Efter elva spelade omgångar kan jag konstatera att fyra lag befinner sig i kris. AIK, Göteborg, Hammarby och Varberg är lag som inte alls kommit upp i någon högre nivå.

Ett lag som är på väg mot krisen är IFK Norrköping inte bara för att man förlorat tre raka matcher utan att spelet även innan dess sett illa ut.

Nedan följer tankar och reflektioner på matcher som jag sett.

IFK Göteborg-Mjällby 0-1

Den första halvleken var usel från båda lagen. Ingen av lagen hade förmåga att skapa någon het möjlighet.

Istället fick vi se två uppställda försvar som inte sattes på några större prov. Vi fick se mängder med fel passningar och en hel del närkamper som ledde till många frisparkar.

Båda lagen startade piggt i den andra halvleken. Mjällby skapade en halvchans direkt och strax därefter var Göteborg ytterst nära att ta ledningen. Ett inspel från högersidan hittade fram till Elias Hagen som avslutade med Mjällbys målvakt svarade för en svettig räddning.

Mjällby tog ledningen I den här matchen. Efter ett frispark lyckades Göteborg inte få undan bollen. Adam Stahl svarade för en fin individuell prestation när han med ett konstspark överlistade målvakten.

Efter målet fick vi se samma matchbild som i den första halvleken. Mängder med tekniska misstag från båda lagen där båda lagen hade svårt att skapa målchanser.

Göteborg saknade fart och spets Indien här matchen medan Mjällby gjorde allt för att försvara ledningen vilket man lyckades med.

IFK Norrköping-Brommapojkarna 0-2

Jag blev riktigt förvånad när jag såg första halvleken av den här matchen. Trots hemmaplan valde Norrköping att backa hem och ligga kompakt mot ett spelförande Brommapojkarna.

Brommapojkarna trivdes att ha mycket boll och hotade Norrköping ett par gånger under den första halvtimmen.

Jag har skrivit tidigare att jag tycker att Norrköping plockat fler poäng än vad laget borde ha gjort sett till prestationerna. Christoffer Nyman och Arnor Sigurdsson har varit två individuella spetsar som avgjort matcher för Norrköping.

Nu känns det som att verkligheterna hunnit ikapp Peking. I den första halvleken hade Norrköping stora problem med uppspel och Brommapojkarna kunde gång på gång vinna bollen på offensiv planhalva och attackera därifrån.

Norrköping var nära att ta ledningen Indien 29:e ministern när just Sigurdsson sköt en frispark i ribban.

Norrköping avslutade den första halvleken klart bättre. Plötsligt började Norrköping hitta rätt i sitt passningsspel och Sigurdsson började röra sig mer centralt.

I den 38:e minuten testade Victor Lind från distans och träffade ribban.

Brommapojkarna tog ledningen tidigt i den andra halvleken. På en hörna höll sig Ludvig Fritzson framme och nickade in ledningsmålet.

Efter det fick vi se ganska dåligt fotboll från båda lagen. Många felpassningar, många feltajmade tacklingar som ledde till en hel del frisparkar.

I slutet av matchen punkterade Brommapojkarna matchen och därmed inkasserade Norrköping sin tredje raka förlust.

AIK-Kalmar FF 1-1

AIK klart det bättre laget i den första halvleken. Genom aggressivt press tryckte man tillbaka Kalmar redan från början. Spelet offensivt såg bra ut fram till sista tredje delen. För när AIK kom upp runt straffområdet så saknades det tro och spets.

Kalmar hade svårt att få igång någon eget spel eftersom man fastnade i AIK:s press gång på gång. Dessutom förlorade lagen dem flesta duellerna på mitten.

I den 34:e minuten var AIK mycket nära att ta ledningen när Abdussalam Magashy cykelsparkade i ribban.

Det var spelmässigt AIK:s bästa halvlek sedan överkörningen av Hammarby. Dock i en del situationer såg man att spelarna inte har självförtroende och då tänker jag mest på sista bolltouchen. För hade den varit bättre så hade AIK kommit till fler heta målchanser.

Det blev en händelserik inledning på den andra halvleken. Först fick AIK straff. Omar Faraj slog straffen som Ricardo Friedrich räddade.

Minuten senare drog Bilal Hussein på sig onödig frispark. En frispark som ledde till ledningsmål för Kalmar.

AIK dominerade inte lika mycket i den andra halvleken och mest beroende på att Kalmar stängde ner AIK:s högerkant. Samtidigt hittade Kalmar flera bra anfall där man spelade sig förbi AIK pressen.

Med sex minuter kvar kom AIK:s kvittering men i anfallet innan hade Kalmar ett jätte läge att döda matchen. Deniz Hummet fick läget men avslutade svagt. Istället vände AIK på spelet och på Victor Anderssons skott höll sig Abdussalam Magashy framme och rakade in 1-1.

Kvitteringen kom i ett läge av matchen där jag tyckte att Kalmar hade kontroll. Visst skapade AIK nån chans här och där men det kändes som att tron började försvinna allt mer från AIK.

Sammanfattningsvis gör AIK en riktigt bra första halvlek men lagets stora problem är spetsen framåt. Kalmar blev tillbakatryckta i första halvlek men lyfte upp spelet i den andra. Stängde AIK:s högersida under den andra halvleken men med lite bättre skärpa kunde man avgjort matchen innan AIK kvitterade.

Halmstad-Hammarby 0-0

Jag var på plats i Halmstad men det är inte mycket att skriva om den här matchen. Halmstad prioriterade defensiven medan Hammarby var sig likt från tidigare matcher.

Laget spelade runt bollen, saknade tempo och vilja att utmana. När domaren blåste av den här matchen så var det bara klacken som höll Allsvenskt klass.

Elfsborg-Djurgården 1-1

Två lag som spelmässigt påminner väldigt mycket om varandra. Med kompakt försvarsspel och snabba omställningar.

Den första halvleken var tajt där Djurgården hade lite mer boll. Elfsborg låg bra i sitt uppställda defensiv och trots att Djurgården flyttade bollen snabbt och vid flertal tillfällen vände på spelet kant till kant hade Elfsborg bra kontroll på matchen.

Offensivt hade Elfsborg svårt att hitta bakom Djurgårdens backlinje som hade gjort läxan och tillät inte Elfsborg komma i ytor som man letade efter. När Elfsborg lyckades spela sig upp via mittfältet då fick vi se fint samarbete mellan Marcus Danielson och Jesper Löfgren där den ena gick upp i rygg och den andra föll tillbaka.

Direkt i inledningen av den andra halvleken tog Elfsborg ledningen när Johan Larsson tråcklade sig förbi och avslutade.

Det var annars ett aggressivare Elfsborg vi fick se i den andra halvleken. I den 64:e minuten var man nära att utöka sin ledning. Vi fick se en snabb kontring där Hult slog ett inlägg och Ahmed Qasem nickade i ribban.

I anfallet efter skapade Djurgården sin dittills bästa chans när Haris Radetinac avslutade från nära håll men hemmamålvakten gjorde ene svettig räddning.

72 min Schüller lysande passning genom tre lagdelar, Asoro kom fri men målvakten räddade.

I anfallet efter hittade Djurgården bakom Elfsborgs backlinjen, målvakten kom på mellan hand. Asoro lyfte bollen över målvakten och Edvardsen kunde rulla in kvitteringen.

I slutet av matchen hade båda lagen lagen att avgöra men toppmötet slutade 1-1.

Sirius-IFK Värnamo 2-0