25 april, 2024

Summering av Allsvenskan andra omgång

Igår avslutades den andra omgången av Allsvenskan och vi kan konstatera att Malmö befinner sig i en minikris och att mästaren AIK är fortfarande utan varken gjorda mål eller insläppta mål. Till sist kan vi även konstatera att IK Sirius leder Allsvenskan efter två omgångar.

 

Här nedan följer lite tankar kring den andra omgången. 

GIF Sundsvall-Malmö FF

Minikris i MFF? Som alla vet tippades MFF som stora guldfavoriter inför den här säsongen. Efter två spelade omgångar har man en poäng och vi kan redan nu kalla det för minikris i MFF. Tränaren Uwe Rösler valde att bänka Marcus Antonsson, vilket jag kan tycka är märkligt. Märkligt överhuvudtaget att börja rotera med laget redan i den andra omgången. Malmö hade spelet mot Sundvall, men jag tycker att Sundsvall spelade smart och tvingade MFF till många avslut från distans. MFF inledde den andra halvleken klart bäst och borde ha gjort både ett och två mål, men samtidigt måste man hylla Sundsvalls uppoffrande försvarsspel. MFF började piggt i andra halveken men precis som den första halvleken hade laget svårt att skapa heta målchanser. Med mindre än halvtimme kvar började MFF haverera i sitt försvarsspel. Det utnyttjade Maic Sema som gav hemmalaget ledningen. MFF kom dock tillbaka och kvitterade i 79:e minuten. Sedan bjöd Rasmus Bengtsson hemmalaget och Linus Hallenius på friläge. Samme Hallenius fastställde slutresultatet från elva meter. Malmö var kanske spelmässigt det bättre laget och ett oavgjort resultat hade kanske varit mer rättvist. Samtidigt ska man säga att MFF var uddlösa framåt. Är det då kris i MFF? Nej inte helt tycker jag, men det kan det absolut bli om man inte vinner i nästa omgång mot Östersund. 

Häcken-Helsingborg

Helsingborg gjorde en riktigt bra premiär och vann mot IFK Norrköping på hemaplan. Mot Häcken blev det förlust. Häcken var klart det bättre laget under större delen av matchen och när Alexander Jeremejeff gjorde 2-0 i början av den andra halvleken kändes matchen avgjord. Men då började Häcken slarva och släppte in Helsingborg i matchen. Med fyra minuter kvar reducerade HIF och hade bud på en kvittering. Häcken kunde dock hålla undan och det blev mer spännande än väntat. 

Östersund-Falkenberg

Falkenberg gjorde en bra bortamatch mot Östersund, men trots det fick man vända hem med noll poäng. Den stora orsaken var laget målvakt Hampus Nilsson som bjöd Östersund på två mål. Det blev en galen hemmapremiär. Den hade det mesta. Målchanser, snygga mål, två straffar varav en missad och till slut tre poäng till hemmalaget. En väldigt viktig trepoängare för att ÖFK som har fått en bra start på den här säsongen. 

IFK Göteborg-Elsborg 

Jag skrev inför den här säsongen om att IFK Göteborg kommer att få det tufft och att laget med det unga truppen kommer att slåss för sin överlevnad. Efter klar seger mot Elfsborg på hemmaplan med 3-0 är man tre poäng närmare ett nytt kontrakt. Det här unga IFK Göteborg har kapacitet när allt stämmer, vilket det gjorde mot Elfsborg. Jag tror dock att prestationerna hos Göteborg med unga spelare kommer att pendla och det är något som fansen måste acceptera. I en match kommer man att vinna med stora siffror, men i andra matcher kommer man att göra mindre bra. Elfsborg skrev jag om efter premiären där jag tyckte att laget såg mycket bättre ut än förra säsongen. Efter 0-3 mot Göteborg börjar jag fråga mig om Jimmy Thelin kan få det här laget att prestera som de borde. Jag skrev efter matchen mot Hammarby att Elfsborg hade problem i anfallsspelet och jag undrade vem som ska göra målen inne i boxen. Den frågan kvarstå även efter matchen mot Göteborg. 

Hammarby-Kalmar FF

I helgen var jag på plats på Tele 2/Nya Söderstadion och såg Hammarby spela 1-1 mot Kalmar. De flesta har redan läst om ett bortdömd mål och allt som hände runt kring det. Jag ska inte skriva om det. Kalmar kom till Stockholm för att ta med sig poäng. Hammarby påhejade av storpubliken borde ha gjort ett par mål i den första halvleken. Vidar Örn Kjartansson hade två jättelägen. Istället var det Nils Fröling som gav Kalmar ledningen efter mindre bra försvarsspel av Bajens Odilon Kossounou. Dock måste man ge tränaren Stefan Billborn stor eloge som inte byter ut honom efter första halvleken utan ge spelaren förtroende. Jag tror att Bajen kommer att tjäna på det i längden. 

Örebro-Djurgården

Djurgården körde bokstavligen över Örebro på bortaplan. Det ända som Örebro var minst lika bra i den här matchen, var i kampen på läktaren. Stor eloge ska man ge till Djurgårdens fans som var många i den här matchen. Bra drag även på Örebro publiken trots att deras lag presterade riktigt dålig. Djurgården såg ut som ett mästarlag mot ett Örebro som underpresterade. ÖSK hade gjort klart med Carlos Strandberg från Malmö, men han var osynlig i den här matchen. Det ska dock sägas att Örebro inte haft tillräckligt med tid att träna på att spela med både Strandberg och Viktor Prodell. Prodell var än mer osynlig i matchen än Strandberg och byttes ut efter en timme. Örebro skapade ingenting framåt i den här matchen och lagets motor i form av Nordin Gerzic hängde inte med i tempot. Djurgården startade i ursinnigt tempo i premiären mot Sundsvall då fick man med sig bara en pinne. Idag var taktiken detsamma och den här gången räckte det till tre poäng. Det är lätt att sitta och skriva om att Astrit Ajdarevic var tillbaka i Örebro och att han dominerade mot sitt gamla lag. Faktum är dock att Ajdarevic ger Djurgården trygghet på mitten och med sin spelförståelse styrde han tempot i Djurgårdens anfallsspel. Örebro med Axel Kjäll vid rodret måste snabbt hitta till ett fungerande spel, annars riskerar Örebro att hamna i bottenstriden.  

IFK Norrköping-AIK

Tungviktsmöte mellan förra årets vinnare AIK och andra placerade IFK slutade 0-0. Det var en match med få klara målchanser. Hemmalaget IFK var spelmässigt bättre i den första halvleken. AIK hade svårt att få grepp om Norrköpings press och tempot. Något som till och med Rikard Norling imponerad utav. Han gjorde några taktiska ändringar i den andra halvleken som tog AIK in i den här matchen och i slutet pressade mästarna på för en seger. Det kändes lite att Norrköping brände all krut och med 15-20 minuter kvar orkade man inte riktigt. AIK var närmast en seger i andra halvleken, men ett oavgjort resultat var helt rättvist. Det var annars en match som ingen av lagen fick förlora, med tanke på att IFK förlorade premiären och att AIK fick bara en poäng. AIK har nu spelat två matcher och inte gjort mål i någon av dessa matcher. Det är något som säkert oroar Norling. Positivt för AIK del är att laget är precis som förra året otroligt svårt slaget. 

Sirius-AFC Eskilstuna

Jag och många med mig undrade säkert vad som hände på Nya Studenternas när det började plinga i rutan. För att få en klarhet var jag tvungen att se den här matchen i efterhand då fokuset låg på dem andra två matcherna. Sirius rivstartade i matchen och AFC vars defensiv varit bra förra året i Superettan och i årets cupspel såg ut att haverera. Redan efter fem minuter bjöd AFC:s målvakt hemmalaget på 1-0, när han släppte en enkel retur rakt på fötterna på Mohammed Saeid. I den 18:e minuten serverade Saeid bollen till Karl Larsson som utnyttjade dåligt försvarsspel och satte dit tvåan. Innan den första halvleken var över prickade Philip Haglund in 3-0 efter återigen dåligt försvarsspel av AFC. Adi Nalic reducerade precis innan halvtid och i slutet av matchen reducerade AFC på nytt. Det blev dock aldrig riktigt spännande och Sirius kunde ta sin andra raka seger i årets Allsvenskan. För AFC:s del gäller det nu att hitta tillbaka till tryggheten i sitt försvarsspel för det som laget presterade idag i sista tredje delen håller inte. 

Lämna ett svar

På https://almersmediablogg.almersmedia.com använder vi kakor. Kakor är små textfiler som lagras på den enhet du surfar på, till exempel dator eller mobiltelefon. Textfilen som skickas är inte skadlig och innehåller ingen programkod.