16 april, 2024

Tankar kring den tredje omgången av Allsvenskan

Den tredje omgången av Allsvenskan är färdigspelat och vi kan konstatera att IFK Göteborg, Brommapojkarna går fortsatt tungt.

Elfsborg-Brommapojkarna 5-0

Den stora snackis inför den här matchen var att Elfsborg inte gjort mål i inledningen. Ett frågetecken som rättades ut. Elfsborg gjorde processen kort.

Elfsborg rivstartade och trots att Brommapojkarna visste om det blev man tagna på sägen. Ett svagt ingripande från Oscar Linnér ledde till att att Elfsborg tog ledningen efter bara fyra minuter.

Brommapojkarna uppträdde som en pojklag under hela matchen. Det tappades enkla bollar och defensivt fanns det stora hål för Elfsborg att springa i.

Riktigt dåligt av professionella fotbollspelare att inte hålla sig till matchplanen. BP visste att Elfsborg skulle sätta högpress och att då uppträdda så tamt och handlingsförlamad är inte okej nånstans.

Häcken-Kalmar 1-3

Häcken gjorde tre ändringar där vi fick se Simon Sandberg som mittback Kalmar i sin tur samma elva som i de tidigare omgångarna.

Två av Häckens ändringar var i backlinjen. Kalmar klev högt upp på Häckens nykomponerade vänstersidan. Snabb central passning där Häckens mittbackar agerande passivt och där Simon Skrabb placerade in 1-0.

Häcken ur rytm, bolltapp som till slut ledde till att Kalmar ställde om. Det såg att Häcken hade kontroll på situationen men via aggressivt försvarsspel kom Kalmar till läget och 2-0 var ett faktum.

Kalmar trygga med bollen och blev under första 20-minuter aldrig riktigt stressade trots att Häcken sin vana trogen klev högt upp I press.

Rörligt Kalmar som där bollhållaren hade i stortsett alltid två-tre alternativ och på så sätt slog man gång på gång ut Häckens press.

Det var först efter 17-minuter som Häcken lyckades etablera anfallspel utan att för den delen lyckas skapa någon het målchans.

Kalmar valde att sätta Simon Skrabb på Samuel Gustavsson och på så sätt störa Häckens uppspels fas.

I den 27:e minuten bröt man för första gången igenom Kalmars defensiv som ledde till straff. Rygaard slog straffen mitt i målet men Kalmar målvakten stod kvar och räddade.

Två minuter senare träffade Pontus Dahbo ribban för Häcken. Det var annars Häckens bästa period i matchen.

Inledningen av den andra halvleken tillhörde hemmalaget. Det märktes tydligt att Häcken hade pratat om att löpa mellan mittback och ytterback där Traore och Amane Romeo var aktiva. Just en sådan aktion ledde till Häckens andra straff.

Traore var säkerheten själv från straffpunkten.

Trots det insläppta målet så ändrade inte Kalmar på sin taktik. Laget fortsatte att backa hem och stängde av ytorna centralt för Häcken. Kalmar justerade sitt låga försvarsspel på så sätt att Simon Skrabb droppade ner och stängde den ytan som fanns. När Skrabb utgick skadad så fick inhopparen Jensen samma uppgift.

Kalmar hade svårare att spela sig ur Hökens press, vilket berodde på att Häcken var mer kompakta och synkade i den andra halvleken. Dock hade Kalmar bra kontroll på Häckens anfallsförsök som oftast slutade att inkommande inlägg rensades bort.

I den 70:e minuten stack Kalmar upp i ett anfall och medan Häcken försvarare tittade på varandra i väntan vem som skulle plocka upp Mileta Rajovic passade han på att från distans skjuta 3-1.

Efter det spelades matchen av där Häcken inte orkade resa sig.

AIK-Hammarby 2-0

AIK svarade för en fin insats när man besegrade Hammarby. Ett Hammarby som inte gick att känna igen under hela matchen. AIK var det hetare laget från första början och med små enkla saker byggde man upp självförtroende.

Hammarby hade svårt både defensivt och offensivt matchen igenom. Med fyra minuter kvar tog AIK helt rättvist ledningen.

I den andra halvleken agerade Hammarby återigen passivt när Alexander Fesshaie gjorde sitt och AIK:s andra mål i matchen. Efter det var Bajen slaget lag.

Inför den här matchen hade AIK många frågetecken. Inte minst vem som skulle bära det här laget efter debaklet mot Norrköping. Tre spelare klev fram i form av Papagiannopoulos, Milosevic och inte minst Robin Thihi. Sen självklart tvåmålsskytten Fesshaie som ger Brännström lyxproblem inför framtiden. För Brännström kan knappast peta Fesshaie även när John Guidetti är tillbaka från skada.

Imponerande dock av Brännström att få till det när man var under isen efter matchen mot Norrköping. Visst det får tända till inför ett derby och det återstår att se om AIK kan fortsätta på det inslagna vägen.

Personligen tycker att AIK fick mycket gratis av Bajen som inte gick att känna igen. Det gick trögt uppspelsfasen där spelarna fick och gömde sig. Utan rörelse tappade Bajen många bollar centralt och förlorade i stor sett alla närkamper vilket gav extra energi till AIK.

Hammarby har nu två förluster på två matcher och det gäller nu att visa pannbenet inför fortsättningen.

IFK Norrköping-IFK Värnamo 2-1

Pigg start av Norrköping som under första tio minuterna var bara ett stolpträff ifrån ledningen.

Kompakt Norrköping på mitten där man började sitt defensiva spel. Annan taktik jämfört med matchen mot AIK där man klev högt upp.

Indien 15: minuten bjöd Värnamos målvakt Sigurdsson på öppet mål och det missar inte islänningen.

Tuff start för Värnamos målvakt som bjudit på mål  först mot Mjällby och nu mot Norrköping. Frågan är om han kommer att vaknat målet nästa match.

Värnamo var spelförande men hade svårt att hitta till heta målchanser. Istället skapade laget några fastasituationer.

Just en sådan blev det kvitterat på när Lind?? Nickade bollen i det egna målet.

Norrköping fick sedan drömstart i den andra halvleken när Sigurdsson via en Värnamo spelare gav Peking ledningen.

Det var annars en andra halvlek som spelades mycket på Norrköpings villkor. Värnamo hade svårt att komma till farliga målchanser och det var egentligen först i slutet som laget skapade något framåt men då stod Oscar Jansson som en säker sista utpost.

Halmstad-Djurgården 2-0

Dålig första halvlek, dålig tempo. HBK samlade mot ett trögt och fantasilöst Djurgården.

1-0 Dålig markering efter en kort hörna.

Farlig hörna Djurgården där Danielsson fick chansen men målvakten räddade till slut.

HBK spelar primitivt där man spelade långa bollar, tog inte risker när man hamnade illa till.

Stort bollinnehav för Djurgården i den andra halvleken men hade svårt att skapa klara målchanser.

Halmstad var tillbaka tryckta men hade bra kontroll runt det egna straffområdet och tillät inte Djurgården komma igenom.

I den 75:e minuten kom man upp i första anfall i den andra halvleken och 2-0.

Efter var Djurgården ett slaget lag.

Varberg-Sirius 1-1

Det var en match som jag inte såg men kan konstatera att Sirius är fortsatt obesegrade i Allsvenskan.

IFK Göteborg-Malmö FF 0-1

IFK Göteborg öppnade piggast och kom ett par gånger bakom Malmös försvar men målen uteblev.

Malmö jobbade sig in i matchen och började hitta rätt i sitt spel.

Indien 20:e minuten hittade Anton Tinnerholm ytan framför Göteborgs straffområdet. Göteborgs försvaret tappade bort Tinnerholm som kunde spela fram Sören Rieks som i sin tur hittade välplacerad Isaac Kiese Thelin som från nära håll rakade in 1-0.

Det som Göteborg saknade hade Malmö, nämligen effektivitet framför målet.

Malmö kontrollerade den andra halvleken där Göteborg hade svårt att få tag på bollen och där lagets anfall blev kortare och kortare.

Göteborg har nu tre raka förluster och laget har fortfarande inte gjort mål framåt. Marcus Berg är en spelare som Göteborg måste få igång om det här negativa trenden ska vändas. Annars tycker jag att IFK Göteborg inte alls spelat dåligt i någon av matcherna.

Det gäller nu för ledarstaben att gjuta in mod i spelarna och fortsätta tro på det man gör.

Mjällby-Degerfors 2-0

Underhållningsvärde på Strandvallen var inte av någon högre valör. Den första halvleken handlade mycket om ett Mjällby som försökte skapa chanser mot ett defensivt Degerfors. Det saknades dock kvalité hos hemmalaget för att hota oftare än vad man gjorde. Situationerna uppkom men det var oftast efter ett långt inkast eller en hörna. Dock blev det aldrig riktigt farligt.

Precis i slutet av den första halvleken slog Noah Eile ett bra inlägg som Adam Ståhl kom perfekt till och nickade in 1-0.

I den andra halvleken försökte Degerfors att lyfta upp spelet men avståndet mellan lagdelarna för alldeles för stor vilket i sig ledde till många bolltapp.

Med mindre än 20-minuter kvar avgjordes den här matchen helt när Alexander Johansson slog in en straff.

Efter det var Degerfors ett slaget lag och Mjällby kunde bara spela av matchen.

Lämna ett svar

På https://almersmediablogg.almersmedia.com använder vi kakor. Kakor är små textfiler som lagras på den enhet du surfar på, till exempel dator eller mobiltelefon. Textfilen som skickas är inte skadlig och innehåller ingen programkod.