två senaste matcherna är det försvarsspelet som bortblåst. 

Nästa möjlighet fick vi vänta på till slutet av den första halvleken och det var gästerna som skapade den, när Bergqvist spelade fram Magashy och tvingade Gustavsson till en ny räddning. 

1-1 i halvtid kändes lite som bonus. Gästerna var det bättre laget spelmässigt. Medan vi slarvade i vårt passningsspel och stressade fram i våra uppspel, visade Kristianstad upp ett moget spel. Laget vågade hålla i bollen och lät oss jaga boll i värmen på Kopparvallen. 

Inför den andra halvleken hoppades jag på att vi skulle komma ut mer taggade och mer fokuserade. Så blev det dessvärre inte. 

Gästerna inledde även den andra halvleken bäst och i den 53:e minuten var man nära att ta ledningen i matchen. Oscar Stejdahl slog en usel passning som hamnade hos Magashy, som i sin tur hittade fram till Lawrence som sköt, men Gustavsson höll oss kvar i matchen. 

Två minuter senare kunde inte Gustavsson stå emot gästernas tryck. Magashy spelade in bollen till Bergqvist som vände bort Binns och slog in bollen förbi en chanslös Gustavsson i målet. 

Resten av matchen blev ryckig då gästernas spelare låg mer på Kopparvallens gräsmatta än stod på benen. Det är givetvis svårt att säga om det medveten taktik eller om spelarna verkligen hade ont. Samtidigt som vi hade svårt att hitta fram till några farligheter. Vår bästa kvitteringschans kom med fem minuter kvar när inhopparen Patrik Gustavsson hittade fram till Olsson. Olsson tog sig in i straffområdet och avslutade, men gästernas målvakt räddare. 

Domaren la till nio minuter stopptid, men trots det lyckades vi inte skapade några riktigt heta målchanser. När domaren blåste av matchen kunde vi konstatera att vi inkasserat andra raka förlust. 

Efter den här förlusten har jag tänkt på hur det kan skilja så mycket i prestationerna match från match och även under en match. Jag kan köpa att en eller ett par spelare inte kommer upp i samma nivå match efter match. Men jag har svårt att köpa att hela laget mer eller mindre underpresterar om man jämför med andra matcher. Jag köper inte att vi har ett ungt lag och att det är på grund av det som prestationerna skiftar så pass mycket. Alla våra spelare har spelat ex antal år på seniornivå och då kan man åtminstone förvänta sig att dessa spelare ska kunna slå passningarna rätt och att dessa spelare ska kunna vara aggressiva i försvarsspelet. 

Inför matchen i helgen hade jag förhoppningar på minst fyra poäng på de två avslutande matcherna innan uppehållet. Det hade gett oss lite tät känning och med ett par nyförvärv hade vi kanske kunnat utmana hela vägen. Efter förlusten i helgen är det hoppet minimalt och nu gäller det istället att undvika en ny bottenstrid. Tor-Arne Fredheim har pratat om en-två nyförvärv, men för det ska vara möjlighet tror jag att vi behöver bli av med spelare som kostar oss pengar och inte ens platsar i truppen. 

Lämna ett svar

På https://almersmediablogg.almersmedia.com använder vi kakor. Kakor är små textfiler som lagras på den enhet du surfar på, till exempel dator eller mobiltelefon. Textfilen som skickas är inte skadlig och innehåller ingen programkod.