21 juni, 2024

Summering av Allsvenskan sjunde omgång

Jag vet inte om man ska skratta eller gråta angående polisens offensiv mot supportrarna runt om i landet. För några omgångar sedan valde polisen att förbjuda OH-flaggor på Sundsvalls hemmamatcher. Inför matchen mellan AIK och AFC Eskilstuna kom besked att OH-flaggor är förbjudna även på Friends Arena. Det är nog inte många som förstår varför polisen är på offensiven mot ”Ultras”. 

Polisen själva menar att OH-flaggor används för att personer som bränner bengaler går under för att maskera sig och på så sätt undvika Identifikation. AIK säkerhetschef gick ut i media och sade att alla flaggor som användas i TIFO-sammanhang är tillåtna. Med andra ord gick AIK som klubb emot polisen i det här fallet. SFSU som är supportrarnas organisation har riktat stor kritik mot polisen och i stort sett alla grupperingar har haft någon typ av protest på läktarna. Jag har skrivit om det här förut, men jag kan ta en runda till. 

Bengaler kommer aldrig att försvinna från våra läktare. Fansen har gjort Allsvenskan till den är idag. Låt det vara så. Man borde istället för att förbjuda bengaler kolla på hur man kan göra det mer säkert. Alla som följer fotboll känner till att det jobbas på att framställa bengaler som ska vara tillåtna på läktarna. Fram till dess behöver vi ta fram ett gemensamt förslag hur pyroteknik ska skötas på ett säkert sätt. Det så fan mycket bättre än att förbjuda något som inte går att förbjuda. 

AIK fansen visade tydligt hur löjligt förbudet är och det genom olika banderoller. På en av dessa gick det att läsa:

”Körde bil till rånet: Förbjud bilen”

Med dessa ord avslutar jag frågan. 

Nu till fotbollen som spelades i den sjunde omgången. 

AIK-AFC Eskilstuna

AIK förlorade mot Göteborg i den förra omgången med hela 0-3. Nu gällde det att studsa tillbaka mot nykomlingen AIK. Rikard Norling gick tillbaka till 3-5-2 för att hitta tryggheten igen. AIK såg bra ut under den första halvtimme. Det tunga och jobbiga AIK var tillbaka. Daniel Sundgren gav AIK ledning på en straff. När sedan AFC:s målvakt blev utvisad i slutet av den första halvleken trodde jag att AIK skulle vinna enkelt. Den känslan blev ännu starkare när man gjorde 2-0. Men så hände det något igen som vi fick se under de senaste matcherna. Plötsligt tappade man spelet och AFC började skapa farligheter. Tio minuter in i den andra halvleken reducerade AFC genom Onyedikachuwu Nnamani. AIK har haft svårt att ”döda” matcherna och så blev fallet även mot AFC. AFC hade bud på kvittering och Norling kan inte vara nöjd med hur laget uppträdde med en man mer. Positivt för AIK är att man tar med sig tre poäng trots att spelet inte stämmer riktigt. Tyngre går det för AFC som ännu en gång gör en bra match och bra insats med får inte med sig något alls. 

Sirius-IFK Göteborg

Det unga IFK Göteborg fortsätter att imponera och överraska. IFK tog tidigt ledningen i den här matchen, men hemmalaget vände på steken innan den första halvleken var över. I den andra halvleken var IFK det bättre laget och med tre mål såg man till att alla poäng åkte hem i bussen från Uppsala till Göteborg. 

Kalmar FF-Östersund

Kalmar fortsätter att spela oavgjort i årets Allsvenskan. 1-1 mot Östersund på hemmaplan var laget femte kryss den här säsongen. Det blev en jobbig start på matchen för Kalmar FF efter att Dino Islamovic rullade in 1-0 för bortalaget efter två minuters spel. Därefter inleddes en chanskavalkad utan dess like. Hemmalaget skapade chans på chansen bollen ville inte leta sig in bakom Östersundsmålvakten Sixten Mohlin. Efter mängder av målchanser med bland annat skott i ribban och stolpen kunde bortalaget hålla undan och gå till halvtidsvila med 1-0. Kalmar fortsatte att skapa chanser i den andra halvleken och kvitteringen kom helt rättvist i början av den andra halvleken. I den 60:e minuten missade hemmalaget en straff. Kalmar gjorde det mesta rätt i den här matchen, utom fler mål. Östersund i sin tur fortsätter att plocka poäng trots att man inte spelar bra. 

Häcken-GIF Sundsvall

Peter Abrahamsson blev tillsammans med Alexander Jeremejeff stor matchvinnaren när Häcken tog fjärde seger den här säsongen. Hemmalaget var dock illa ute vid flera tillfällen, men storspelade Abrahamsson höll nollan ännu en gång den här säsongen. Det var först i den andra halvleken som hemmalaget fick ordning på sitt spel och segermålet kom i den 72:e minuten. En rensning från Rasmus Lindgren blev till en perfekt passning till Alexander Jeremejeff som sköt hemmalaget till seger. Dessförinnan missade Paulinho en straff för Häcken. 

Falkenberg-Malmö FF

MFF tog en ny seger borta mot Falkenberg och efter sju spelade omgångar leder laget Allsvenskan. Segern mot Falkenberg satt dock hårt åt. Det var ingen jätte match av MFF som tog ledningen både med 1-0 och 2-0 innan vi hunnit spela en halvtimme. Båda målen gjordes av Markus Rosenberg som i den andra halvleken kostade på sig att missa en straff. Falkenberg var inte ofarliga och lagets reducering i slutet av den andra halvleken gav hopp om en poäng. Det var dock inte riktigt nära den här gången då MFF hade god kontroll på händelserna i den andra halvleken som var händelsefattig. 

Örebro-Hammarby

Vi fick se hela fem mål när ÖSK tog emot Hammarby. Bortalaget var det bättre laget genom hela den första halvleken. Dock hade laget svårt att skapa de riktigt heta målchanserna och när de väl kom så saknades skärpa hos Bajen spelarna. Hammarby tog dock ledningen i matchen, när Muamer Takovics inlägg nådde till David Fällman som ur nästan ingen vinkel alls nickade in 1-0 för Bajen. Tankovic låg även bakom Hammarbys andra mål i matchen, när han drev bollen och hittade till Nikola Djurdjic som satte dit tvåan. I den 76:e minuten bjöd ÖSK på tredje målet som gjorde av Imad Khalili. Hammarby såg ut att gå mot en säker seger, men hemmalaget lyckades reducera två gånger om. På så sätt skapades lite nerv i matchen, men Hammarby kunde hålla undan och vinna med 3-2 till slut. 

Helsingborg-Djurgården

Efter 1-1 på Olympia handlade det mest om naturgräs eller konstgräs. Djurgården som fick slut på bensin i den andra halvleken menade på att gräset var jobbigt att spela på och där av tröttheten. Vidare menade man att man inte har möjlighet att träna på gräs då vädret inte tillåter det. Själv tycker jag det är trams att diskutera den här frågan. I DIF:s fall hade man kunnat träna på ”stadion” där gräset enligt mina källor är perfekt. Dessutom att påstå att det är två olika sporter är bara löjligt. Professionella fotbollspelare ska kunna klara av två underlag. Tennisspelare gör ju det utan att klaga. Själva matchen slutade oavgjort 1-1 och det ska nog Djurgården vara glada över med tanke på att Rasmus Jönsson hade en boll inne. Målet dömdes felaktigt bort för offside.  

Elfsborg-IFK Norrköping

Norrköping har liksom Kalmar FF svårt att vinna matcher. Mot Elfsborg blev det oavgjort 0-0 och det är lagets femte oavgjorda match den här säsongen. För Elfsborg blev matchen en rätt frustrerande tillställning, efter målfesterna i de senaste två omgångarna (4–2 mot både Örebro och Sirius). Men mot Norrköping stämde anfallsspelet inte riktigt. Boråslaget skapade visserligen en del lägen, men det saknades skärpa i de avgörande lägena. 

Lämna ett svar

På https://almersmediablogg.almersmedia.com använder vi kakor. Kakor är små textfiler som lagras på den enhet du surfar på, till exempel dator eller mobiltelefon. Textfilen som skickas är inte skadlig och innehåller ingen programkod.