21 april, 2024

Tankar kring den 28:e omgången av Allsvenskan

Det blev en tung eftermiddag för min egen del när jag på plats såg Hammarby förlora mot Elfsborg. Det var annars en omgång där Häcken skaffade sig ännu bättre läge när laget besegrade Malmö på hemmaplan med 2-1. Det var en omgång där Hammarby spelade bort sig från striden om guldet och där Helsingborg åkte ut Allsvenskan. 

Hammarby var tvungna att vinna på Borås arena för att fortsatt ha chans på guldet. Hammarby fick inte igång sitt spel under den första halvleken. Det var slarvigt passningsspel och målchanserna var lätträknade. Elfsborg i sin tur skapade inte heller speciellt mycket men i mitten av den första halvleken tog laget ledningen. 

I den andra halvlek fick vi precis som i den första halvleken se en jämn matchbild. Hammarby kvitterade genom Joel Nilsson och hade sedan ett par hyfsade lägen att ta ledningen. Istället blev det hemmalaget som i slutet av matchen avgjorde. 

Häcken fortsätter att imponera och i den här omgången besegrade ett iskallt Malmö FF. Det tog bara 40-sekunder innan Häcken tog ledningen. Malmö kändes oinspirerade ut, vilket laget har gjort under senaste omgångarna. Själv trodde jag att man skulle vilja avsluta säsongen på ett bra sätt och visa heder men så har det inte blivit fallet. 

Malmös självförtroende är inte det bästa och det kunde man se även i spelet. Oftast slutade laget anfall med en dålig passning eller duell som ledde till gnäll. Bästa chansen hade Isak Kiese Thelin hade lagets bästa chans i den första halvleken när han träffade stolpen. 

I början av den andra halvleken hamnade inhopparen Ola Toivonen i dispyt med Jeremejeff som tankade Toivonen utanför spelet. Rött kort blev det men inte ens med en man mer kunde Malmö få igång sitt spel. Istället var det hemmalaget som ökade på sin ledning och då var MFF ett slaget lag. 

En match som jag inte såg under söndagen var ödesmatchen mellan Helsingborg och Degerfors. I och med förlusten så står det i alla fall klart att Helsingborg får tillsammans med Sundsvall ta klivet ner i Superettan. 

Under måndagen tog Djurgården som väntat tre poäng mot Sundsvall och är med i striden om guldet. Laget ligger dock sex poäng efter Häcken. 

I övrigt tappade både AIK och Kalmar viktiga poäng i striden om Europaplatserna. AIK förlorade mot Göteborg med 1-0, medan Kalmar fick oavgjort mot Sirius borta. 

I bottenstriden blev Varberg stora förloraren då laget föll på bortaplan mot Mjällby och ligger där med på en kvalplats. Norrköping var på väg mot tre viktiga poäng på bortaplan mot IFK Värnamo men tappade ledningen med bara minuter kvar. 

Med två  omgångar kvar så känns det som att guldet är redan klart. Häcken har sex poäng försprång och det ska mycket till att laget tappar det. Hammarby var allt i egna händer i striden om Europaplatserna där man i kommande omgång tar emot Kalmar på hemmaplan. 

I bottenstriden så står det mellan Degerfors och Varberg vem som ska få kvala. Mycket talar för Degerfors vara foten känns bättre än Varbergs. 

Lämna ett svar

På https://almersmediablogg.almersmedia.com använder vi kakor. Kakor är små textfiler som lagras på den enhet du surfar på, till exempel dator eller mobiltelefon. Textfilen som skickas är inte skadlig och innehåller ingen programkod.