20 maj, 2024

Summering av Allsvenskan åttonde omgång

Inför omgång åtta i årets Allsvenskan trappade polisen upp det som inom supporterkretsar kallas för krig. Det ledde till stora protester både huvudstaden och i Malmö. I Malmö valde fansen att stanna utanför arenan första tio minuterna för att visa hur det kan komma att se ut i framtiden om polisens krav fortsätter. 

Det var annars en omgång där Malmö FF spände musklerna på hemmaplan och vann klart med decimerat Elfsborg. Nu har MFF tre poäng till godo till andra planerade Häcken. 

Hammarby-Sirius

Omgången inleddes redan på fredag med match mellan Hammarby och Sirius. En match där Hammarby var det bättre laget i den första halvleken och där Sirius försvarade sig bra. Hammarby hade spelövertagen men hade svårt att skapa heta målchanser. Hammarby tog ledningen i matchen och det på straff. Nikola Djurdjic blev fälld i straffområdet och han ville ta straffen själv, men efter diskussion med Muamer Tankovic blev det sistnämnda som rullade in enkelt ledningsmålet för Bajen. Efter målet ökade hemmalaget tempo och i den 38:e minuten bjöd man på riktigt fin anfallsfotboll. Imad Khalili satte in bollen på Tankovic, en ”bakom ryggen”-touch, väggspel med Vidar Örn Kjartansson, in i straffområdet, chipp i mål. Tränaren Stefan Billborn kan dock inte vara nöjd med det som hans lag presterade i den andra halvleken. Hammarby har haft tendenser att slå av på tempot både mot Örebro och Djurgården. Samma sak hände mot Sirius som i den andra halvleken hade mer att säga till om. Hemmalagets seger var dock aldrig hotad. 

Östersund-Häcken 

Inför den här säsongen pratades en hel del om det offensiva krafterna som finns hos dessa båda. När lagen drabbade samman slutade det hela 1-1 och vi kan konstatera att båda lagen släppt in näst minst mål och gjort näst minst mål i hela Allsvenskan. Själva matchen hade två ansikten. Den första halvleken var underhållande och det skapades chanser åt båda håll. Daleho Irandust spelade fram Alexander Jaremejeff som placerade in ledningsmålet för Häcken i den 26:e minuten. Två minuter senare var det kvitterat när Thomas Isherwood nådde högst och nickade in en hörna. Hemmalaget var nära att ta ledningen två gånger om, där Jamie Hoppcutt fick båda chanserna men brände. I den andra halvleken tog Häcken över matchen och hemmalaget fick ägna sig åt försvarsspel. Häckens Paulinho hade lägen att avgöra matchen, men det lilla extra saknades hos båda lagen i den här matchen. 

AFC Eskilstuna-Falkenberg 

Två lag som haft en tuff inledning på allsvenskan är AFC och Falkenberg. Båda lagen har fram till den här matchen gjort bra matcher, men inte fått resultat med sig. Inför den här omgången parkerade lagen i botten av tabellen. Efter att ha sett den här matchen kan jag bara konstatera om ingen radikalt händer i båda lagen kommer båda att bli kvar i botten av tabellen. AFC:s Adi Nalic som är på lån från MFF klev av tidigt i den här matchen. Efter det kändes AFC som ett slaget lag. Falkenberg hade spelet men det skapades inga klara målchanser. Faktum är att ingen av lagen lyckades få iväg ett avslut på mål i den här matchen. Inte ens en straff hjälpte för den brände Den Avdic i den 68:e minuten. 

Kalmar FF-Helsingborg

Kalmar FF tog sin första hemmaseger när laget besegrade Helsingborg. Där med fortsätter HIF att gå tungt i Allsvenskan. Den första halvleken bjöd på mycket kamp och båda lagen hade svårt att få till något spel under de första 45 minuterna. Det bjöds på farliga omställningslägen åt båda håll men i samtliga lägen rann det ut i sanden i den sista tredjedelen. Mittfältaren Mohammed Abubakari och anfallaren Rasmus Jönsson i bortalaget stod för kreativiteten och var nära vid flera tillfällen att skapa oreda framför Kalmars straffområdet. I den andra halvleken blev spelet mer öppet och bortalaget skapade ett par riktigt heta målchanser. Det blev dock hemmalaget som i slutet av matchen avgjorde till sin fördel. I den 86:e matchminuten nickade Fidan Aliti ner bollen till Viktor Elm som kunde trycka dit segermålet. Kalmar har nu på åtta spelade omgångar två segrar, fem oavgjorda och en förlust. Lagets målskillnad är 9-9 och frågan är nu om Magnus Pehrsson och hans lag kommer att klättra i tabellen eller om laget kommer att fortsätta ha svårt att vinna matcher. 

GIF Sundsvall-Örebro 

Örebro tog tre tunga poäng i bortamatchen med Sundsvall. Starkt av ÖSK som kom till den här matchen med stora skadeproblem. Martin Lorentzon, Martin Broberg, Johan Mårtensson och Albin Granlund kunde inte vara med på grund av skador. Både Örebro och Sundsvall har haft ganska svårt i inledningen av Allsvenskan. Den första halvleken var en jämn historia där lagen tog ut varandra och ville inte bjuda på något gratis. I den andra halvleken skapade båda lagen chanser, men det var ÖSK som genom Jake Larsson tog ledningen i den 72:e minuten. Åtta minuter senare slog han till igen och utökade ÖSK:s ledning. Hemmalaget fick till en reducering innan matchen var över. Nu är frågan var är Sundsvall på väg egentligen? Med det truppen trodde jag att man skulle tillhöra topp sex i år. 

Djurgården-AIK

AIK besegrade Djurgården i för årets andra Stockholms derby. AIK som hade problem att hitta sitt eget spel i den första halvleken, fick till det i den andra. Via två mål av Tarik Elyounoussi såg man till att alla tre poäng stannade hos Solnaklubben. Mer från den här matchen kan vi notera publik siffran som var 21 127 vilket är sämsta publiksiffran genom tiderna på Tele2. 

Malmö FF-Elfsborg 

Första tio minuterna i den här matchen präglades av den tysta protesten som jag skrev i början om. Elfsborg spelade bra, men tappade spelet efter en halvtimme. Det var ungefär samtidigt som laget åkte på ett rött kort. Efter det tog MFF över matchen. Med fyra minuter kvar av halvleken tog hemmalaget ledningen. Efter en hörna hamnade bollen hos Markus Rosenberg som gav MFF ledningen. I den andra halvleken hittade Elfsborg en kvittering genom Stefan Ishizaki. Efter det orkade inte Elfsborg stå emot med en man mindre och MFF gjorde tre raka mål och vann matchen klart. 

IFK Norrköping-IFK Göteborg

Efter förlusten mot IFK Göteborg på hemmaplan är IFK Norrköping hela nio poäng efter Malmö FF i tabellen. Det är lätt att prata om kris i ett på förhand guldtippad IFK Norrköping, men faktum är att laget vunnit bara en match på åtta spelade omgångar. I matchen mot Göteborg inledde man tveksamt och det utnyttjade det ”unga” Göteborg. Vårens succé spelare Patrik Karlsson-Lagemyr satte dit ledningsmålet för Göteborg redan i den tionde minuten. Norrköping kom dock tillbaka och hittade in i matchen. Med fem minuter kvar av den första halvleken satte Lars Gerson kvitteringen. I den andra halvleken var hemmalaget det bättre laget och tryckte på för ett ledningsmål. Chanserna saknades inte, men bollen ville inte in. Istället avgjorde Göteborg när Giorgij Charaisvili tilläts avsluta både en och två gånger innan han hittade rätt. I och med segern gick IFK Göteborg upp på en andra plats i tabellen och man kan konstatera att trots spelet inte fungerade i den andra halvleken vann man matchen. Laget har dessutom gjort flest mål av alla lag efter åtta spelade omgångar. Vem kunde tror det innan säsongen började? 

Lämna ett svar

På https://almersmediablogg.almersmedia.com använder vi kakor. Kakor är små textfiler som lagras på den enhet du surfar på, till exempel dator eller mobiltelefon. Textfilen som skickas är inte skadlig och innehåller ingen programkod.