21 juli, 2024

Tankar kring den 29:e omgången av Allsvenskan

Jag passar på att gratulera Häcken till klubbens första SM-guld och samtidigt gratulera Djurgården och Hammarby till Europaplatserna. 

På väg mot huvudstaden följde jag Häckens match men det var inte mycket till match. Häcken var överlägsna och segern var både odiskutabel och rättvis. Därmed är guldet tillbaka i Göteborg efter 15-år. IFK Göteborg vann guld 2007 och ironiskt nog säkrade alltså Häcken guldet på Gamla Ullevi. 

Efter säsongen kommer jag att skriva om varför jag tycker att Häcken vinner. Men jag ska villigt erkänna att jag inte trodde att Häcken skulle hålla hela vägen. 

I den här omgången säkrade alltså Hammarby spel i Europa genom seger på hemmaplan mot Kalmar. Det var en ren final på Tele 2. Det var Hammarby som inledde i rasande tempo och tog ledningen på en hörna efter bara tre minuter. Det var precis det som Hammarby behövde inför storpublik. Det fanns annars risk om Kalmar hade hållit 0-0 att publiken börjat vända sig mot laget. Nu blev det inte så, Hammarby var bättre under första delen av halvleken men Kalmar jobbade sig in i matchen och var nära att kvittera men ribban var i vägen den gången. 

Hammarby blev försiktiga efter 1-0 och spelade på resultat även i inledningen av den andra halvleken. Det skulle straffa sig för i den 53:e kvitterade Nanasi på en hörna. Efter det kom Bajen direkt igång med samma spel som laget hade i inledningen av matchen. Sex minuter efter kvitteringen kom 2-1 genom Ludwigson och i den 63:e minuten ökade Jeahze på till 3-1. 

På läktaren kändes det som avgjort. Men icke, sju minuter efter 3-1 kom reduceringen genom Berg och det var match igen. Med nio minuter kvar kom 4-2 och då var matchen avgjord. Otroligt skönt kändes det, nu när ”vi” missade guldet att kunna fixa en tredje plats och där med spel i Europa. Resan hem gick snabbt. 

I bottenstriden säkrade Sirius nytt kontrakt genom seger mot Sundsvall. Degerfors hade chansen att eventuellt säkra kontrakt men fö det behövdes seger mot Värnamo samtidigt som Varberg skulle förlora. Degerfors lyckades inte vinna mot Värnamo i en match som slutade 0-0, men Varberg tog inte chansen och föll mot Malmö på hemmaplan med 2-5. 

Inför den sista omgången så är det fördel Degerfors men laget avslutar med bortamatch mot Malmö. Varberg i sin tur möter Sirius på bortaplan. 

Lämna ett svar

På https://almersmediablogg.almersmedia.com använder vi kakor. Kakor är små textfiler som lagras på den enhet du surfar på, till exempel dator eller mobiltelefon. Textfilen som skickas är inte skadlig och innehåller ingen programkod.