18 april, 2024

Viktig bortamål för AIK

AIK förlorade med 1–2 i Champions League-kvalet borta mot Maribor – och det efter en ny mardrömsstart.

Men Henok Goitom gjorde ett bortamål som kan bli avgörande inför returen på Friends arena nästa vecka.

Det är en förlust men det lever i allra högsta grad, säger Sebastian Larsson till Eurosport efter matchen.

Man kan inte göra sådana fel och misstag som vi gjorde, sade Henok Goitom inför onsdagens Champions League-match mot slovenska Maribor och syftade på mardrömsstarten i Armenien mot Ararat-Armenia då AIK släppte in ett mål efter redan efter tre minuter.

Den här gången tog det drygt fem minuter innan hemmalagets Rok Kronaveter tåade in 1–0 och ännu en mardrömsstart var ett AIK-faktum.

Där och då såg det inte bra ut för det svenska mästarlaget. Enda trösten var att AIK åtminstone inte hade en man utvisad, som i Armenien.

Men precis som i bortamötet mot Ararat-Armenia kom AIK tillbaka, fixade 1–1 i den första halvleken. Den här gången var det Henok Goitom som rutinerat bredsidade in kvitteringen – ett bortamål som kan bli avgörande i returen på Friends arena.

Det är ett väldigt viktigt bortamål, säger Sebastian Larsson till Eurosport efter förlusten.

Kort före paus tog Maribor ledningen ännu en gång. Den här gången med Kronaveter som assistmakare till mittbacken Sasa Ivkovic, som gjorde 2–1 på hörna.

Ett mål man inte borde släppt in enligt Henok Goitom.

Man får inte släppa in mål på en fast situation, speciellt när han får hoppa så fritt, sade anfallaren till Eurosport i halvtid.

AIK-spelarna hade order om att inte ta några onödiga risker, trots underläge.

Man måste hålla huvudet kallt, man ska inte gå stenhårt för 2–2 och riskera 3–1. Det är fyra halvlekar, sade lagkaptenen Goitom i halvtidspausen.

Det märktes.

Den andra halvleken var mestadels sömning – kanske var det värmen som tog ut sin rätt, men varken Maribor eller AIK orkade prestera något skönspel, även om hemmalaget var närmast.

Spontant tycker jag vi i det stora hela gör en ganska dålig match med bollen på deras planhalva. Ändå känns den ganska tajt och vi har lite möjligheter. Jag är väldigt hoppfull, säger Sebastian Larsson efter slutsignalen.

I Vitryssland vann Bate Borisov mot det norska mästarlaget Rosenborg med 2–1. Vinnaren där möter AIK i nästa kvalrunda om svensklaget slår ut Maribor.