8 maj, 2024

Tankar kring den nionde omgången av Allsvenskan

Nionde omgången är färdigspelat och under veckan fick vi även två matcher från omgång 18. Här kommer mina tankar kring matcherna som spelats.

Degerfors-AIK 2-1

AIK:s kris blir allt djupare. En seger på nio omgångar är lagets facit efter förlusten mot Degerfors.

Degerfors som kom till den här matchen med sex insläppta mot Häcken var klara i sin taktik. Det skulle inte tappas några bollar centralt på mittfältet.

Milošević satsade vild och borde ha blivit utvisad med tanke på sträckta ben. Dock i situationen efter fick han sig en smäll när han olyckligt landade och slog huvudet i marken. Han blev utbytt i den 14:e minuten.

11:e minuten Gravius satte Diego Campos i bra läge men hans avslut räddades av målvakten. På den efterföljande inkastet fick Keita bollen på handen och domaren blåste för straff. Campos var säkerheten själv från elva meter.

AIK hade som vanligt den här säsongen svårt att komma till heta målchanser. Men på stopptid i den första halvleken kvitterade laget genom John Guidetti. Efter en hörna blev det stökigt framför målet och Guidetti hittade rätt och tråcklade in kvitteringen.

Degerfors ändrade taktik i den andra halvleken. Istället för att spela sig över mittfältet började laget ta lite mer risker och spelade istället via mittfältet.

I den 69:e minuten visade AIK återigen upp bedrövligt försvarsspel på en hörna. Man mot man försvar brast och en fristående Justin Salmon kunde ta emot bollen, sikta och placera 2-1.

Efter målet så AIK mest ängsliga ut. Passningarna gick fel, gick bakom spelare istället framåt. Samtidigt kunde Degerfors ställa upp med samlad försvar och bara vänta på att AIK skulle tappa bollen.

Brommapojkarna-Varberg 3-1

En match som jag inte såg.

Djurgården-Mjällby 2-0

Det var ingen bländande spel vi fick se i den här matchen. Den första halvleken bjöd på bolltapp och två lag som inte ville anfalla.

Djurgården var uddlösa framåt medan Mjällby såg mest trötta ut efter cupfinalen mot Häcken.

Djurgården får dock tacka Magnus Eriksson som i den andra halvleken sköt 1-0. Eriksson som visade vilja och moral.

Victor Edvardsen har haft det tungt i Djurgården under den här säsongen. I den här matchen fick han börja på bänken och när han kom in såg han mest frustrerad ut. Men på stopptid gjorde anfallare 2-0 och det kanske är målet som vänder både hans och lagets något tveksamma form.

Malmö-Häcken 2-2

Sveriges för närvarande två bästa lag drabbade samman på Eleda Stadion i Malmö.

Nanasi i det offensiva spelet hade en friroll där han hittade en yta bakom mittfältet och framför backlinjen. Den yta stängde Häcken efter en kvart spel och tvingade Malmö att gå runt på kanterna där Häcken hade kontroll på inlägg som kom.

I övrigt hade Häcken svårt att spela sig förbi Malmös första press vilket ledde för alldeles för korta anfall.

Chansmässig fick vi se Häcken och Traoré hota i början av matchen och Malmö hade ett par chanser men det var 0-0 i halvtid.

Stark individuell prestation av Hovland som på en hörna nickade in 1-0 i början av den andra halvleken.

Malmö replikerade omgången när Vecchia slapp markeringen. Efter det hade Malmö en bra period i matchen där man fick energi av målet och klev ännu högre upp i press.

Den andra halvleken var betydligt mer underhållande än den första. Det var högkvalitativ fotboll som vi fick se där Malmö spelmässigt var det bättre laget.

I sin höga press lämnade Malmö stora ytor men kvalité hos Häcken var inte där att utnyttja det hela.

Dock i den 76:e minuten lyckades Häcken etablera ett anfall och där Traoré fick läget och då small det.

Malmö skulle dock kvittera och den stora frågan vid kvitteringen var om bollen var över mållinjen eller inte. På tv-bilderna var omöjligt att se och i en tid då alla skriker efter VAR är för mig obegripligt att vi inte har goal-line technology.

Sen kan det vara dags att någon talar om för domarna att elitklubbarna har sagt sitt när det kommer till VAR. Jag lär återkomma i det ämnet framöver.

Sammanfattningsvis är riktigt bra match där Häcken gjorde det riktigt bra med tanke på att laget hade tre vilodagar mellan cupfinalen och den här matchen. Malmö lever mycket på sin aggressivitet men kan bli straffade hårdare med tanke på ytorna som finns när man pressar högt.

IFK Göteborg-Hammarby 1-1

En av årets sämsta fotbollsmatcher mellan två lag som framförallt saknar spets i tredje delen. I övrigt en match som innehöll domarmissen, målvatsmissar och en hemmaläkare som sjukförklarade Hammarbys målvakt.

När det kommer till just läkarna återkommer jag i ett annat inlägg.

Analysera den här matchen gick inte då jag hittade inget intressant måste jag säga.

Sirius-Halmstad 1-2

IFK Värnamo-Kalmar FF 0-1

IFK Norrköping-Elfsborg 1-2

Det var en första halvlek som inte bjöd på någon skönspel. Det var två lag som tid ut varandra och där vi saknade heta målchanser.

Norrköping sin vana trogen visade upp ett stabilt kollektivt försvarsspel och så har man två klasspelare i form av Nyman och Sigurdsson.

Det var just Sigurdsson som i den 28:e minuten slog en smart frispark som gick förbi alla och letade sig in i mål.

Elfsborg startade den andra halvleken me aggressivare försvarsspel och tryckte tillbaka Norrköping som hade svårt att spela sig ur pressen.

Under den andra halvleken var det spel mot ett mål och det var Elfsborg mot Oscar Jansson. Kvitteringen kom i den 75:e minuten. Efter ett inlägg från högersidan kom målvakten Jansson snett och bollen kom till Jeppe Okkels som placerade in kvitteringen.

Med fem minuter kvar kom segermålet för Elfsborg. Efter en hörna nickskarvade Johan Larsson bollen som tog på en Norrköping spelare och gick in i mål.

Djurgården-Häcken 1-0

Djurgården tog en viktigt seger mot Häcken. I en match som spelades på Djurgårdens villkor. Djurgården kom till den här matchen utan Magnus Eriksson och Victor Edvardsen som båda började på bänken.

Djurgården valde att sätta Lucas Bergvall och Rasmus Schuller på Häckens Mikkel Rygaard och Samuel Gustafson. En taktik som föll väl ut då Häcken hade svårt att hitta sina berömda trianglar.

Djurgården visade upp aggressivt försvarsspel och hittade en del spelvändningar i det offensiva spelet men Häcken var kompakta i sitt försvarsspel och Djurgården hade svårt att skapa klara målchanser.

Vi fick även se en del tuffa dueller som var på gränsen till fula.

Djurgården avslutade den första halvleken riktigt bra och skapade flera chanser men det var 0-0 i halvtid.

I den 55:e minuten var Häcken ytterst nära att ta ledningen. Efter ett inlägg från höger nickade Lars Larsen från nära håll men Widell-Zetterström svarade för en svettig räddning.

Djurgården tog ledningen i den här matchen via Oliver Berg som var säker från 11-meter.

Efter det orkade inte Häcken kraftsamla utan Djurgården kontrollerade händelserna och vann med 1-0.

Degerfors-Hammarby 2-2

Degerfors och Hammarby delade på poängen i en match som slutade 2-2.

Degerfors hade samma taktik som i matchen mot AIK. Det vill säga laget arsle upp med lågt och kompakt försvarsspel för att sedan kontra när möjligheten kom.

Hammarby hade mycket boll första kvarten men saknade fart i sitt anfallsspel. Degerfors kändes betydligt farligare när laget gick till anfall. Rörlighet fanns där och det raka spelet fungerade klart bättre än Hammarbys.

I övrigt lyste chanserna med sin frånvaro under första halvtimmen.

Matchens första heta målchans kom i den 33:e minuten när Joel Nilsson skickade in ett inlägg som Nahir Besara skarvade till Abdelrahman Boudah som avslutade via målvakten i ribban.

Hammarby hade en fin period från 30-minuten och Adi Nalić hotade med ett avslut i den 35:e minuten men målvakten räddade.

Med fem minuter kvar skapade Hammarby nästa möjlighet då Tesfaldet Tekie testade skott med rakt på målvakten.

I den 42:a minuten tog Hammarby ledningen. Efter en rörig situation där Degerfors inte fick undan bollen som kom till debutanten Markus Karlsson som placerade bollen i krysset.

Dock blev Hammarbys glädje kortvarigt då Nathaniel Adjei slog bollen rakt på Diego Campos. Adjei fixk tag i Campos och drog han i armen. Domaren valde att blåsa för frispark och visade det röda kortet.

Tuff utvisning kan jag tycka då Shaquille Pinas fann nedanför och Campos hade inte fått någon friläge.

I den 59:e minuten skulle Hammarby ha fått en frispark på offensiv planhalva, istället vände Degerfors på spelet och efter ett inlägg höll sig Dijan Vukojevic framme och tryckte in kvitteringen.

I den 65:e minuten visade Hammarby upp ett dåligt försvarsspel när hemmalaget tog ledningen. Först hängde inte Karlsson med när Joe Gyau slog ett inlägg. Hammarby försvaret stod och sov när Elyas Bouzaiene nickade ner bollen till Rasmus Örqvist som omarkerad tryckte in 2-1.

Hammarby kom dock tillbaka och kvitterade i den 70:e minuten. Efter kvitteringen hände det inte mycket och det kändes som att båda lagen var nöjda med en poäng.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att Nahir Besara kom aldrig in i matchen och att Hammarby har oflyt med domarna.