20 maj, 2024

Summering av Allsvenskans första omgång

Första omgången av Allsvenskan är över. Alla tre nykomlingar vann och förmodade topplagen tappade poäng. Här kommer liten summering av omgången och mina egna tankar och intryck från första omgången. 

Bild: Bildbyrån

Kalmar FF-Sirius 

Trotjänare Henrik Rydström var tillbaka i Kalmar och han fick stora hyllningar från fansen inför matchen. Hans Siruis fick svårt i början då Kalmar med Magnus Pehrson vid rodret skapade två-tre fina chanser. Efter ett tag fick Rydströms Sirius grepp om Kalmar och spelet. Genom att plocka bort Kalmars viktigaste spelare lyckades Sirius ta över matchen. Rydströms plan att plocka bort Rasmus Elm och Romario lyckades fullt ut. Karl Larsson och Sam Lundholm svarade för två vackra mål. 

Falkenberg-Örebro

Efter två år i Superettan gjorde Falkenberg comeback i Allsvenskan. Över 3000 personer kom för att se premiärmatchen mot Örebro SK. De fick se en chansfattig tillställning där hemmalaget till slut vann med udda målet. I år gör Falkenberg sin fjärde säsong i allsvenskan. Lagets seger mot ÖSK är historisk på många sätt. Det var lagets första premiärseger i Allsvenskan.

Men det var inte bara den första premiärsegern. Det var det var det första målet Falkenberg gjort i en allsvensk premiärmatch någonsin. John Björkegren som nickade in seger målet skrev sig klubbens historiebok.

AFC Eskilstuna-IFK Göteborg

IFK Göteborg fick precis den starten som klubben inte ville ha, när laget föll på bortaplan mot AFC. Jag skrev inför premiären att jag var tveksam om IFK har kvalité i truppen för att spela den fotbollen som Poya Ashbagi vill spela. IFK saknade tempo och spetsen för att kunna hota AFC på allvar. Förra året visade AFC upp fantastiskt försvarsspel och laget har fortsatt att göra detsamma i både cupen och idag mot Göteborg. Deni Avdic som inte fick till det i AIK visade att han kommer att bli en viktig spelare för detta AFC i jakten på nytt kontrakt. Seger idag med 3-1 mot ett uddlöst IFK Göteborg var rättvist. 

AIK-Östersund

Närmare 30.000 kom till AIK premiär mot Östersund. Som vanlig när det gäller AIK och premiär slutade det med pyspunka där bortalaget kom till huvudstaden för att plocka med sig minst en pinne. Det gjorde man genom ett bra defensiv. AIK:s stabila defensiv ställdes inte på några större prov. Annars var den stora snackisen om att tränaren Rickard Norling valde att bänka Henok Goitom. 

Helsingborg-IFK Norrköping 

Helsingborg är tillbaka i Allsvenskan och när Rasmus Jönsson sköt 1-0 inför 11.455 fick guldtippad Norrköping uppförsbacke. Alla vet historien om Jordan Larsson och Helsingborg så jag tänker inte skriva om den. Men jag vill ge stor respekt för Larsson som trots allt som har hänt valde att inte fira sitt mål. Norrköping som har inför den här säsongen gått ner på en trebackslinje såg inte allt för säkra ut i den delen. 

Elfsborg-Hammarby

Elfsborg som gjorde en svag säsong förra säsongen såg intressant ut i premiären mot Hammarby. Det som jag tycker saknades i den här matchen var en spelare inne i boxen med klass. Elfsborg visade upp tendenser till fint anfallspel via kanterna och en del fina inlägg kom, men i saknad av en riktigt bra spets kom inga mål den vägen. Hammarby var det bättre laget i den första halvleken och Tankovics mål var av yttersta klass. När Bajen var som bäst i matchen stack Elsborg upp och kvitterade. En misslyckad offside fälla från Bajens sida gav Elfsborg 1-1 i halvtid. Elfsborg tog över matchen i inledningen av den andra halvleken. Pavel Cibicki och Jonathan Levi ställde till stora bekymmer för Hammarbys defensiv. Cibicki träffade först ribban och direkt efter stolpen och där hade Elsborg oflyt och Bajen tur. Det var först i slutet av matchen som Hammarby började hota på allvar och skapade några vassa lägen. Tankovic var nära att bli tvåmålsskytt, men stolpen stod i vägen. Jag tror att båda lagen är nöjda med en poäng. Elfsborg som sagt såg betydligt bättre ut i den här matchen, än på hela förra säsongen och kanske har tränaren Thelin hittat äntligen rätt. Frågan är dock vem som ska göra målen inne i boxen. Hammarby ska ta med sig första halvleken och sista 17-18 minuterna av matchen. För övrig så har Bajen inte vunnit mot Elfsborg sedan 2007. 

Malmö FF-Häcken

Malmö klev in i det här matchen som stora favoriter både i matchen och till att vinna guldet. Häcken har imponerat i cupen och tippas vara en av utmanarna till MFF. Tränaren Andreas Alm pratade inför starten om Häcken skulle utmana om guldet så behövde laget plocka poäng mot övriga topplagen. Häcken hade det tufft i början av matchen, men Alm skruvade på taktiken och valde att pumpmarkera Bachirou i MFF. På så sätt kom Häcken in i matchen. Alexander Jeremejeff var tillbaka på Stadion och han var riktigt bra. När Häcken hamnade under press valde man att slå en längre boll mot Jeremejeff som var bra i luftrummet. MFF tog ledningen direkt i inledningen av den andra halvleken. Sedan hade målskytten Antonsson kanonläge att öka på till 2-0, men hans straff räddades av Abrahamsson. Alm valde att byta ut Paulinho som inte alls var nöjd med Alms beslut. Det var smart av Alm att behålla kvar Jeremejeff på plan. Han var het och spelade fram till inhopparen Irandust som kvitterade för Häcken. Det var ovanligt att se MFF uppträda nervöst och stressat i den här matchen. Det återstår 29-omgångar kvar av Allsvenskan och den här poängen kan innebära att Häcken blir att räkna med som utmanare till guldet. 

Djurgården-GIF Sundsvall

Djurgården såg inspirerande ut när man klev in i matchen mot Sundsvall. Nicklas Bärkroth gjorde en kanon första halvlek. Det var han som serverade hörnan som Kevin Walker nickade in. Sen hittade Bärkroth med ett nytt fint inlägg fram till Mohamed Buya Turay som nickade in 2-0. I det här läget såg Djurgården självsäkra ut och en seger kändes inom räckhåll. Men trots underläge 0-2 drabbades Sundsvall inte av panik utan jobbade sig in i matchen. Linus Hellenius som inför säsongen skrev på nytt kontrakt med Sundsvall fyllde 30-år. Det firade han med ett vackert nummer när han reducerade i, ja just det 30:e minuten. Det självsäkra Djurgården såg allt mer och mer osäkert ut. Förra Djurgårdare Omar Eddahri placerade in 2-2 i börjar av den andra halvleken. Starkt av Sundsvall att hämta upp underläge, men visst borde Djurgården kunna hålla undan en tvåmålsledning. 

Lämna ett svar

På https://almersmediablogg.almersmedia.com använder vi kakor. Kakor är små textfiler som lagras på den enhet du surfar på, till exempel dator eller mobiltelefon. Textfilen som skickas är inte skadlig och innehåller ingen programkod.