25 april, 2024

Tankar kring den fjärde omgången av Allsvenskan

Hammarby-Varberg 2-0

Efter debaclet mot AIK i derbyt var det många som undrade var Hammarby stod. Efter den här matchen så är det samma frågeställning trots segern med 2-0.

Varberg med fem backslinje där man låg lågt i sitt försvarsspel. Hammarby med aggressivt försvarsspel där man under första kvarten spelade en hel del man mot man och på så sätt tillät inte Varberg få tid att behålla bollen.

Offensivt inledde Hammarby med varierat anfallspel vilket ledde först till Sadikus chans i början av matchen och senare Djukanovic som avslutade.

Mikkelsen började från start för Hammarby och  var ojämn i inledning men hans löpningar utan boll bakom Varbergs backlinjen var bra. Det öppnade ytan framför Varbergs backlinjen och mittfältet. Även Boudah hotade i djupled under den första halvleken.

Efter 20-minuter avtog Hammarbys aggressiva presspel vilket gjorde att Varberg kunde komma in i matchen något och stundtals etablera spel på offensiv planhalva.

Varbergs farligaste chans kom med tio minuter när Dovin höll på att tappa bollen en ett distans skott men styrde den i ribban. På den efterföljande hörna gjorde Dovin en räddning av den högre klassen när Dahlström fick på ett bra nick.

I den 39:e minuten startade Strand som annars var riktigt bra i den första halvkeen. Han hittade ut till Mikkelsen som lite turligt fick med sig bollen och spelade in den framför mål. Boudah höll sig framme och via en Varberg spelare gick bollen in i mål.

Trots att Mikkelsen var  ojämn i den första halvleken var det förvånande att han byttes ut i halvtid. Det kan dock bero på att han kände av någon skada.

Varberg gjorde två byten och gick på en fyrbackslinje. Direkt i inledningen av den andra halvleken kom Hammarby i ett flygande anfall där inhopparen Nalić skarvade bollen till Boudah som hade droppat ner från sin anfallsposition. Han slog bollen på en djupledslöpande Sadiku som spelade in bollen i straffområdet och hittade Đjukanović som placerade in 2-0.

Hammarby fortsatte att trumma på mot ett Varberg som efter målet slarvade i sitt spel med en hel del bolltapp vilket gav Hammarby läge att ställa om. I en sån omställning träffade Đjukanović ribban.

Varberg orkade inte skapa någon tryck i slutet av matchen och Hammarby kontrollerade resterande delen.

I helgen väntar Malmö FF för Hammarby och då får vi kanske svar om Bajen är ett topplag eller inte.

Degerfors IF-Elfsborg 1-2

Degerfors stöd högt upp med backlinje och Elfsborg slog en del raka bollar bakom Degerfors backlinjen. Med tanke på att sex-sju såna bollar slogs borde Degerfors varit mer vakna.

Just en sådan boll ledde fram till Elsborgs ledningsmål där hemmaförsvaret stod och sov.

Degerfors hade svårt att få igång något etablerat anfallsspel. Många diagonala bollar slogs men med dåligt kvalité.

När man väl lyckades med den vändningen så var det på tog dålig kvalité på inläggen.

I övrigt var det en chansfattig första halvlek som vi bjöds på. Elfsborg som öppnade piggt föll i hemmalagets tempofattigt spel.

Det skulle straffa sig i slutet av den första halvlek.  Efter ett inspel lyckades inte Elfsborg få undan bollen och Damjan Pavlovic kvitterade med skott från distans.

I den andra halvleken återtog Elfsborg initiativet och tog ledningen på nytt när ett inspel från Niklas Hult hittade fram till Gudjohnsen som gjorde sitt andra mål för dagen.

Degerfors lyfte upp spelet efter det och då öppnade sig ytorna för Elfsborg som borde ha punkterat den här matchen under den perioden.

Nu gjorde man inte det och precis som i slutet av den första halvleken levde man farligt i slutet av matchen. Den här gången lyckades man dock försvara ledningen.

Djurgården-IFK Göteborg 1-0

Djurgården hade målvaktsproblem inför matchen där Tommy Vaiho gjorde comeback i målet.

Redan i den sjätte minuten tog Djurgården ledningen. Efter en hörna och tveksamt ingripande av målvakten hamnade bollen till slut framför Hampus Findell som gjorde 1-0.

Göteborg hade svårt att få igång sitt eget spel. Laget försökte att spela sig genom hemmapressen centralt men där fastnade man allt för ofta. Djurgården kunde vinna bollen högt upp i plan och på så sätt trycka ner Göteborg.

Djurgården valde i den här matchen att spela Oliver Berg i en så kallad ”tiaroll” och det passade Berg utmärkt. Han var involverat i många anfall och Göteborg hade stora problem att få grepp om honom.

Efter en halvtimme spel fick Göteborg en gratischans när ett tillbaka spel hamnade hos Ohlsson som kom fri med Vaio som var snabbt ute och räddade.

Göteborg hade svårt att komma i etablerade anfall. Först i slutet av den första halvleken som laget skapade några halvchanser.

IFK Göteborg öppnade den andra halvleken piggt och i den 49:e minuten var man nära en kvittering när Elias Hagen kom i friläge men sköt utanför.

Plötsligt så var det Göteborg som vann 50-50 duellerna och började spela mer framåtlutat. Men mitt i Göteborgs fina period stack Djurgården upp i ett anfall som blev riktigt farligt men Wikheim sköt över.

I och med att Göteborg behövde gå framåt för att jaga en kvittering så blev Djurgården mer defensiva. Laget ställde upp på egen planhalva och väntade på att Göteborg skulle göra bort sig.

Just en sådan situation uppkom i den 60:e minuten där Djurgården ställde om snabbt och Oliver Berg fick ett jätteläge men målvakten svarade för en fin räddning.

Göteborg hade spelet fram till Djurgårdens straffområdet men inte mer än så. Laget är nu fortsatt utan mål i Allsvenskan.

Kalmar-Halmstad 2-0

En match som jag inte hann se.

Brommapojkarna-Mjällby 2-0

Brommapojkarna har fått en tuff start på säsongen men tog tre viktiga poäng mot Mjällby.

Brommapojkarna fick drömstart när Oscar Pettersson i den åttonde minuten dundrade in ledningsmålet efter fint anfall. Målet kom efter slarv av Mjällby vid ett uppspel och där det var en Mjällby spelare som spelade fram Pettersson till läget.

Underhållningsvärde i den här matchen var inte av den högre klassen. Det var två lag som spelade försiktigt och utan större fantasi.

IFK Värnamo-AIK 1-0

Efter det fina insatsen mot Hammarby och segern så trodde jag och många med mig att AIK var på gång. Men efter matchen mot Värnamo så känns det som att AIK är tillbaka på rutan ett.

Den första halvleken tillhörde Värnamo. Redan i början av matchen skapade man en trippelchans och det satte tonen på den första halvleken. AIK blev passiva och rädda.

Värnamo gjorde det bra med 4-5-1 uppställning pressade man AIK högt som hade svårt att spela sig förbi pressen.

Det gjorde däremot Värnamo. Genom rörelse på många spelare kunde man hitta ytor och på så sätt hota AIK. Det var just rörelse som AIK saknade i sitt anfallsspel.

AIK justerade sitt försvarsspel i den andra halvleken och såg lite bättre ut. Dock offensivt hade man inte ens skott på mål.

Värnamo vann matchen och svarade för en fin prestation tycker jag.

Sirius-Häcken 1-4

Häcken är tillbaka på vinnarspåret efter bekväma 4-1 på bortaplan mot Sirius. Per Mathias Högmo var sjuk och från TV-soffan fixk han se Simon Gustavsson styra och ställa i den första halvleken.

Häcken visade återigen att man kan spela på flera olika sätt i en match. Stundtals genom högpress Ica stundtals genom samlat försvar.

Sirius i sin tur var stressade och hade få etablerade anfall i den första halvleken.

Häcken kunde ta ledningen efter mindre bra försvarsspel av hemmalaget där båda mittbackar gick på samma boll och Oscar Uddenäs dundrade in 1-0.

Häcken rivstartade den andra halvleken och var nära 2-0 genom Romeo Amane som sköt i ribban.

Sirius gjorde ändringar i sitt försvarsspel där man punktmarkerade Simon Gustavsson i den andra halvleken.

I den 52:a minuten bjöd Sirius på 2-0 när ett slarvigt uppspel hamnade hos Ryggard som dundrade in 2-0.

Efter det var Sirius ett slaget lag och Häcken kunde efter 2-0 spela ut och vann med klara 4-1.

Malmö-Norrköping 3-0

Malmö besegrade Norrköping med klara 3-0 och man kan konstatera att Peking är tillbaka på jorden efter ett par fina insatser.

Hög intensitet första tio minuterna där vi fick se en hel del hårda dueller.

I den 13:e minuten tappade Norrköping markeringen på Isak Kiese Thelin efter en hörna och det utnyttjade Thelin på bästa möjliga sätt. Han nådde högst och nickade in ledningsmålet för MFF. Märkligt att Norrköping valde att sätta Totte Nyman på Thelin med tanke på att Thelin är nick stark och Nyman anfallare.

Malmö inledde sin vana tråget med högpress på hemmaplan och Norrköping fick aldrig lugn stund med bollen.

Det var ingen tvekan att Henrik Rydström gjort hemläxan och förberett sina spelare att inte bli tagna på sängen som AIK blev mot Norrköping för två omgångar sedan. När Norrköping försökte sätta högre press så förflyttade Malmö bollen snabbt genom rörlighet. Det gjorde att Norrköping till slut blev passivare i sin press.

Efter målet så var det stor dominans av Malmö och borde under den här perioden gjort ett eller flera mål men Oscar Jansson i målet svarade för ett par fina räddningar.

I den första halvleken tvingades Norrköping till ett byte där Kristoffer Khazeni kom in och det bytet gjorde att Norrköping fick bättre presspel.

Att Norrköping låg under med bara ett mål borde man varit nöjda med. Framförallt borde man ha pratat om i halvtid att man gjort en relativt dålig halvlek men var fortfarande med i matchen. Tvärtom för Malmö som sagt borde ha gjort fler mål men snacket borde ha varit att man bör fortsätta på samma spår även i den andra halvleken.

Norrköping inledde den andra halvleken bättre och i mitten av den andra halvleken kändes som att man var på allvar på väg in i matchen. Laget hittade flera etablerade anfall, dock utan att skapa riktigt heta chanserna. Malmö i sin tur började stressa och slarva i sitt passningspel.

Mitt i en av Norrköpings bästa perioder i matchen kom Malmös 2-0. Stefano Vecchia vek in i straffområdet mot ett passivt Norrköping försvar och borrade in bollen bakom en chanslös Jansson i målet.

Efter det gjorde Malmö även 3-0 och Norrköping var ett slaget lag.

Malmö har nu fyra raka segrar och laget har vunnit på lite olika sätt. För den delen tycker jag att Malmö har en växel till. I den här matchen gör man långt ifrån en perfekt insats och det måste kännas skönt för Rydström att veta det.

Norrköping i sin tur kom aldrig upp i nivå som laget gjorde mot AIK. Det tidiga underläget ställde det till samtidigt som laget hade svårt att spela sig ur första pressen, vilket gjorde att man hamnade långt ner i sitt försvarsspel.