19 maj, 2024

Summering av Allsvenskan elfte omgång

Efter den elfte omgången kan vi konstatera att vi har MFF kvar i toppen på 24-poäng och att vi har fyra lag på 21-poäng i form av IFK Göteborg, AIK och Djurgården. 

GIF Sundsvall-AIK

Sundsvall och AIK delade på poängen efter att AIK:s målvakt Oscar Linnér svarat för en målvaktstavla. Hemmalaget hade ett litet övertag spelmässigt under första kvarten, men skapade inga farliga målchanser. Efter en kvart började AIK ta över matchen och skapade en del lägen. I den 25:e minuten tog AIK ledningen. Hemmalaget slarvade och skänkte bollen mer eller mindre till Henok Goitom som spelade fram Tarik Elyounoussi som satte sitt tionde mål för säsongen. Med tre minuter kvar den första halvleken kom kvitteringen. David Batanero fick bollen centralt utanför AIK:s straffområde, höll undan bollen från AIK-spelare som försökte täcka avslutet och sköt i andraläget ett skott som Oscar Linnér såg ut att ha under kontroll, men bollen gick igenom AIK-målvakten. I den andra halvleken skapade få klara målchanser och det kändes som att båda lagen var nöjda med en poäng. 

Häcken-IFK Göteborg

Årets första Göteborgsderby slutade med en blytung förlust för BK Häcken efter att IFK Göteborg avgjort med matchens sista bolltouch. Vi fick se en härlig inramning på en fullsatt Bravida Arena, där Häcken hade det mesta av spelet, men möttes av en solid IFK-defensiv. I övrigt bjöd den här matchen på det mesta. Vi fick se många chanser skapas, där Häckens målvakt Peter Abrahamsson svarade för flertal fina räddningar. IFK Göteborg tog ledningen efter nio minuter där Lasse Vide tryckte in en retur. I den 64:e minuten kom en omdiskuterade situation, där Häckens Ahmed Yassin blev dragen i tröjan av Sebastian Olsson. Yassin försökte slita sig löss och träffade Olsson med armbåge i ansikte. Domaren bedömde det hela som avsiktligt och visade ut Yassin. Trots en man mindre lyckades Alexander Jeremejeff kvittera. Segermålet kom i den 97:e minuten. Segermålet kom alltså efter en blixtsnabb omställning, där efter ett inlägg nickade Robin Söder segermålet för IFK Göteborg. 

Malmö FF-AFC Eskilstuna

Malmö körde som väntat över AFC Eskilstuna. Mer än så finns det egentligen inte att skriva om i den här matchen. 5-0 för hemmalaget talar sitt tydliga språk. 

Helsingborg-Falkenberg

HIF öppnade matchen på Olympia piggt, och var laget som hade mest bollinnehav under de första tio minuterna. Det var dock gästerna som tog ledningen i matchen. Ett långt inkast från vänster skarvades vidare vid den första stolpen, och på bortre tryckte Peter Nsima in bollen i nätmaskorna bakom Kalle Joelsson. Ett tungt 0-1-mål för HIF i matchens 11:e minut. Efter det jagade hemmalaget i första hand en kvittering och skapade en del chanser. Det var först i den 66:e minuten som kvitteringen kom. Markus Holgersson slog ett inlägg och Andri Bjarnason nickade in det som blev slutresultatet. 

Djurgården-Östersund

Djurgården besegrade säkert Östersund på hemmaplan med 3-1. Djurgården tog direkt kommandot från start och visade att de var ute efter att ta tre poäng. Trots det var det ÖFK som tog ledningen. Målet genom Tesfaldet Tekie som drog till strax utanför straffområdet och placerade in bollen. Djurgården kom dock tillbaka och vände på steken genom två snabba mål i slutet av den första halvleken. När Jonathan Ring skickade in 3-1 för DIF i den 71:a minuten var Östersund ett slaget lag. 

Kalmar FF-Elfsborg

Kalmar FF har fortsatt svårt att vinna matcher. Trots ledning och bra spel mot Elfsborg lyckades laget inte vinna. Det blev en jämn historia i dagens match på Guldfågeln Arena där publiken fick se mycket ställningskrig och väldigt få målchanser. Hemmalaget tog ledningen i den 79:e minuten. Piotr Johansson tog en löpning längs högerkanten och slog ett inlägg in mot straffområdet. Först på bollen kom Elfsborgs-backen Gustav Henriksson som oturligt kunde skicka in 1-0. Tre minuter efter ledningsmålet blev det en tilltrasslad situation i straffområdet där bollen gick ut till Simon Strand utanför straffområdet. Med ett välplacerat skott skickade han in 1-1 bakom en chanslös Lucas Hägg-Johansson, vilket även blev slutresultatet.  

Hammarby-IFK Norrköping

Det var underhållande värre när Hammarby och Norrköping spelade oavgjort 2-2. IFK Norrköping stod och sov när Hammarby redan i den andra minuten tog ledningen i matchen genom Vidar Örn Kjartansson. Peking var inte med i matchen under första kvarten. Laget såg nerösa och rädda ut, men i den 16:e minuten visade Jordan Larsson vilken fin spelare han är. Han snurrade upp både Dennis Widgren och Odilon upp på läktare innan han spelade fram Totte Nyman som satte dit kvitteringen. Den första halvleken bjöd på härlig intensitet och i den 33:e minuten tog gästerna ledningen genom Larsson. Den här matchen hade det mesta. Det var fina räddningar, rensningar på mållinjer och snygga finter. Lägg där till över 22000 på läktarna så förstår ni att det var en högklassigt Allsvensk match som vi bjöds på. Hammarby lyckades kvittera i den här matchen genom Muamer Tankovic i en match som kunde slutat 4-4. 

Örebro-Sirius

Två formmässigt ojämna lag drabbade samman på Behrn Arena. Den första halveken var jämn där hemmalaget hotade några gånger, men sakande skärpan. Det bjöd på mycket kamp i den första halvleken och det var efter en vunnen närkamp som Sirius tog ledningen i matchen genom Adam Stahl. I den andra halvleken hade hemmalaget spelövertaget, men hade svårt att skapa viktigt heta målchanser. Istället var det Sirius som i den 68:e minuten stängde matchen. Philip Haglund spelade fram Mohammed Said som fastställde slutresultatet i den här matchen. 

Malmö FF-GIF Sundvsvall

Malmö FF hade två matchen i den elfte omgången. Den första matchen vann man i överlägsen styl då AFC Eskilstuna besegrades med hela 5-0. Lika överlägsna var Malmö i den här matchen. Laget radade upp chanser i den första halvlek, men det var bortalaget som i den 32:a minuten tog ledningen. Efter missförstånd i MFF:s backlinje kunde Pa Konate ge Sundsvall ledningen i matchen. Med tre minuter kvar av den första halvleken kvitterade hemmalaget via ett självmål. I den andra halvleken blev spelet jämnare och hemmalaget skapade in lika många klara målchanser som i den första halvleken. Med tolv minuter kvar av matchen klev Anders Christiansen fram och sköt hemmalaget till seger. Det här var Malmös sjätte raka seger på hemmaplan. 

Lämna ett svar

På https://almersmediablogg.almersmedia.com använder vi kakor. Kakor är små textfiler som lagras på den enhet du surfar på, till exempel dator eller mobiltelefon. Textfilen som skickas är inte skadlig och innehåller ingen programkod.