20 april, 2024

Straffar i fokus när Häcken och Malmö kryssade

Oscar Lewicki sköt i ribban i 93:e minuten. Så nära var Malmö FF ett segermål mot Häcken.

Men toppmatchen på Hisingen slutade 1–1 efter olika sorters straffdramatik.

Alexander Jeremejeff kan ha gjort sin sista match för Häcken. Det uppges pågå slutförhandlingar om en övergång till Dynamo Dresden.

Mot Malmö var Häckens nummer nio som vanligt nyttig där framme och jobbig för gästernas backlinje att hantera.

Efter en chansfattig första halvlek slog Jeremejeff en exakt djupledspassning till Viktor Lundberg, som helt fri sköt lågt i 48:e minuten. Johan Dahlin slängde sig åt vänster och gjorde en mycket viktig räddning.

Nio minuter senare blev det mål åt andra hållet. Oscar Lewicki vann bollen vid mittlinjen, Marcus Antonsson slog inlägget från höger. Häckenmittfältaren Erik Friberg nickade bollen precis framför händerna på målvakten Peter Abrahamsson.

MFF:s målfarlige mittfältare Anders Christiansen sköt in 0–1 på volley.

I en intensiv och fysisk andra halvlek hände mycket. Domaren Mohammed Al-Hakim blåste straff för Häcken. Medan MFF-spelarna protesterade konfererade Al-Hakim med sin assisterande domare. Domslutet upphävdes, och då fick han istället skäll av Häckenspelarna.

Fyra minuter senare, i 79:e minuten, prickade Erik Friberg in kvitteringen i krysset efter en hörna.

Sedan öste båda lagen på för ett segermål men det slutade 1–1 – precis som när lagen möttes i första omgången.

Malmö förlängde dessutom sin osannolika svit av straffmissar.

Guillermo Molins såg beslutsam ut i ansatsen och sköt hårt. Men bollen kom i målvaktshöjd, och Peter Abrahamsson kastade sig åt rätt håll.

Straffmissen i 26:e minuten på Bravida arena var Malmö FF:s femte brända straffspark på lika många försök i årets allsvenska.

Det började redan i premiären mot just Häcken. Då räddade Peter Abrahamsson en straff från Marcus Antonsson.

Därefter har Markus Rosenberg missat en, Marcus Antonsson ytterligare en och Guillermo Molins nu två.

Av C More fick Malmös Oscar Lewicki frågan vad han säger om sitt lags svårslagna straffsumpande.

Det är väl att jag är näste man på tur, sade mittfältaren och log.

Häckens målvakt har en straffstatistik att vara mer nöjd med. Peter Abrahamsson har nu räddat alla tre straffar han har fått emot sig i år.