20 april, 2024

Tankar kring den andra omgången av Allsvenskan

Den andra omgången tillhörde inte målvakterna kan man lugnt säga. Själv var jag på plats i Göteborg och såg Häcken vinna mot Hammarby. Två matcher såg jag inte i den här omgången då tiden inte räckte till.

Brommapojkarna-Malmö FF 1-2

Malmö FF var på väg mot en förlust mot Brommapojkarna men då klev Isak Kiese Thelin och med hjälp av Oscar Linnér fixade han seger för MFF.

Inledningen av matchen var en jämn historia men sen kom chocken för MFF när Brommapojkarna tog ledningen genom Alexander Jensen.

Efter det var BP nära att utöka sin ledning men stolpen var i vägen.

Malmö hade svårt att få igång sitt spel under den första halvleken. Brommapojkarna gjorde det trångt och stod bra upp.

I den andra halvleken klev Malmö högre upp och BP hade svårt att hålla i bollen. Det fanns annars ytor bakom Malmös backlinje där en rak-lång boll hade sårat Malmö.

Malmö i sin tur saknade fart när man väl vann bollen högt upp. Oftast valde man att spela på närmaste spelare vilket gjorde att Brommapojkarna kunde samla sig.

Men som sagt med tio minuter kvar kom vändningen genom Thelin.

Malmö har vunnit nu två raka matcher men har absolut inte övertygat så här långt. Brommapojkarna gjorde en bra match här och det är nog mentalt jobbigt att inte få med sig några poäng.

Degerfors-Halmstad 3-1

En match som jag inte såg i den här omgången men blev överraskad att Halmstad släppte in tre mål med tanke på att lagets defensiv såg stabil ut mot AIK i premiären.

Häcken-Hammarby 3-1

På förhand ett möte mellan två lag som förväntas utmana om guldet.

Marti Cifuentes matchplan kraschade mer eller mindre när Oliver Dovin tog fel på straffpunkten och bollen och Bénie Traoré gjorde sitt livs enklaste mål.

Starkt dock av Dovin att komma tillbaka efter missen. Han svarade för några vassa räddningar och fortsatte att spela som ingenting har hänt.

Genom bollinnehav tog sig Hammarby in i matchen och skapade ett par lovande anfall som dock inte resulterade i några heta målchanser.

Häcken såg inte helt bekväma ut att Hammarby dominerade matchen mellan straffområdena. Dock ska det sägas att Häcken försvarade sig bra och att laget var vassa på snabba omställningar har inte undgått någon.

Det var just på en sådan omställning som Häcken utökade sin ledning. Hammarby hamnade snett i det defensiva spelet och Traoré gjorde 2-0.

Hammarby hade som sagt mycket boll men jag tycker att bollarna spelades ofta på närmaste spelare. Häcken låg lågt i sitt defensiva spel och Hammarby hade svårt att bryta igenom linjerna.

Det var först när Abrahamsson i målet bjöd Navir Besara på bra läge som det blev farligt. Dock valde Besara att avsluta på kraft istället för att placera bollen.

På stopptid gick det undan återigen när Häcken ställde om. Hammarby tappade försvarslinjerna och Traoré fullbordade hattrick.

I den andra halvleken bevakade Häcken sin ledning vilket gjorde att Hammarby reducerade och hade bud på flera mål. Trots att Hammarby skapade lägen så tycker jag att man var allt för omständiga i anfallsspelet. Laget hade svårt att hitta vägar genom Häckens kompakta defensiv.

Häcken tog därmed andra raka seger och visade faktiskt att man kan spela på olika sätt beroende på hur matcherna artar sig.

Heder till den tillresta Hammarby fansen som stod kvar efter slutsignalen och hejade fram sitt lag inför derbyt mot AIK.

Kalmar FF-IFK Göteborg 2-0

Kalmar svarade för en stabil insats när laget besegrade IFK Göteborg med 2-0. Det var annars ett IFK Göteborg som visade mod i den första halvleken då man klev högt upp i press.

Göteborg visade upp ett bra organiserad kollektiv försvarsspel men visade även upp bristerna när det kommer till det individuella försvarsspelet. Det var just det som Kalmar utnyttjade när man tid ledningen.

Jämn inledning på andra halvleken där Göteborg var spelförande laget mot ett defensivt kompakt Kalmar.

Spiken i kistan kom på stopptid när Dennis Hummet satte dit 2-0.

IFK Göteborg har nu två raka förluster och alla ser att det är kris i den klubben. Därför är det för mig obegripligt att Håkan Mild står inför matchen och viftar bort det hela.

Sirius-Djurgården 0-0

Matchen mellan Sirius och Djurgården slutade 0-0 i en match som var allt annat än 0-0 match.

Jämn inledning båda lagen skapade varsin målchans innan första kvarten var spelad.

Sirius lyckades att störa Djurgården i uppspelsfasen genom att gå högt på ytterbackarna. Samtidigt skärde man av passningsvägarna till Magnus Eriksson.

Edvardsen var osynligt, han tappade enkla bollar, drog på sig frisparkar och såg frustrerad ut.

Magnus Eriksson gick och gömde sig, samtidigt som Sirius skärde av passningsvägarna. Sirius var klart bättre i närkampsspelet och även offensivt såg laget att ha något spännande på gång.

Joakim Persson gick ut i halvtid då han hade känning i vaden. Han var annars riktigt bra i den första halvleken.

Djurgården hade en del problem med Sirius djupledsspel i den första halvleken. Men lite bättre spets och skärpa kunde Sirius skadad Djurgården ännu mer än vad man gjorde.

Den här matchen tog dock slut fem minuter in i den andra halvleken när Jacob Widell Zetterstrom kom helt fel ute och fick syna det röda kortet.

Efter det så tappade Sirius fart och matchen och Djurgården gjorde vissa justeringar i sin taktilt vilket gjorde att Sirius tappade farten.

IFK Värnamo-Mjällby 0-1

Ett välorganiserat Mjällby tog 1-0 seger i en match där båda lagen försökte att minimera misstagen.

Värnamo var det spelförande laget men hade svårt att komma till heta målchanser.

Mjällbys ordinarie målvakt fick problem med ryggen på uppvärmning.

Mjällbys mål kom efter en bjudning av Värnamos målvakt och därefter fortsatte Värnamo att rulla mycket boll runt Mjällbys straffområdet, där man inte hotade. Anfallsspelet var för långsamt vilket gjorde att Mjällbys försvar kunde enkelt flytta lagdelarna.

AIK-IFK Norrköping 0-3

Norrköping körde över AIK som saknade speed, ledare och man kan konstatera att AIK är ett klubb i total kaos. Både sportsligt och organisatoriskt.

För mig är det obegripligt att klubben inte tog hjälp att bygga den här truppen. Hjälp av tränaren Brännström.

Varberg-Elfsborg

Det var en match jag inte såg i den här omgången men kan konstatera att Elfsborg fortfarande inte gjort mål framåt.

Lämna ett svar

På https://almersmediablogg.almersmedia.com använder vi kakor. Kakor är små textfiler som lagras på den enhet du surfar på, till exempel dator eller mobiltelefon. Textfilen som skickas är inte skadlig och innehåller ingen programkod.