18 april, 2024

Mycket positivt trots det sura förlusten

Det finns förluster och så finns det förluster som den mot Utsikten då man som supporter lider extra mycket. 

Efter förlusten mot Landskrona med 0-5 talades det mycket om att hitta tillbaka till tryggheten. Den tryggheten hittade vi inte mot Ljungskile och det blev förlust i den matchen med 0-4. 

Mot Utsikten hittade vi tryggheten i det defensiva spelet. Zev Taublieb fick för första gången den här säsongen starta och han gjorde det riktigt bra. Han var spelmotor på mitten och han styrde sitt lag både defensivt och offensivt. En sån länk har vi saknat i år och om han håller sig frisk kommer han att växa ut till en av våra viktigaste spelare den här säsongen. 

Att vi kom till den här matchen med 0-9 i baken kunde man se i inledningen av den första halvleken. Vi fick se lite osäkerhet dem första minutrarna i den här matchen. 

Det var gästande utsikten som via fasta situationer skapade en viss press i inledningen av matchen. Vår defensiv klarade av den uppgiften bra och efter tio minuter var det en jämn match. Via ett aggressivt försvarsspel på mitten tillät vi inte motståndarna att skapa några klara chanser. 

Den första möjlighet kom i den 13:e minuten och skapades av oss. Vi etablerade spel på offensiv planhalva och Dardan Mustafa avslutade anfallet. Dessvärre blev avslutet misslyckad och skottet från Mustafa gick utanför. 

Sex minuter senare vände Ryan Binns spelet och med en djupledsboll hittade han fram till Alem Plakalo. Plakalo tog sig in i straffområdet och avslutade, men målvakten räddade. 

I den 20:e minuten slog blixten ner på Kopparvallen. Gästerna anföll på vänstersidan och Arvin Shjoaee slig ett inlägg. Ishmael Koroma styrde olyckligt bollen i det egna målet. 

Det här var det sista som Koroma behövde för självförtroendet. 

Efter målet tappade vi lite i spelet och gästerna tog tillfälligt över matchen. I den 23:e minuten skapade Utsikten en bra möjlighet. Är Shjoaee testade ett distansskott. Henrik Gustavsson räddade med vissa bekymmer. 

Efter en halvtimme hittade vi tillbaka till det aggressiva försvarsspelet och i den 33:e minuten var vi nära att kvittera. Oscar Stejdahl spelade fram Mustafa som drog igång en kontring. Mustafa tog sig på egen hand in i straffområdet och avslutade med ett lågt pressat skott som smet strax utanför. 

Samarbete mellan Dardan Mustafa och Alem Plakalo var inte alls bra i den första halvleken. Det kändes att ingen av dem vill passa bollen till den andra fast det fanns läge för det vid flera tillfällen i den första halvleken. Det samarbete blev dock bättre i den andra halvleken. 

I den 36:e minuten tvingades vi till ett byte. Andreas Johansson som i mitten av den första halvleken åkte på en tuff tackling tvingades utgå. Johansson lämnade Kopparvallen efter matchen på krickor och lär inte vara aktuell för spel mot IFK Värnamo. 

Tre minuter senare var vi nära att kvittera på nytt. Den här gången var det Plakalo som fick chansen men hans skott täcktes av en försvarare i sista stund. 

Innan den första halvleken var över skapade gästerna två bra chanser. Den första i den 45:e minuten, när Shjoaee spelade fram Joakim Olausson som sköt utanför från distans. 

Den andra chansen kom på stopp när Erik Hedenqvist nickade en hörna över målet. 

Vi inledde den andra halvleken klart bäst. I den 52:a minuten slog Ludvig Holmertz en hörna, som Plakalo nickade över. I anfallet efter skapade gästerna en fin möjlighet när Meriton Qoraj spelade bollen mot Amar Muhsin. Henrik Gustavsson läste spelet bra och med en snabb utrusning hann han plocka bollen före Mushin. 

I den 55:e minuten kom kvitteringen. Plakalo spelade bollen centralt till Mustafa. Mustafa slog en precis passning till Holmertz som tajmade sin löpning perfekt och placerade iskallt in kvitteringen. 

Efter målet fortsatte vi att spela bra. I den 61:a minuten fick Plakalo ny möjlighet efter en hörna, men hans nick gick över målet. 

Fem minuter senare skapade Utsikten nästa möjlighet i matchen. Efter ett inspel från vänstersidan avslutade Hedenqvist utanför. I anfallet efter var vi illa ute. Isac Skoog jobbade fram bollen till Mashin som vände bort Adrian Pettersson och avslutade tätt utanför. 

Med sex minuter kvar av matchen hotade gästerna på nytt. Den här gången var det Skoglund som nickade ett inlägg utanför. 

Minuten senare skapade vi en bra chans. Lucas Öhrn hittade till Taublieb som testade med ett distansskott som tog i burgaveln. 

Slutet av matchen bjöd på stor dramatik. Det kändes som att vi hade övertaget och ett eventuell segermål var inte alls långt borta. 

I den 88:e minuten hittade inhoppare Adan Egnell fram till Max Olsson som tog sig in i straffområdet och avslutade från snäv vinkel, men målvakten räddade. 

I den 91:a minuten var vi ytterst nära att ta ledningen i matchen. Stejdahl spelade in bollen och Plakalo avslutade, men målvakten lyckades rädda. 

Två minuter senare avgjordes matchen. Skoog slog en lång boll, Koroma kom fel till bollen och bjöd Mushin på friläge. Mushin gjorde inga misstag när han enkelt placerade bollen förbi chanslös Gustavsson i målet. Koroma var otröstlig efter matchen och fick ledas av planen av lagkamrater. Jag känner verkligen med Koroma som först gör ett självmål och sedan missar det sista som händer i matchen. Jag hoppas verkligen att han får stöttning rent mentalt för att inte bli helt knäckt. 

XXX

Det mentala delen kommer att bli otroligt viktigt framöver. Det är otroligt jobbigt när man spelar bra och förlorar. Förra året fick vi en tuff inledning på serien och det sattes sig mentalt hos spelarna. Det som känns bra är att vi klarade av den delen förra året och vi kom tillbaka gång på gång. 

Nu gäller det verkligen att ladda upp inför bortamatchen mot Värnamo. Det gäller att ta med sig det positiva spelet som vi visade upp igår. Det gäller att fortsätta med det aggressiva försvarsspelet över hela plan och att behålla det varierande offensiva spelet som vi hade igår, inte minst under den andra halvleken. När vi blandar långa bollar med spel på marken är vi som bäst och vi har kvalité att göra båda sakerna. 

Utöver det tråkiga resultatet var publik siffran under all kritik. Endast 759 personer kom till Kopparvallen. Visst kan 0-9 på två matcher spelat in, men jag tror att styrelsen måste titta på hur man kommunicerar med fansen inför varje match. Just nu är den vägen obefintligt.  

Lämna ett svar

På https://almersmediablogg.almersmedia.com använder vi kakor. Kakor är små textfiler som lagras på den enhet du surfar på, till exempel dator eller mobiltelefon. Textfilen som skickas är inte skadlig och innehåller ingen programkod.