22 juni, 2024

Summering av Allsvenskas sjätte omgång

Sex omgångar har spelats av årets Allsvenskan och vi kan konstatera att vi har ett mästarlag där allt inte stämmer riktigt. Vi kan även konstatera att nykomlingarna Falkenberg och AFC Eskilstuna saknar spets. 

Här nedan följer en summering av den sjätte omgången. 

Sirius-Elfsborg

Elsborg tog andra raka seger och för andra matchen i rad gjorde man mål. I den förra omgången mot Örebro vann laget med 4-2 på hemmaplan och med samma siffror besegrades Sirius i den här omgången. Det var dock Sirius som öppnade målskyttet redan i den andra minuten. John Junior Igbarumah tog hand om en retur från en stolpträff på bästa sätt. Bara drygt två minuter senare vände Stefan Ishizaki om på högerkanten och slog in ett inlägg som Pawel Cibicki förvaltade på bästa sätt med pannan. I mitten av den första halvleken gjorde gästerna två snabba mål. Den första i den 26:e minuten genom Pawel Cibicki och den andra i den 28:e minuten genom Simon Lundevall. Elfsborgs fjärde mål kom även den i den första halvleken och det genom Stian Gregersen i den 43:e minuten. Den andra halvleken saknade inte chanser, men var föga förvånande långt ifrån lika händelserik som den första. Sirius försökte att jaga i första hand reduceringsmål, men Elfsborg hade bra kontroll på händelserna. Hemmalaget fick ett tröstmål till och det i slutet av matchen. Elfsborg har nu tre segrar och en oavgjord på de fyra senaste och laget tog kliv uppåt i tabellen. 

Häcken-AFC Eskilstuna 

Häcken tog tre välbehövliga poäng när man besegrade AFC på hemmaplan. AFC stod upp bra mot Häcken som hade pressen på sig efter två förluster mot AIK och Djurgården. Det var en jämn första halvlek där AFC stod upp bra och Häcken hade svårt att skapa klara målchanser. I slutet av halvleken kom ”årets miss” i Allsvenskan. AFC målvakten tappade bollen på Alexander Jeremejeffs fötter, men på något sätt lyckades målvakten rädda hans avslut. I den andra halvleken ökade Häcken tempo något och i den 64:e minuten tog hemmalaget ledningen genom Adam Andersson. Ahmed Yasin Gjorde en fin andra halvleken och i den 73:e minuten spelade han fram Paulinho som dunkande in 2-0 för hemmalaget. Det var Yasins andra assist i matchen. Matchen såg ut att sluta 2-0, men i slutet gjorde Adam Andersson sitt andra mål i matchen och fastställde slutresultatet. Häckens seger var aldrig hotat och laget gör som de brukar. Nämligen att vinna med ett par bollar mot sämre motstånd. AFC i sin tur tår upp hyfsat, men det sista saknas hos laget. Det känns som att laget skulle behöva flera Adin Nalic i laget. 

Hammarby-Djurgården 

Derbymatchen lever sitt egen liv, brukade det heta. Så även den här gången. Det var en fantastiskt inramning där båda klackarna bjöd på mäktig TIFO. Bajenfans gjorde ett trestegs TIFO i världsklass. Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Utan fansen på läktarna skulle Allsvenskan aldrig kommit dit den är idag. Själva matchen inleddes med slarv i passningsspelet från båda lagen. Båda lagen såg nervösa ut och det var Djurgården som fick första chansen när Buya Turay drev igenom och sköt ett skott som Gianluca Curci parerade skickligt med fingertopparna så att bollen rullade centimetern utanför stolpen. Efter det tog Hammarby över matchen. Genom aggressivare försvarsspel började laget pressa tillbaka Djurgården. DIF som inför den här matchen gjorde en del ändringar i startelvan jämfört med matchen mot Häcken. Jonathan Augustinsson fick starta som ytterfältare där Djurgården ville få stopp på Simon Sandberg och hans farliga inlägg. Det var taktik som DIF inte lyckades med. Anledningen att Hammarby valde istället att överbelasta andra kanten. Hammarby tog rättvist ledningen i den 19:e minuten. Imad Khalili spelade fram Nikola Djurdjic som placerade in ledningsmålet. Efter målet firade Djurdjic framför DIF-fansen och det kan jag förstå med tanke på vad som skanderades mot honom i inledningen av matchen. Djurdjic som i övrigt spelade på gränsen under hela matchen. Efter ledniningsmålet tappade Hammarby kontroll på matchen bara en gång. Det var i den 28:e minuten när Astrit Ajdarevic behöll bollen inom laget. Djurgården försökte då komma in i matchen och det ledde fram till att Ajdarevic hittade med en lysande passning fram till Aslak Fonn Witry. Witry spelade sedan in bollen till Turay som nickade in kvitteringen. Hammarby var det bättre laget och tog ledningen i den 39:e minuten. En frispark gick genom hela DIF:s straffområdet och på botre stolpen dök Vidar Örn Kjartansson upp och stötte in det som blev segermålet. I den andra halvleken fick vi se kamp och många tuffa närkamper. Heta känslor precis som det ska vara i ett derby. Hammarby hade kontroll på händelserna och Djurgården var aldrig nära en kvittering. 

IFK Norrköping-Malmö FF

Det här var matchen som IFK Norrköping inte fick förlora. Två snabba mål bäddade för en riktigt bra toppmatch. Guillermo Molins fick förtroende från start och han nickade in ledningsmålet för MFF redan i den fjärde minuten. Hemmalagets replik kom omgående. Totte Nyman fick ganska ostört avancera in från kanten och prickskjuta kvitteringen. Efter det hände det inte speciellt mycket i chansväg i den här matchen. Båda lagen spelade fint fram till sista tredjedelen, men där tog det stopp. Matchen slutade 1-1 och båda lagen är nog ganska nöjda med det. 

IFK Göteborg-AIK

AIK förlorade förra året bara en match under hela säsongen. Den här säsongen har laget förlorat redan två gånger. I matchen mot IFK Göteborg var det inte speciellt mycket som fungerade. Dåligt och osynkroniserat försvarsspel gjorde att Göteborg kunde leka med AIK under större delen av matchen. Giorgij Charaisjvili prickade in 1-0, efter att Oscar Linnér agerat svagt i AIK-målet. AIK blev visserligen lite bättre i den andra halvleken, men var aldrig riktigt nära poäng. I stället ökade Karlsson Lagemyr på ledningen med 25 minuter kvar att spela och spelade med tio minuter kvar dessutom fram till Sargon Abrahams 3–0 mål. Som sagt det var inte mycket som stämde hos mästarna i den här matchen. Om AIK ska vara med i toppstriden i år så gäller det att hitta tillbaka till tryggheten. Och den heter försvarsspelet. Göteborg tippades av många och även av mig som ett lag som kommer att kämpa för sitt överlevnad. Efter sex omgångar har laget hittills motbevisat alla. IFK Göteborg har en spännande trupp och när de unga spelarna släpper löss så är det kul att se IFK spela fotboll. Vi ska inte heller glömma att laget har en bra mix av unga tekniska spelare och spelare som kan spela ”grisfotboll” när det behövs. 

GIF Sundsvall-Falkenberg

Sundsvall är tillbaka på vinnarspåret efter seger mot Falkenberg och två nya mål av Linus Hallenius. Det var dock en darrig start som vi fick se från Sundsvall. Falkenberg var nära att ta ledningen i inledningen av matchen när  Nsima Peter bröt igenom och sköt i utsidan av stolpen. I den 13:e minuten tog hemmalaget ledningen. Pa Konate hittade bakom Linus Hallenius med en passning, bollen hamnade så småningom till David Batanero som pricksköt i stolpen, på returen höll sig Hallenius framme och sköt via en försvarare in 1-0. Falkenberg gjorde ingen dålig match, men precis som AFC saknas det spets i laget. Sundsvall var det bättre laget i den andra halvleken och i den 66:e minuten blev Hallenius frispelad och gjorde 2-0. Falkenberg reducerade på straff med fem minuter kvar. Hemmaseger var aldrig hotat och i den 91:a minuten sprang sig Peter Nilsson fri och fastställde slutresultatet. 

Örebro-Kalmar FF

Kalmar fortsätter att spela oavgjort i Allsvenskan. 1-1 mot ÖSK på bortaplan var laget fjärde oavgjorda match på sex inledande omgångar. Första halvleken förblev mållös trots att det skapades flera chanser i båda riktningarna. Örebros Malmölån Carlos Strandberg hade tidigt två riktigt farliga lägen och började piggt. I Kalmar kretsade mycket kring anfallaren Mostapha El Kabir som också var involverad i ett par farliga lägen i första halvleken. I andra halvleken lossnade målskyttet för båda lagen. Efter en timme nickade ÖSK-anfallaren Johan Bertilsson in första mål efter ett precist inlägg från inhopparen Martin Broberg. Men Måns Söderqvists replik kom redan fem minuter senare när han liggandes i luften skickade in den vackra kvitteringen och fastställde slutresultatet. 

Östersund-Helsingborg 

Helsingborg kom till den här matchen utan Andreas Granqvist och med tanke på att laget släppte in tre mål i den här matchen är det lätt att konstatera att han saknades. Dessutom fick HIF ytligare två skadade spelare i den första halvleken. Första halkade Mohammed Abubakari sönder redan efter nio minuter och med en halvtimma spelad haltade Alexander Farnerud av. Isak Ssewankambo stötte in 1–0 på Hosam Aieshs högerinlägg redan efter en kvart och bara tre minuter senare nickade Dino Islamovic in 2–0 på Jamie Hopcutts vänsterinlägg. Helsingborgs mittbackspar Markus Holgersson och Charlie Weberg spelades enkelt bort och försvarsspelet längs kanterna var allt annat än bra. På stopptid fastställde Jamie Hopcutt slutresultatet och skickade Östersund upp på en fjärde plats i tabellen. 

Lämna ett svar

På https://almersmediablogg.almersmedia.com använder vi kakor. Kakor är små textfiler som lagras på den enhet du surfar på, till exempel dator eller mobiltelefon. Textfilen som skickas är inte skadlig och innehåller ingen programkod.