25 april, 2024

Tankar kring den tjugonde omgången av Allsvenskan

Den 20:e omgången av Allsvenskan bjöd inte upp till dans rent generellt. Åtminstone inte på matcherna jag följde.

Här kommer mina tankar och analyser från matcher jag sett. Jag

Det var ingen bländande fotboll som vi fick se i den första halvleken när Degerfors tog emot IFK Göteborg. Degerfors valde att backa hem och göra det trångt för Göteborg.

Göteborg anföll med mycket folk men hade svårt att hitta igenom. Kolbeinn Thorardsen värvades till Göteborg som kreativ balansspelare men han hade stora problem. Det var många enkla bolltapp som Degerfors borde ha utnyttjat bättre då det fanns ytor att ställa om på.

Degerfors startade den andra halvleken klart bäst och i den 51:a minuten tog man ledningen. Göteborg fick inte undan bollen och till slut kunde Gustav Granath skjuta in ledningsmålet.

Efter ledningsmålet satt jag och funderade på två saker. Den första ska Degerfors lyckas igen att vinna en match med sitt något destruktiva spel? Det andra var om Göteborg skulle rasa samman.

Degerfors hade en stark period efter ledningsmålet och hade bud på flera mål. I den 54:e minuten slängde sig Sebastian Hausnsr för att täcka ett skott. Et skott som förmodligen hade inneburit 2-0 för Degerfors. Han blev skadad i samband med den situationen. Lederbänken i Göteborg agerade och gjorde trippelbyte där nyförvärvet Astrit Selmani kom in.

Efter bytet tappade Degerfors momentum och samtidigt började Göteborg vinna dueller på mitten. Selmani gav Göteborg energi och rörelse framåt.

Det var just Selmani som spelade fram till Göteborgs kvittering.

I den 78:e minuten fick Göteborg en straff. Marcus Berg klev fram men målvakten räddade. Med tanke på att Berg avgjorde matchen med fyra minuter kvar så kan man inget annat än imponeras. Att visa styrka och hålla sig framme på returen är imponerande. Många ”vanliga” spelare hade hängt med huvudet och aldrig gått på den bollen.

Degerfors skapade viss tryck i slutet av matchen och var faktiskt bara ett ribbträff från att få med sig en poäng.

I och med segern så tog Göteborg in på Degerfors i bottenstriden. Inför kommande omgång ligger Göteborg bara en poäng efter.

Det förmodade toppmötet mellan Malmö FF och Djurgården slutade 0-0. En match som var chansfattig men innehöll mycket annat. Det började med att Magnus Eriksson knuffade till Pontus Jansson vid slantsingling. Just den lilla detaljen satte någonstans prägel på den här matchen.

Det var intensivt, kamp, fula drag. Det var grynigt och tufft. Det var ett Malmö som hade övertaget på sin vänstersida. Djurgården svarade med att dubbla upp på Taha Ali för att få kontroll över Malmös grepp.

Under den första halvleken styrde Sergio Peña det mesta på mitten. I den andra halvleken blev han hårt tagen och tappade spelet.

Båda lagen skapade få klara målchanser och första skottet på mån kom efter en timmespel.

Undertecknad åkte till Kalmar för att se Hammarby. Jag fixk se en dålig Allsvenskt match och det var nog tur att jag stod i klacken för annars hade jag somnat.

Det var låg tempo i matchen. Det var ett Hammarby som låg rätt i positionerna och stängde av

Kalmar-Hammarby

Låg tempo i den första halvleken där Kalmar hade en del boll men skapade få chanser framåt. Hammarby låg rätt i positionerna och stängde av Gojani och Skrabb som brukar vara kreativa.

Hammarby hade inte hellre mycket när det kommer till det offensiva spelet. En hel del slarviga passningar som ledde till många bolltapp.

Nej det här var en match som aldrig tände riktigt till.

AIK kom till match mot Norrköping med Jimmy Durmaz och Dino Beširović på bänken. Erick Otieno och Rui Modesto spelade på varsin kant medan Bilal Hussein och Anton Selétros tog plats centralt.

Med den uppställningen ville AIK ha fart på kanterna och inledde matchen riktigt bra. Norrköping hade stora problem på sin vänstersida där Marcus Baggesen hängde inte med i svängarna.

Redan i den tredje minuten tog AIK ledningen när Mads Thychosen hittade fram till Modesto som läckert placerade in 1-0. Efter det hade AIK bud på både 2-0 och 3-0 men istället kvitterade Norrköping i den åttonde minuten.

Norrköping vann en duell på mittplan, AIK hamnade på efterkälken och Vito Hammershoy-Mistrati slog ett inlägg från högersidan. Thychosen tappade Christoffer Nyman som från nära håll kvitterade.

AIK fortsatte att skapa målchanser men ineffektiviteten var påtagligt. Istället tog Norrköping ledningen i matchen genom Hammershoy-Mistrati. Därefter började AIK sakta men säkert vika ner sig.

Laget släppte spel på kanterna som dittills gav resultat. Istället började man envisa sig att spela centralt och det var något som Norrköping behärskade på ett bra sätt.

När Norrköpings Victor Lind dundrade in en frispark i den 54:e minuten var den här matchen över.

I och med förlusten ligger AIK kvar på nedflyttningsplatsen. Norrköping i sin tur klev upp på en fjärde plats.