18 april, 2024

Tankar efter Åtvidabergs FF seger mot Olympic

Åtvidabergs FF svarade för en fin insats på bortaplan mot BK Olympic och tog tre nya poäng i Ettan Södra.

Redan i den tredje minuten skapade vi en möjlighet. Efter slarvigt uppspel av Olympic hamnade bollen hos José Bonilla som testade skott från distans. Bonilla fixk dock ingen vidare träff och målvakten kunde rädda.

Det bjöd inte annars på någon större underhållning under den första kvarten. Det var dock vi som hade mest kreativa passningar framåt men anfallen tog slut vid Olympics straffområdet.

Hemmalaget i sin tur hade svårt att få igång något ordnat spel.

I den 15:e minuten kom dock hemmalaget i ett anfall och där Habib Askar drog ner en hemmaspelare. Domaren tvekade inte utan blåste för straff.

André Alvarez Perez slog en dålig straff som Hugo Claesson läste rätt.

I den 20:e minuten skapade hemmalaget nästa möjlighet när Samuel Burakovsky avslutade utanför.

I den första halvleken fick vi se en del taktiska ändringar i jämförelse med matcherna innan. Oscar Stejdahl som var tillbaka efter avstängning började matchen på högersidan.

Albin Bergström fixk åter förtroende på vänstersidan. Centralt Benjamin Tannus som vid våra uppspel gick långt ner för att hämta boll. Just i uppspelsfasen tryckte vi upp våra ytterbackar. Tannus klev som sagt ner och skötte uppspelen.

I det defensiva spelet var det varierat mellan samlat försvarsspel och aggressiv press. Det ställde till det för Olympic som hade svårt att få igång det egna spelet.

I den 22:a minuten var vi nära att ledningen. Efter en lång anfall kom bollen till Tannus som sköt från distans och träffade stolpen.

I anfallet efter var det nära igen. Den här gången hittade Chabo fram till Stejdahl som avslutade strax utanför.

I den 44:e minuten skapade vi nästa möjlighet när Chabo testade skott från distans men även den här gången lyckades målvakten rädda.

Strax därefter kom ledningsmålet. Albin Bergström kom runt på kanten och hittade Bonilla som satte dit 1-0.

Det var även siffrorna efter den första halvleken.

Hemmalaget inledde den andra halvleken piggast men hade svårt att skapa heta målchanser. Vår kompakta defensiv såg stabil ut och ofta fastnade Olympics anfall vid vårt straffområde.

Istället var vi nära att öka på vår ledning i den 58:e minuten. Bergström svarade för en fin prestation när han först höll emot två försvarare, spelade loss bollen till Chabo. Chabo i sin tur slog den direkt på djupet där Bergström fortsatte att springa. Han tog sig in i straffområdet och spelade in bollen framför mål. Tannus kom fram och avslutade men bollen blockerades på väg mot mål.

I den 71:a minuten skapade vi nästa möjlighet. Den här gången efter ett inkast där bollen gick till Bonila som spelade in bollen till Stejdahl. Stejdahl i sin tur hittade Chabo som sköt över.

Med tio minuter kvar skapade hemmalaget lite tryck och några hyfsade läge men tack vare uppoffrande försvarsspel behövde inte Claesson i målet ingripa.

Med sex minuter kvar av matchen skapade hemmalaget en ny möjlighet. Den här gången ett inspel från vänstersidan hittade fram till Albin Sundgren som avslutade i utsidan sv stolpen.

Resten av matchen handlade om att Olympic lyfte långa bollar mot vårt straffområde och där hade vi bra kontroll på händelserna.

Faktum är att Olympic skapade ingenting i slutet av matchen.

Det är fint att se hur vi genomförde den här matchen. Utifrån såg det ut som att matchplanen lyckades. Som jag redan varit inne på Stejdahls och Tannus position. I det uppställda försvarsspelet var våra tre centrala mittfältare överlägsna och Olympic hade stora problem att spela sig igenom centralt.

Fram till slutet av matchen var hemmalagets chanser lätträknade och även att vi vara tillbaka pressade under sista fem-sex minuterna så kändes det aldrig riktigt farligt.

Ser vi nu på rent generellt så har vi spelat fyra matcher och jag tycker att vi ser otroligt mycket bättre ut än vad fallet var förra säsongen. Det känns som att vi scoutar våra lag mer noggrant och anpassar vår taktik där efter.

Vi har släppt in väldigt lite målchanser emot oss i dessa fyra matcher och jag tror att det beror mycket på att vi är bättre fysiskt tränade. Vi orkar flytta våra lagdelar snabbare och oftare och på så sätt tillåter vi inte våra motståndare skapa enkla chanser.

Jag är medveten om att det har gått bara fyra matcher men det är viktigt att vi fått kvitto på det som har tränats. Som jag brukar säga bra lag börjar man bygga med stark defensiv.