19 april, 2024

Tankar kring den 25:e omgången av Allsvenskan

Det var lite för mycket jobb för min del i helgen, vilket ledde att jag inte kunde se speciellt mycket av omgången. Jag såg i för sig Djurgården-Häcken, delar av Sundsvall-Göteborg, Elfsborg-Kalmar och Hammarby-Varberg. 

Jag ska börja med seriefinalen på Tele2. Djurgårdens publik mobiliserade och på plats var det över 26.000. Det märkliga är att man sålde över 28.000 biljetter. Undrar var 2000 personer tog vägen? 

Som bekant blev det förlust för hemmalaget. Jag tycker att Häcken var det bättre laget i den första halvleken. Djurgården hade stora problem på mittfältet där Häcken var hetare. Det gjorde att Djurgården fick aldrig igång spelet som man vill och som man brukar på sin hemmaplan. 

Häckens Samuel Gustavsson gjorde det riktigt bra i den första halvleken och hemmalaget hade problem att få grepp om honom. Edvardsen klev inte ned och ingen av mittfältarna klev upp för att skärma av. Istället blev hemmalaget passiva och medvetet eller omedvetet flyttade man ned laget. 

I slutet av den första halvleken tappade Hjalmar Ekdal bollen och Häcken högg som en kobra. Djurgården fokuserade på skyttekungen Jaremejeff och glömde bort Larsen. Sadiq spelade bollen till en fristående Larsen som i öppet mål rakade in 1-0. 

Det blev bättre fart på hemmalaget i inledningen av den andra halvleken. Presspelet var mer tydligt där Häcken fick betydligt mindre tid med bollen. Dessutom stressade inte Djurgården i uppspelen lika mycket som fallet var i den första halvleken. 

Trots bättre fart på spelet så tycker jag inte att Djurgården skapade speciellt mycket. Ett par lägen efter fasta situationer kunde vi se. Häcken i sin tur hade ingeting i den andra halvleken. 

Med en kvart kvar började Häcken grisa. Det maskades, filmades och gnälldes. Djurgården blev frustrerade och matchen blev ryckigt. 

Häcken är fortsatt obesegrade på bortaplan och Djurgården inkasserade sin första förlust på hemmaplan. Dessutom är det här lagets andra raka förlust i Allsvenskan.

Elfsborg jagade femte raka seger när man tog emot Kalmar FF. Det blev ingen roligt eftermiddag för Borås-laget. Tre tunga skador i den första halvleken och 0-2 underläge. Kalmar var det bättre laget under den första halvleken och med två snabba mål i slutet av den första akten kunde man i andra bevaka ledningen. 

Kalmar och Henrik Rydström har imponerat den här säsongen. Visst skadorna påverkade Elfsborg men att åka till Borås och plocka tre poäng är inte det enklaste. I och med segern så är Kalmar på allvar med och utmanar om en Europa plats. Ett lag som för någon säsong sedan kämpade för sin överlevnad. 

Jag såg bara första halvlek mellan Sundsvall oFörsta ch Göteborg. Sundsvall körde över IFK och redan i halvtid var det 3-0 men det kunde ha varit mycket mer. 

Göteborg är ett lag som jag inte fått grepp på den här säsongen. För ungefär en månad sedan tänkte jag att man kanske skulle kunna räkna med Göteborg i en strid om Europa. Sen kom förlusten mot Helsingborg, Elfsborg och nu mot Sundsvall. Det återstår nu att se om Göteborg kommer att samla ihop sig eller rasa helt och hållet. 

Sundsvall ligger tok sist trots segern i den här omgången och det finns ingenting som säger att laget inte åker ur. 

Omgången avslutades med två matcher igår. Norrköping var på väg mot en seger men Mjällby lyckades kvittera med en man mindre. Norrköping är en av säsongens stora besvikelse. 

Avslutningsvis till matchen som för min del var jobbig historia. Hammarby tog emot Varberg. Tre enkla poäng på förhand? Ja det blev så till slut. Första halvleken såg jag på restaurangen och lite flyt hade man att det var relativt lugnt så man kunde se det hela. Hammarby hade på förhand bestämt sig att gå ut och köra. Från minut ett tog man tag i spelet och i inledningen av den första halvleken var det tio hungriga gröna vargar som vi fick se. Varberg kunde inledningsvis inte komma över halva plan. Hammarby var överlägsna i den här matchen och redan i halvtid var matchen över. 3-0 till Bajen och i den andra halvleken kunde Bajen genom att kontrollera händelserna och ta tre viktiga poäng. 

I och med Bajens seger så lever hoppet om ett SM-guld! Laget är fem poäng efter serieledaren Häcken. Det återstår fem omgångar av serien och bakom Hammarby finns Kalmar och AIK som utmanar om Europaplatserna. 

I botten har Degerfors bara tre poäng upp till Varberg. Det ska sägas att Varberg möter Helsingborg i nästa omgång. En viktig match inte minst för Varberg. 

Det var mina tankar från den här omgången. 

Lämna ett svar

På https://almersmediablogg.almersmedia.com använder vi kakor. Kakor är små textfiler som lagras på den enhet du surfar på, till exempel dator eller mobiltelefon. Textfilen som skickas är inte skadlig och innehåller ingen programkod.