24 juli, 2024

Med nya iPad OS och iPad Pro klarar man sig utan dator

Ni som är teknikintresserade har säkert både läst och sett en del video om Apples nya system för iPad som Apple valt att kalla ”iPad OS”. Jag har nu under några veckor suttit på betan och jobbat med den. Tänkte där med dela med mig lite om upplevelse av den nya. 

Först kan vi börja med att ikonerna eller raderna mellan ikonerna blivit mindre, vilket är mycket trevligt. I det gamla har man haft ikonerna där gapet varit alldeles för stor för iPad skärmen. Man kan säga att tidigare har vi haft en uppförstorad Iphone. Som ni kan se på bilden så är det mycket trevligare med mindre avstånd mellan ikonerna. 

Den andra är att vi numera på hemskärmen kan ha våra widgets fast och på så sätt få mer information på skärmen. Där kan vi även välja en del genvägar att komma åt appar eller andra saker som vi ofta gör. För min egen del som använder mig mycket av appar är det en trevlig nyhet. Just genvägar är någon som jag börjat använda på sistone. 

När man sitter med iPad och vill jobba med flera saker samtidigt så är det trevligt att ha flera fönster uppe. Apples konkurrenter har haft det här länge och även på iPad har man haft den funktionen under en tid. Nyheten är dock att vi utöver två fönster samtidigt kan ha även andra appar uppe som går över de två som vi använder. Det syns bättre på bilden. 

Apple har verkligen lyssnat på användare och där efter gjort iPad OS till mer användbar system. Nu mera kan vi även plugga in USB minner eller externa hårddiskar direkt på iPaden och på så sätt bära med oss mer av informationen. En funktion som jag längtat efter måste jag säga. Ibland har man inte tillräckligt snabb uppkoppling för att snabbt komma åt sina filer. Nu kan vi ha informationen på en hårddisk och även utan internet komma åt filer som vi sparat. 

För er som jobbar med film och video kommer funktionen att direkt från kameran föra över filer på iPad och in i redigeringsprogrammet att underlätta livet. Jag har sedan en tid tillbaka gjort mina videos i Adobe Clip och med iPad Pro går det riktigt snabbt. Just Adobe Clip är bättre än Apples egna iMovie då vi i Clip har flera verktyg för att göra bättre videos helt enkelt. 

När det gäller bilder så kan vi nu mera bara koppla in kameran och föra över bilderna direkt i iPaden. 

Det som Apple kallar ”filer” och är samlingsplats av våra filer har blivit bättre. I och med att Safari nu mera stödjer nedladdning av filer, kan vi även här jobba snabbare och enklare. 

Det finns en del andra saker som underlättar att jobba på iPad och på så sätt lämna datorn hemma. 

En annan nyhet så blivit omtalat är stöd för mus. Dock ska det sägas att muspekaren ser ut som fan och tilltalar inte mig alls. Jag kommer att hålla mig till touch fram tills muspekaren ser ut som på en vanlig dator. 

Efter att använd iPad OS under några veckor kan jag konstatera att Apple vill skapa en mer användarvänlig system för iPad och kanske även skapa en mellan produkt när det gäller både pris och funktion. Idag kostar en iPad betydligt mindre än en Mac dator. Med ett bra tangentbord klarar åtminstone jag mig med iPad Pro. 

Under dessa veckor med iPad OS har jag få gånger tagit fram min Mac Pro. Jag hoppas att Adobe som jag använder när det reklam kommer med en riktigt version av Indesign programmet till IPad. Det finns i dags läge en version som liknar indesign där man kan påbörja ett arbete och slutföra på datorn. Dock innehåller inte iPad versionen samma fiktioner som finns på datorn. 

Sammanfattningsvis tycker jag att iPad Pro med iPad OS är ett givet köp för er som funderar på ett köp. Som sagt med ett bra tangentbord klarar man sig långt med iPad. Om ni tvekar mellan 11-tum och 12.9-tum så kan jag rekommendera 12.9 även att det kostar några tusenlappar mer. Den är en fröjd att arbeta på en stor skräm. Det som jag glömde nämna är att man kan koppla in en extern skräm till iPad och på så sätt få ut ännu mer av sin enheten. Det sist nämna har jag bara testat några gånger eftersom jag oftast inte är i behov av en extern skärm. 

Det finns även en del andra små förändringar som jag dock inte tänker skriva om i det här inlägget. 

Lämna ett svar

På https://almersmediablogg.almersmedia.com använder vi kakor. Kakor är små textfiler som lagras på den enhet du surfar på, till exempel dator eller mobiltelefon. Textfilen som skickas är inte skadlig och innehåller ingen programkod.