Från och med 2022 vill EU förbjuda konstgräsplaner som innehåller vulkaniserat gummi, enligt Aftonbladet.
Något som uppges kunna innebära rejäla kostnader för Sveriges kommuner och få stor påverkan på svensk fotboll.
Det skulle få oerhörda konsekvenser på kort sikt, säger Cristel Brorsson, som sitter i Svenska fotbollförbundets anläggningskommitté, till Aftonbladet.
På senare år har konstgräsplaner fått en allt större spridning inom svensk fotboll, såväl på ungdoms- som elitnivå. Bara i herrallsvenskan är det i år tio lag av totalt 16 som spelar på artificiellt material i stället för vanligt gräs.
Detta kan det dock bli ändring på i framtiden.
Aftonbladet , som hänvisar till tidningen Welt am Sonntag, skriver att EU från och med 2022 vill förbjuda konstgräsplaner som innehåller vulkaniserat gummi. Går beslutet igenom kommer det innebära stora förändringar för Sverige som i nuläget har över 1 000 konstgräsplaner i landet.
Många av dem uppges vara fyllda med ämnet granulat vars syfte är att gynna planernas spelegenskaper.
— Det finns absolut på de allsvenska arenorna och behöver bytas ut om beslutet går igenom, säger Andreas Jakobsson, som är Business Unit manager på Unisport (som har installerat majoriteten av de konstgräsplaner som används i allsvenskan), till Aftonbladet.
Europeiska kemikaliemyndigheten har tidigare i år föreslagit ett totalförbud mot vulkaniserat gummit och vill enbart tillåta organiskt nedbrytningsbart material som ifyllnad.
Cristel Brorsson, som sitter i Svenska fotbollförbundets anläggningskommitté, säger till Aftonbladet att ambitionen i framtiden är att använda sig av alternativt ifyllningsmaterial till vulkaniserat gummi, som inte kan brytas ned naturligt när det sprids ut i miljön och lämnar planerna.
Han menar att det kommer innebära konsekvenser för de kommunalägda konstgräsplanerna, både ekonomiskt och för fotbollsspelande barn och ungdomar, om EU fullföljer sina planer.
— I dag har vi konstgräsplaner som är öppna från klockan 08.00 på morgonen till klockan 22.00 på kvällen. Plockar man bort alla de planerna vet jag inte var vi ska hitta plats för alla barn och ungdomar som spelar fotboll. I södra Sverige kanske det går, men i norr är det helt omöjligt. Det går inte.
Det eventuella EU-beslutet uppges även kunna innebära förändringar för svensk elitfotboll där inte bara majoriteten av arenorna, utan även träningsanläggningar, använder sig av konstgräs.
— Om beslutet går igenom behövs en förändring, absolut, säger Andreas Jakobsson på Unisport.
Källa: TT