Tankar kring den tjugoförsta omgången av Allsvenskan

Omgången bjöd på fyra vinnare i form av Elfsborg och Malmö i toppstriden samt AIK och IFK Göteborg i bottenstriden.

Här kommer mina tankar kring omgången.

IFK Göteborg besegrade Häcken och tog sig upp på säker mark.

IFK Göteborg kom till matchen med lite annorlunda taktik än vad fallet varit under senaste omgångarna. Istället för aggressivt och hög press valde man att backa hem och låta Häcken sköta bollinnehavet.

Det var en taktik som passade Göteborg riktigt bra. Det var Marcus Berg som satte tonen på den här matchen. Redan i den första minuten slog Göteborg en lång boll ner mot kortlinjen. En boll som två Häcken spelare var först på men Berg gav sig in. Satte en tackling, vann bollen och spelade in den framför mål där det blev farligt.

Göteborg var hetare i den första halvleken. Det var Göteborg som vann dueller andra bollar och skapade målchanser. Det ska dock sägas att Häcken hade två bra läge i inledningen av halvleken men stolpen och Emil Salomonssons uppoffrande spel gjorde att Göteborg klarade sig från baklängesmål.

Efter 10-12 minuter tog Göteborg över matchen och det var bara ett lag på plan. Göteborg var hetare, vann dueller och skapade målchanser. När domaren blåste av den första halvleken ledde Göteborg med 3-0.

När sedan Berg satte sitt andra och Göteborgs fjärde mål i matchen var det över.

För mig är det obegripligt hur Häcken kan uppträda på det här sättet. Inte bara för att det är derbyt utan att matchen även gällde så mycket när det kommer till toppstriden. Det är faktiskt inte acceptabelt att vika ner sig på det här sättet i ett så pass viktigt match.

Hammarby tog en stabil seger mot svårspelade Mjällby.

Hammarby svarade för en fin match när laget besegrade Mjällby på bortaplan. Den första halvleken påminde ganska mycket om den som Hammarby spelade mot Kalmar i förra omgången. Mjällby inledde aggressivt på mitten. Hammarby svarade med att spela brett med trebackslinje och på så sätt få Mjällby att förflytta sig.

Mjällby försökte att sätta högpress men då valde Hammarby att spela längre bollar mot Jusef Erabi. Erabi vann det mesta och genom att hålla i bollen kunde Hammarby lyfta upp laget. Samtidigt det gjorde Mjällby tveksamma i sitt försvarsspel. Laget visste inte riktigt när man skulle gå upp i press och när man skulle falla ner.

Den första halvleken var chansfattig och Mjällby var närmast ett ledningsmål. Efter en hörna nickade Collin Rösler i stolpen.

I inledningen av den andra halvleken tog Hammarby ledningen. Loret Sadiku slog ett inlägg som Erabi felvänd lyckades nicka i mål. I den 55:e minuten ökade Hammarby på till 2-0 och då kändes den här matchen avgjord.

Framförallt med tanke att Hammarbys förvar såg stabil ut. Visst Mjällby försökte att lyfta bollar i Hammarbys straffområdet men Hammarby hade full kontroll på händelserna.

Kalmar straffade ett blekt Brommapojkarna och Kalmar fansen saknar knappt Rajović efter två mål av Deniz Hümmet

Kalmar hade inför den här matchen sålt Mileta Rajović men då klev Deniz Hümmet fram och svarade för två mål.

Det var annars en för mig överraskande matchbild. Brommapojkarna klev upp med mycket folk och det fanns ytor att straffa Kalmar. Dock saknade Brommapojkarna både fart och rörelse offensivt i den första halvleken.

I den sjunde minuten tappade hemmalaget folk offensivt och det utnyttjade Kalmar. Simon Skrabb slog en fin djupledsboll till Deniz Hümmet som sprang sig fri och placerade in ledningsmålet.

Strax efter var Brommapojkarna nära en kvittering när Alexander Jensen spelade in bollen och Wilmer Odefalk nickade i ribban.

När domaren blåste av den första halvleken var jag är även Kalmar spelarna övertygade att den här matchen var över. Brommapojkarna kom aldrig upp i den nivåan laget har visat under senaste omgångarna.

Vad Olof Mellberg tyckte om lagets insats i den första halvleken fick vi se i halvtid då han gjorde trippelbyte.

Kalmar lyfte upp spelet något i den andra halvleken mot ett Kalmar som bakade hem och bevakade sin ledning. Det höll på att straffa sig. Brommapojkarna reducerade två gånger om men det ska sägas att det var aldrig nära en kvittering.

AIK vann som väntat mot Varberg som ser ut att checkat ut helt.

AIK tog tre viktiga poäng i botten striden när laget besegrade Varberg. Det var en första halvleken som inleddes med två bra läge för AIK och ett stolpskott av Varberg. Där och så stod matchen och vägde där båda lagen kändes nervösa med en hel del tekniska misstag.

Efter ca femton minuter tog AIK över matchen och via Ioannis Pittas och Rui Modesto gick man upp till 2-0 innan den första halvleken var över.

I den andra fick Varberg för elfte gången den här säsongen straff emot sig. Pittas var säker och segern var säkrad.

AIK vinner den här matchen utan att spela bra och vinner mer på att Varberg var för dåliga.

Oliver Berg kom till Malmö från Djurgården och visade direkt vilken klass han håller när en tränare sätter honom i rätt position

.

Efter Malmös seger handlade det mycket om Oliver Berg. Det var ett Malmös offensiv som gick ofta via Berg. Allt för att få honom igång.

Det var annars Malmö som redan i den 2:a minuten tog ledningen efter en hörna. Malmö spelade med hög backlinje som inte var alltid synkat. Sirius var dock för dåliga att utnyttja ytorna som fanns.

I den 28:e minuten bjöd Sirius på 2-0 när man inte jobbade ut situationen helt och Berg sköt in 2-0.

39 min Stensson med en fin diagonal boll till Castegren som avslutar men Dahlin räddar.

Malmö slarvade en hel del i passningsspelet och Sirius vann flera gånger bollen högt upp. Dock saknade man kvalité i sista passningarna.

Sirius avslutade halvleken bra och på en fastsituation kom reduceringen när Malmö tappade markeringen på målskyttet.

Malmö ledde i halvtid men det var inte för att man spelade bra. Mer att Sirius inte var påkopplade från start.

Malmö var illa ute större delen av den andra halvleken. Sirius mer kompakta och aggressivare i sin press. Malmö fick aldrig igång sitt eget spel mot ett Sirius som skapade nästan lägen.

Med kvarten kvar avgjorde Taha Ali matchen genom ett behärskat avslut.

Det var en underhållande och bra match som vi fick se i Borås när Elfsborg besegrade IFK Norrköping.

Det var en jämn inledning där båda lagen försökte att minimera riskerna. Vi fick se en del långa bollar för att undvika åka på kontringar.

I den 11:e minuten tog Elfsborg ledningen. Michael Baidoo slog en fin passning mot Ahmed Qasem som löpte bakom Norrköpings backar och placerade in 1-0.

I den 20:e minuten ökade Elfsborg på till 2-0 när Norrköpings försvaret stod och sov.

Norrköping gjorde en bra första halvlek och sett till spelet och skapade målchanser så var man bättre än Elfsborg. Men trots det låg man under med 2-0 efter första akten.

I den andra halvleken gjorde Elfsborg 3-0 och det såg ut att matchen var över. Då vaknade Norrköping och reducerade två gånger om. Dock kom man inte närmare än så.

Den stora skillnaden i den här matchen är lagets prestation i respektive straffområdet. Elfsborg var vassast och vann matchen på grund av det.