13 maj, 2024

Tankar kring den sjuttonde omgången av Allsvenskan

Resultat i den sjuttonde omgången gjorde att vi har ett levande guldstrid.

Hammarby tog tre viktiga poäng när Norrköping besegrade på hemmaplan. Undertecknad var på plats och blev rätt så överraskad när startelvan kom. Jag och säkert många med mig trodde att Hammarby skulle rotera kraftigt med tanke på Europa-kval.

Ett annat intressant sak var att Bajen kom till spel med 3-5-2 uppställning. Med andra ord samma taktik som mot Twente i förra veckan. Marti Cifuentes har efter uppehållet anpassat sig mer och mer efter kvalité hos spelarna än sitt eget filosofi hur han vill spela fotboll.

Norrköping i sin tur sakande Totte Nyman och Andri Gudhjohnsen fick förtroendet från start.

Den första halvleken bjöd inte på någon vidare bra spel. Hammarby kändes trötta medan Norrköping var relativt nöjda att bevaka 0-0.

Samtidigt märkte man att Hammarby inte var riktigt inspelade på den nya formationen. Stundtals blev ”wing-backs” låga och det gjorde att offensiven inte flög.

I den andra halvleken var dock Hammarby klart det bättre laget. Adi Nalić svarade för en fin indicier prestation när han knorrade in 1-0.

I den andra halvleken fungerade Hammarbys offensiva spel betydligt bättre. Efter ledningsmålet radade Hammarby upp chanser men Norrköpings målvakt gjorde den ena idiot räddning efter det andra.

Med en kvart kvar gjorde Hammarby två byten som påverkade matchbilden negativt för deras del. Under tiden som Hammarby spelarna bytte positionerna med varandra passade Norrköping på att kvittera.

Det såg länge ut som att Norrköping skulle ta med sig en pinne men då klev Viktor Đukanović fram och bjöd på identiskt mål som Nalić.

Hammarby seger var rättvis tycker jag, dock kan inte Norrköping vara nöjda med försvarsspelet vid båda Hammarbys mål.

Malmö tog tre viktiga poäng i en match där jag mest var imponerad av Värnamo. Värnamo inledde matchen med hög press och störde Malmö som hade svårt att hitta rätt i sina uppspel. Värnamo krympte ytor och stängde delvis av Sebastian Nanasi.

Malmö tog ledningen i matchen efter en hörna där bollen lite turligt hamnade framför Isak Kiese Thelin som från nära håll rakade in 1-0.

Målet kom i en period där Värnamo var det bättre laget och missade ett friläge i den 17:e minuten.

Kvitteringen kom omgående i en situation där Malmö förlorade flera dueller inne runt straffområdet och Oskar Johansson lyfte behärskat in 1-1.

I början av den andra halvleken var Värnamo nära  att ta ledningen men Dahlin i målet svarade för en kanon räddning.

Efter det slog Malmö några längre bollar, vilket tvingade Värnamo att sjunka lägre ner med sitt försvarsspel. Det gjorde att Malmö återtog kommandot i matchen och började variera sitt anfallsspel.

Med mindre än halvtimme kvar byttes Sören Rieks in och han blev tunga på vågen.  Taha Ali, Nanasi lekte fotboll när man kombinatet sig fram till Rieks som hittade lucka mellan benen på målvakten.

Det ska dock sägas att Värnamo hade lägen att ta ledningen i den här matchen innan Malmö gjorde 2-1.

Matchen punkterades genom Thelin som äntligen hittade målet igen. I och med segern så är Malmö nu bara en pinne bakom Elfsborg.

Ett ångest möte ägde rum i Uppsala där AIK tog tre blytunga poäng mot Sirius.

AIK började matchen i högt tempo och med energi. Den energi hade dock AIK 5-6 minuter och därefter tappade man det hela. Det förvånade mig att Sirius inte drog upp tempot när AIK klev i press. AIK:s press var inte bra ochbddr fanns stora ytor som Sirius borde ha utnyttjat bättre.

Första halvleken präglades annars av kamp, bolltapp och dålig tempo. Det var först efter halvtimme som det började hetta till ordentligt.

Båda lagen skapade chanser sista kvarten men bra målvaktsspel från Sirius sida gjorde att vi hade 0-0 i halvtid.

I den andra halvleken hade AIK svårt att etablera anfallsspel. Sirius hade övertaget på mittfältet där man vann dem flesta duellerna. Dessutom stängde man ytorna till Anton Salétros och tvingade AIK att använda Bilal Hussein i sina uppspel.

Salétros var dock en spelare som ville något men han saknade en lekkamrat där framme. AIK saknade hot i sista tredjedelen under hela matchen. Dessutom tappade man ännu mer när John Guidetti och Dino Beširović byttes ut. AIK försökte att anfalla på kanterna men saknade fart. Sirius kunde enkelt gång på gång bryta anfallsförsöken och ställa om. Dock saknade även Sirius spets och kylan när lägena kom.

Det krävdes två individuella prestationer för att AIK skulle vinna den här matchen. Den första svarade Hussein för när han med ett pressat distansskott gav AIK ledningen. Den andra bjöd Kristoffer Nordfeldt när han räddade ett solklar mål på stopptid.

AIK vinner den här matchen men hade AIk mött ett bättre motståndare så hade man förlorat.

Lämna ett svar

På https://almersmediablogg.almersmedia.com använder vi kakor. Kakor är små textfiler som lagras på den enhet du surfar på, till exempel dator eller mobiltelefon. Textfilen som skickas är inte skadlig och innehåller ingen programkod.