24 april, 2024

Fördel AIK inför returen

AIK gjorde en fin insats och vann på bortaplan med 2-1. Nu har solnalaget skaffat sig kanon läge att avancera till nästa kvalomgång.

Att bortamål är viktiga, det vet AIK, om inte tidigare så efter att ha åkt ut mot Maribor i Champions League-kvalet förra veckan på färre bortamål. Drömmen inför mötet mot moldaviska Sheriff Tiraspol i tredje kvalomgången var förstås att få med sig minst ett. Och det blev bättre än så.

Redan efter tolv minuter tog AIK ledningen sedan Kolbeinn Sigthórsson fått bollen i mitten från Tarik Elyounoussi och vänt om mot mål, men när Sheriffs back Andrej Lukic försökte rensa bort bollen satte han den i eget mål.

Bara två minuter senare kunde Sigthórsson själv få bollen i mål när han nickade in 2–0 på Anton Salétros inlägg.

Tio minuter in i andra halvlek fällde Panajotis Dimitriadis en Sheriffspelare och domaren dömde straff. En straff som Oscar Linnér var mycket nära men Jurij Kendysj pricksköt nere vid stolproten. Hemmalaget fick allt mer av spelet och med 20 minuter kvar var Gabrijel Boban när att kvittera men skottet gick strax utanför.

Skulle AIK ta sig vidare till play off väntar skotska mästaren Celtic eller rumänska Cluj.