Efter den tionde omgången kan vi konstatera att AIK och Hammarby går fortsatt tung i Allsvenskan och att vi har fått årets första läktarskandal. Just kring det kommer jag inte att skriva speciellt mycket då många andra har gjort det. Tre matcher i den här omgången hann jag inte med att se.

Mjällby-Halmstad 0-2

En match jag inte såg.

Brommapojkarna-Sirius 1-2

Kalmar FF-IFK Norrköping 2-1

Kalmar vände och vann mot Norrköping där vi fick se en av säsongens sämsta halvlekar. Nämligen den första halvleken bjöd inte på någon vidare offensivares. Båda lagen stod i det uppställda försvarsspelet och väntade på att den andra ska tappa bollen.

Halvlekens bästa chans kom i slutet av halvleken och det var hemmalaget som skapade den, när Noah Shamoun sköt strax utanför.

Det blev bättre fart på båda lagen offensivt i inledningen av den andra halvleken. Bättre rörelse och spelare som ville ha boll. Båda lagen skapade ett par farligheter innan ledningsmålet kom i den 58:e minuten.

Kalmar lyckades inte få bort bollen från det egna straffområdet. Arnor Sigurdsson avslutade, målvakten tappade returen och Victor Lind höll sig framme och slog in 1-0.

Efter det pressade Kalmar på för en kvittering och skapade en del chanser mot ett Norrköping som valde att backa hem och bevaka sin ledning.

Med tre minuter kvar kom kvitteringen genom Deniz Hummet som från distans överlistade målvakten.

På stopptid kom även segermålen när Simon Skrabb hittade Mileta Rajović som från nära håll slog in segermålet.

Djurgården-AIK 1-0

AIK inledde matchen piggt men efter fem-sex minuter tog Djurgården över matchen.

Första målchansen kom i den 15:e minuten då Oliver Berg hittade en yta bakom Robin Tihi, men avslutet rensades på mållinjen.

Två minuter senare gick AIK bort sig i sin press högt upp i plan. Djurgården hittade Gustav Wikheim som löpte bakom backlinjen på vänstersidan och avslutade strax utanför.

Djurgården var aktiva på sin vänsterkant med Elias Andersson i spetsen. AIK i sin tur försvarade boxen bra men hamnade alldeles för lågt vilket ledde till att offensivt hade man svårt att skapa något.

Wikheim tvingades utgå skadad i den 30:e minuten.

I den 50:e minuten skarvade AIK i ett uppspel och det gav Falenius skottläge från distans men det skottet smet utanför.

Sju minuter senare slog Elias Andersson en frispark över muren och klockrent i ribban.

Djurgården var klart bättre i den andra halvleken och det var en tidsfråga innan ledningsmålet skulle komma. Den kom via Marcus Danielsson som vackert placerade in 1-0.

Efter blev det stökigt både på plan och AIK läktaren. Jag tänkte inte skriva något speciellt om det med tanke på att övrig media har gjort det tillräckligt.

Kan bara konstatera att AIK är ett lag utan självförtroende och med det här gruppen blir nog svårt att vända på det hela.

Elfsborg-Malmö 3-0

Elfsborg öppnade matchen med högpress och Malmö hade svårt att få igång sitt eget spel. Elfsborg skar av passningsvägar till Sergio Pena och Hugo Larsson.

När Malmö försökte att slå längre boll mot Isak Kiese Thelin då var Elfsborgs backar där och plockade bort bollarna.

I den 32:a minuten kom matchens första mål. En lysande löpning från Ahmed Qasem bakom Lasse Nielsen. Niklas Hult såg löpning och slog en fin passning till Qasem som tog sig in i straffområdet och serverade Sveinn Gudjohnsen som hade mer eller mindre öppet mål.

Fyra minuter senare kom även 2-0. Den här gången på hörna där Gustaf Lagerbielke var hetare än Malmö försvaret och nickade in 2-0.

I inledningen av den andra halvleken blev det bättre fart på Malmö. Bättre rörlighet i anfallsspelet gjorde att man kom till ett par halvchanser.

Mitt i Malmös fina period tappade Nielsen bollen till Jeppe Okkels som rundade målvakten och slog in 3-0.

Hammarby-IFK Värnamo 0-2

Hammarby fortsätter att gå tungt och det blev förlust mot Värnamo. Det var återigen ett Hammarby som slarvade i passningsspelet. Det var återigen ett Hammarby där flera spelare fick och gömde sig och ville inte ha boll.

Det var Värnamo som skapade det mesta och det bästa i den första halvleken och med bättre skärpa och spets kunde man ha lett i halvtid.

I den andra halvleken tog Värnamo ledningen vilket inte var på något sätt oförtjänt. Smart löpning av Gustav Engvall och fin framspelning av Oscar Johansson bäddade för målet.

Efter det försökte Hammarby att lyfta upp spelet men precis som i den första halvleken gick det för sakta.

När sedan Värnamo gjorde 2-0 i den 78:e minuten lämnade större delen av publiken Tele 2.

Degerfors-Varberg 1-1

Häcken-IFK Göteborg 4-1

Redan i den andra minuten fick Göteborg ett jätteläge att ta ledningen. Efter slarv i ett uppspel fick Marcus Berg friläge men Abrahamsson svarade för en jätte räddning.

Det var annars svängiga första tio minuter som vi fick se. Båda lagen spelade snabbt förbi mittfältet och båda lagen skapade chanser. Göteborg visade mod när man under inledningen vågade att spela centralt på egen planhalva för att därifrån leta efter uppspel på

Berg.

Just ett sådant uppspel ledde till baklängesmål. Göteborg tappade bollen och Häcken kom inlett flygande anfall. Spelvändning från höger till vänster för att sedan direkt vända tillbaka. Momodou Lamin Sonko la upp bollen för Lars Larsen som snyggt placerade in ledningsmålet.

Fem minuter efter det kom Häcken i nästa flygande anfall där Romeo Amane fick jätteläge men fick inte riktigt träff på bollen och målvakten räddade.

I den 34:e minuten kvitterade Göteborg. Efter ett inkast bröstade Marcus Berg ner bollen till Gustaf Norlin som placerade in 1-1.

I slutet av den första halvleken skapade båda lagen ett par bra chanser men det var 1-1 k halvtid.

I början av den andra gjorde Häcken två snabba mål men trots att matchen kändes kört för Göteborgs del fortsatte man att skapa chanser. Jag tror inte att tränare Per Mathias Høgmo var speciellt nöjd hur Häcken uppträdde defensivt i den här matchen.

Sen vill jag lyfta återigen Samuel Gustafsson som trots hårt bevakning skapade ytor inte minst för Amane.