Tankar kring den sjunde omgången av Allsvenskan

Efter den sjunde omgången av Allsvenskan kan vi konstatera att Stockholm-lagen går trögt. Att Malmö börjat imponera och att Norrköping vinner matcher utan att spela superbra.

Här kommer mina egna tankar kring olika matcher i den sjunde omgången.

Malmö FF-AIK 3-1

AIKs taktik var att ligga rätt i defensiven och hota på djupled bakom Malmös backlinje. Det var ungefär samma taktik som Hammarby försökte med i sin besök på Eleda Stadion. AIK valde att sätta Fisher på Hugo Larson och Magashy på Penã. Dock hamnade AIK i problem när man skulle sortera i defensiven. Samtidigt visade Malmö ett rörlighet i anfallsspelet som var svår kontrollerat.

I det första anfallet fick AIK med sig straff och 1-0 var ett faktum. Straffen kom till följ av hot på djupet. Omar Faraj vände ut och in på Derek Cornelius som drog ner Faraj.

Malmö svarade dock omgående. Efter ett snabbt slaget frispark kom Joseph Ceesay in i straffområdet. Isak Kiese Thelin band upp båda AIK:s mittbackar och det öppnade utan för Stefano Vecchia som placerade in kvitteringen.

När Malmö sedan Indien 15:e minuten tog ledningen fixk vi se just se problemet kring sorteringen i det defensiva jobbet. Axel Björnström missade Sebastian Nanasi som från nära håll överlastade målvakten.

Man kan säga att Malmö spelade bra men det försvarsspelet som Björnström gjorde var under all kritik. Han hade faktiskt flera valmöjligheter när inlägget kom. För det första markera Nanasi hårdare för det andra kunde han styrt ut bollen till en hörna.

När sedan Malmö gjorde 3-1 med fem minuter kvar av den första halvleken var den här matchen över.

AIK hade svårt att spela sig förbi Malmös press och där med blev lagets anfall alldeles för korta. Det var få gånger som man lyckades etablera spel på offensiv planhalva i den första halvleken.

Man kan prata om MFFs effektivitet men samtidigt när man har bollinnehav så väljer man inte att skapa chanser på slumpgynnat bygger metodiskt upp anfall och väljer när man ska skapa målchanser.

Halmstad-Häcken 1-0

Det var ingen större underhållning som jag fick se i den här matchen. Det var ett taggat hemmalag som ville revanschera sig för förlusten mot mot Elfsborg i den förra omgången.

Det var ett hemmalag som drog ner på tempot, gick in i dueller för att få ner farten på Häcken vilket man lyckades med. Hemmalagets Erik Ahlstrand fick uppgiften att punktmarkera Samuel Gustavsson och det gav resultat.

Samtidigt hade Häcken svårt med underlaget och laget fick aldrig riktigt tid att behandla bollen mot ett taggat HBK.

Halmstad tog ledningen i den 17:e minuten. Efter en frispark slog Even Hovland håll i luften och Phil Ofosu-Ayeh fintade bort målvakten och slog in 1-0.

Häcken hade svårt att komma till klara målchanser i den första halvleken men k den 37:e minuten bjöd hemmalaget Benie Traore på ett bra läge men hans avslut räddades av målvaket.

Den andra halvleken var ungefär som den första. Dålig tempo och mycket kamp. Häcken fick aldrig igång sitt spel och hemmalaget kunde relativt enkelt försvara sin ledning.

Brommapojkarna-IFK Göteborg 0-0

En match jag inte såg.

Degerfors-IFK Norrköping 0-2

Även Degerfors jagade revansch i den här omgången. I den förra åkte man på en svidande förlust på bortaplan mot IFK Göteborg.

Degerfors inledde piggt och redan i den fjärde minuten fick Diego Campos en möjlighet men Oscar Jansson räddade det avslutet.

I den nionde minuten skapade hemmalaget nästa möjlighet när Campos lyfte bollen från vänstersidan och Dijan Vukojevic nickade utanför.

Degerfors var aggressiva på mitten och Norrköping hade stora problem att spela sig förbi pressen. Stundtals fick Norrköping knappt låna bollen.

I den 23:e minuten från ingenstans tog Norrköping ledningen. Vito Hammershoy-Mistrati slog ett inlägg och Totte Nyman nickade in ledningsmålet.

I den 30:e minuten var Norrköping nära att utöka sin ledning. Efter fin slagen frispark hittade mittbacken Niklas Gunnarsson en fri yta och nickade men Sondre Rossbach i målet gjorde en fin räddning.

Annars kan man dela upp den första halvleken i tre delar. Den första tredje delen tillhörde Degerfors och det var just under den här perioden som Norrköping tog ledningen.

Efter det var det jämt men Norrköping avslutade bäst och stundtals fick Degerfors bara försvara sig. Det ska dock sägas att Norrköping inte skapade några klara målchanser under sin bästa period.

Norrköping fick kanonstart Indien andra halvleken. Degerfors tappade bollen på egen planhalva och Norrköping kontrade. Där Arnor Sigurdsson visade återigen vilken klasspelare han är. Han curlade in bollen lågt förbi målvakten.

Degerfors försökte sedan att lyfta upp spelet och skapade några bra lägen men skärpan fann inte där.

Norrköping vinner matchen utan att egentligen på något sätt blända. Men när ett lag har spets som Norrköping har i Nyman och Sigurdsson så räcker det långt. Självklart så är inte det hela förklaringen för Norrköping är ett lag där spelarna verkligen kämpar och sliter för varandra utan boll.

Sirius-Elsborg 3-4

Det blev en målkalas i Uppsala när Sirius jagade säsongens första seger. Det var hemmalaget som öppnade piggt. Elfsborg låg för långt ifrån i försvarsspelet vilket gav hemmalaget extra tid att hitta rätt i det offensiva spelet.

Trots att Elfsborg hade problem på mitten så skapade inte hemmalaget några heta målchanser i inledningen av matchen.

Istället var det Elfsborg som tog ledningen. Jacob Ondrejka hittade en fin yta när han hann upp bollen precis innan kortlinjen. Med en fin passning hittade han Sveinn Gudjohnsens panna vars nick tog på en försvarare och ställde målvakten helt.

Elfsborg fick ingen extra energi av målet. Istället var det Sirius som återtog initiativet och stod för det offensiva.

Efter en halvtimme spel kom den rättvisa kvitteringen. Aron Bjarnason åkte slalom genom försvaret och fick en drömträff strax utanför straffområdet. Bollen seglade vackert in i krysset.

Efter det fortsatte Sirius att trumma på mot ett avvaktande Elfsborg. Precis innan halvtid tog hemmalaget ledningen. Hela Elfsborgs backlinjen tittade på när ett inspel gick igenom straffområdet ut på andra sidan där Andre Alsanati stod och rakade in 2-1.

Elfsborg kom ut till den andra halvleken betydligt aggressivare. Sirius fixk inte alls lika mycket tid att behandla bollen i jämförelsen med den första halvleken.

I den 52:a minuten slog Ondrejka en lurig frispark som tog på en försvarare och letade sig in mål.

Dock återtog hemmalaget ledningen bara tre minuter senare. Efter en tilltrasslad situation hittade Melker Heier rätt.

Efter det handlade den här matchen om Elfsborgs jakt på en kvittering. Med tre minuter kvar kom den. Jack Cooper-Love hittade en fri yta in i straffområdet. Ondrejka spelade fram och Cooper-Love som slapp markeringen rullade in kvitteringen.

Två minuter senare tog Elfsborg ledningen när Hult spelade in bollen i straffområdet. Sirius agerade nervöst och tveksamt där man halvdant rensade bollen som hamnade hos Johan Larsson som från distans bombade in 3-4.

På stopptid var sedan Sirius två gånger nära att kvittera men Elfsborg höll undan och tog sin femte raka seger.

Djurgården-Kalmar FF 3-0

Kalmar startade matchen respektlöst med stort bollinnehav men man var stundtals lite väl övermodiga i sina uppspel. Det ledde till en del bolltapp på mitten.

Ett sådant bolltapp utnyttjade och Oliver Berg svarade för en lysande passning till Asoro som sprang ifrån och placerade in 1-0.

2-0 kom turligt efter en hörna där Asoro fick fel träff men bollen gick i huvudet på en Kalmar spelare och i mål.

I övrigt var det Kalmar som var det spelförande laget och Djurgården hade klara problem med sitt presspel under den första halvleken. Kalmar i sin tur var inte tillräckligt bra för att hota i djupled där det fanns ytor.

I den andra halvleken justerade Djurgården sitt försvarsspel. Man slutade jaga bollhållaren och såg istället till att vara i rätt positioner när väl Kalmar passade bollen i farliga områden.

I den 54:e minuten svarade Magnus Eriksson för en lysande framspelning när han lyfte bollen över hela backlinjen och hittade Gustav Wikheim som gjorde 3-0.

Efter det kontrollerade Djurgården händelserna och vann med klara 3-0.

Hammarby-Mjällby 0-0

Återigen fick vi se ett fantasilöst hemmalag mot ett Mjällby som backade hem och försvarade den poäng man hade när domaren blåste igång matchen.

Som vanligt nu förtiden plockades Besara bort och idéen med att Mikkelsen skulle gå in mer centralt gick inte heller hem eftersom varken Takie eller Pinnas på den sidan tog några löpningar för Hammarbys del.

Kanske mest förvånade blev jag när det kommer till Hammarbys press under defensiva arbetet. Många gånger valde man att backa hem och avvakta och när man väl försökte sätta högre press ja då var man inte synkad för fem öre.

Det blev bättre fart på Hammarby i inledningen av den andra. Tekie skapade en farlighet genom att ta signum i straffområdet och avslutade men målvakten räddade.

Hammarby lyfte upp pressen i inledningen av den andra halvleken, vann bollar högre upp i plan men hade fortsatt svårt att skapa klara målchanser.

Efter en timme spel tappade Hammarby energi och det var faktiskt Mjällby som skapade matchens bästa chans när Otto Rosengren kom igenom och avslutade men Oliver Dovin svarade för en fin räddning.

Matchen slutade 0-0 och vi kan konstatera att Hammarby har fortsatta problem med sitt spel.

IFK Värnamo-Varberg 3-1