23 februari, 2024

Sumering ​av Allsvenskan tionde omgång

En tredje del av Allsvenskan är spelad och efter tio omgångar kan vi konstatera att MFF leder rekordjämn tabell där vi har sex lag inom sex poäng. 

AFC Eskilstuna-Helsingborg

Det var två förlorare när domaren blåste av matchen i Eskilstuna. Både AFC och Helsingborg behövde vinna för att lämna bottenstriden för en stund. Matchen i sig utspelade sig i lågt tempo och få klara målchanser skapades. Helsingborg tog ledningen på en frispark och var på väg mot sin första bortaseger i år. Men i slutet kom hemmalaget tillbaka och kvitterade genom Gustav Jarl. Efter tio spelade omgångarna har HIF tagit nio poäng, tre fler än AFC som fortsatt ligger näst sist. 

Malmö FF-Kalmar FF

Malmö FF tog en ny seger när Kalmar FF besegrades med matchens enda mål. Malmö dominerade spelet under hela matchen, men Kalmar stod emot bra. Malmö satte högt press på Kalmar som hade svårt att hitta något eget spel. Dock hade Malmö svårt att skapa de riktigt heta målchanserna. Samma matchbild fick vi se även i den andra halvleken. Avgörandet kom i den 74:e minuten när Markus Rosenberg spelade fram Anders Christiansen som via ribban sköt sitt MFF till seger. Det här var fjärde raka seger för Malmö som leder Allsvenskan. 

Djurgården-Elfsborg

Det var en minst sagt händelserik match som vi bjöds på Tele2 Arena, när Djurgården och Elfsborg drabbade samman. Det var otäcka scener som utspelade sig i matchen mellan Djurgården och Elfsborg på Tele2 arena. I den 31:a minuten blev Elfsborgsförsvararen Joakim Nilsson träffad i huvudet av en cykelspark från Djurgårdens Mohamed Buya Turay och blev liggande i gräset. Sjukvårdspersonal kallades in och Buya Turay såg uppenbart tagen ut av händelsen. Efter fem-sex minuter kunde dock Joakim Nilsson sätta sig upp i gräset. Ytterligare några minuter senare hjälptes 25-åringen av planen på egna ben, och ersattes av Jon Jönsson. Redan efter fyra minuter gav Fredrik Ulvestad Djurgården en drömstart genom att göra 1–0, och elva minuter senare fick norrmannens lagkamrat Haris Radetinac rött kort efter en omdiskuterad situation med Elfsborgs Simon Strand. Djurgårdens 2–0-mål kom även det genom Fredrik Ulvestad efter en kontroversiell straff där Buya Turay gått omkull i straffområdet. Domaren missade helt att eventuell förseelse skedde utanför straffområdet. Elfsborg var bleka i den här matchen och trots en man mer hade laget svårt att skapa målchanser. 

Sirius-Häcken

Det blev händelserikt även i Uppsala, där Sirius och Häcken bjöd på hela sju mål. Häcken inledde matchen bäst och redan från början tryckte man ner Sirius. I den åttonde minuten slarvade Sirius och det ledde till att Alexander Jeremejeff placerade in ledningsmålet för Häcken. Hemmalaget kom dock snabbt tillbaka och kvitterade genom Sam Lundholm i den 20:e minuten på en straff. Juhani Ojala som orsakade Sirius straff fick revansch när han i den 28:e minuten nickade in ledningsmålet. I inledningen av den andra halvleken ökade Häcken på sin ledning genom Paulinho och Mervan Celic gjorde 4-1 i den 51:a minuten. Då trodde många att den här matchen var över. Men i den 66:e minuten reducerade Philip Haglund. Med tolv minuter kvar fick Ojala sitt andra gula kort och Lundholm reducerade ännu en gång för Sirius. Reduceringen kom på straff. Hemmalaget jagade sedan en kvittering, men Häcken höll undan och tog sitt fjärde seger på de fem senaste matcherna. 

AIK-Falkenberg

AIK och Tarik Elyounoussi har hittat formen. Två nya mål av norrmanen bäddade för en ny AIK seger. Gästerna började bra och var en ribbträff ifrån att ta ledningen i matchen. Det var två lag som inte ville bjuda på något gratis som vi fick se i den första halvleken. Falkenberg som bjöd Djurgården på tre mål i den förra omgången agerade bra defensivt, även om AIK skapade en och annan målchans. Den första halveken blev mållöst. I inledningen av den andra halvleken tog hemmalaget ledningen, när Henok Goitom avslutade och där Elyounoussi slog in returen från Hampus Nilsson. I den 57:e minuten ökade hemmalaget på sin ledning. Sebastian Larsson slog ett inlägg som Goitom skarvade till Elyounoussi som satte sitt och AIK andra mål i matchen. Falkenberg gjorde så som många gånger förut den här säsongen en bra insats, men fick inte med sig någonting från den här matchen. AIK:s målvakt storspelade och höll nollan i den här matchen. 

IFK Norrköping-GIF Sundsvall

IFK Norrköping tog sin andra raka seger, när Sundsvall besegrade på hemmaplan med 2-0. För första gången den här säsongen fick vi se ett mer offensivare och rakare IFK. Sundsvall som kom till den här matchen med tre raka förluster sattes på prov direkt. Dock hade man kunnat ta ledningen två-tre gånger om, men Linus Hallenius hade inte siktet inställt rätt i den här matchen heller. Istället tog hemmalaget ledningen när Kasper Larsen skarvade bollen till Christoffer Nyman som nickade in ledningsmålet. Fyra minuter senare spelade Nyman fram Jordan Larsson som sköt in 2-0, vilket blev även slutresultatet i matchen. 

Östersund-Örebro 

Örebro tog en blytung seger på bortaplan mot Östersund. Efter en jämn inledning kunde Johan Bertilsson pricka in 1-0 för ÖSK. Hemmalaget saknade inte chanser i den första halvleken, men det var Örebro som stod för målen. Innan den första halvleken var över ökade Carlos Strandberg på till 2-0, efter tafatt ingripande av hemmamålvakten. I den andra halvleken inledde hemmalaget en intensiv jakt på en reducering. I den 58:e minuten reducerade hemmalaget genom Dino Islamovic. Efter målet var det i stort sett spel mot ett mål. Hemmalaget radade upp chanser men laget var för ineffektiva i dem avgörande lägen. Bertilsson punkterade matchen när han efter en tilltrasslad situation hittade rätt bakom hemmamålvakten. 

IFK Göteborg-Hammarby

Toppmötet mellan Göteborg och Hammarby slutade 0-0 i en match som det skapades massvis med chanser. Hammarby inledde matchen piggast, men Göteborg växte in i matchen allt eftersom. Det var även hemmalaget som var närmast ett ledningsmål i den första halvleken, när Giorgij Charaisvili träffade ribban. I andra halvleken radades chanser upp från båda lagen. Hammarby tröttnade i den andra halvleken och hemmalaget var det bättre laget och hade spelövertaget. Trots det var Hammarby ytterst nära att avgöra matchen med tio minuter kvar, när Vidar Örn Kjartansson avslutade och hemmamålvakten svarade för en svettig räddning. Där med slutade matchen 0-0 och båda lagen är kvar i toppstriden. 

Lämna ett svar

På https://almersmediablogg.almersmedia.com använder vi kakor. Kakor är små textfiler som lagras på den enhet du surfar på, till exempel dator eller mobiltelefon. Textfilen som skickas är inte skadlig och innehåller ingen programkod.