24 juli, 2024

ÅFF:s raka spel har kört fast

Vi föll på bortaplan mot FC Trollhättan med 2-1. Två mål i inledningen av vardera halvlek bäddade för förlusten.  

Förutsättningarna inför den här matchen kunde ha varit bättre. Stora skadebekymmer gjorde att vi hade tre avbytare på bänken, där en av dessa inte var aktuell för spel. Med tanke på att vi har en hyfsat tunn trupp kan man vara kritisk mot värvningen av målvakten Emil Plakalo. Plakalo som fortfarande väntar på att bli spelklar. Självklart är alltid lätt att vara efterklok, men många höjde på ögonbrynet när vi värvade ytligare än målvakt istället att värva en utespelare. Det ska dock sägas att en sponsor går in och betalar för Plakalo. 

Själva matchen mot Trollhättan var ingen höjdare från någon av lagen. 

Hemmalaget inledde piggt och första målchanser skapade man i den femte minuten. Johan Lundgren slog ett inlägg och på botre stolpen dök Richard Cindric upp och avslutade tätt utanför. 

Minuten senare tog hemmalaget ledningen. Efter flera taffliga ingripande kunde Sean Conaboy enkelt ta sig in i straffområdet. Han spelade bollen mot Albinot Rexepi som omarkerad kunde slå in bollen bakom en chanslös Henrik Gustavsson. 

Den första halvleken präglades av många bolltapp och en del långa bollar från vår sida utan adress. Jag ska stanna lite vid långa bollar. Jag har ingen tränarutbildning men tycker själv att jag kan lite om fotboll. Nu har vi spelat nio omgångar och vi inledde med att hålla bollen på marken. Efter två-tre omgångar har vi gått tillbaka till det raka spelet som räddade oss kvar förra året. Det finns dock problem kring det spelet. För det första så har motståndarna läst oss. Man kan se hur våra motståndare i de senare matcherna backar hem och gör det trångt kring det egna straffområdet. Det leder till att vi sällan får fast bollen på offensiv planhalva. Vidare så har vi svårt att vinna andra bollar, vilket gör att motståndarna enkelt kan återta initiativet i matcherna. 

Med tanke på det borde vi ha fortsatt att spela genom att hålla bollen på marken och utveckla det spelet. Det är inget fel att spela raka bollar bakom motståndarnas backlinje, men det ör inte heller fel att kunna spela efter marken också. Varierande anfallspel hade gett våra motståndare betydligt stötta problem i försvarsspelet. Jag skrev för ett par matcher sedan att vi hade svårt med presspelet i båda riktningarna och det fortsatte även mot Trollhättan. Eftersom vi spelade med långa bollar igår hade vi svårt att spela oss första pressen. 

I den 18:e m minuten lyckades vi få fast bollen på offensiv planhalva och etablerade spel. Adam Egnell slog ett bra inlägg som Ludvig Holmetz pangade in i mål från nära håll. 

Vi hade svårt att skapa målchanser i den första halvleken. Närmast mål var Alem Plakalo som i den 31:a minuten sköt via en försvarare tätt utanför. 

Tre minuter in i den andra halvleken fick hemmalaget en tveksamt dömd straff. Det var Robert Lipovac som testade skott, Ishmael Koroma slängde sig för att täcka. Bollen träffade handen på Koroma som vände ryggen till mot skytten. Domaren bedömde det som att Koroma medvetet slängde upp armen och pekade på straffpunkten. 

Rexepi tog hand om straffen och placerade till vänster om Gustavsson som gick åt fel håll. 

I den 55:e minuten skapade vi en möjlighet. Alem Plakalo spelade fram bollen till Oskar Stejdahl som sköt en lurig skott från distans. Simon Forslund i hemmamålet räddade med vissa bekymmer. 

I den 61:a minuten borde hemmaspelaren Anders Mogren blivit utvisad efter sin våldsamma satsning mot Ludvig Holmertz. 

Tio minuter senare hade vi läge att kvittera. Plakalo kom löss med bollen och hade med sig Holmertz till vänster. Istället för att frispela Holmertz valde Plakalo att gå själv på avslut som hamnade rakt på målvakten. 

I den 73:e minuten var hemmalaget när att utöka sin ledning. Efter en hörna kom bollen tillbaka till Lundgren som slog ett bra inlägg. Lipovac nådde högst och nickade, men Gustavsson svarade för en svettig räddning. 

Med fem minuter kvar av matchen skapade vi en chans, när Holmertz fick på ett tungt skott från distans, men målvakten räddade. 

Närmare en kvittering än så kom vi inte, utan hemmalaget kunde ganska enkelt hålla undan till seger. Våra målchanser i den här matchen var lätt räknade. Vi hade möjlighet både i första och andra halvleken att ställa om, men det känns som att vi inte riktigt vet hur vi ska göra. Många gånger hade vi möjlighet att gå framåt, men valde istället det bekväma vägen och vände mot målvakten. Jag hoppas verkligen att vi i nästa match våga spela fotboll efter marken och att vi vågar hålla i bollen på ett bättre sätt. 

Lämna ett svar

På https://almersmediablogg.almersmedia.com använder vi kakor. Kakor är små textfiler som lagras på den enhet du surfar på, till exempel dator eller mobiltelefon. Textfilen som skickas är inte skadlig och innehåller ingen programkod.