21 juni, 2024

FIFA vill utöka VM

Fifaordföranden Gianni Infantino har redan expanderat fotbolls-VM på herrsidan till 48 lag inför 2026.

Men fotbollsförbundet vill se fler nationer även på damsidan.

Inför förbundets nästa möte i slutet av oktober uppmanas Fifadelegaterna att rösta igenom det nya förslaget med 32 nationer till VM 2023.

Det är Internationella fotbollsförbundets Fifas generalsekreterare Fatma Samoura som i ett dokument uppmanar Fifarådet att godkänna det nya förslaget på fotbollsförbundets nästa möte i slutet av oktober.

Därmed backar Samoura ordföranden Gianni Infantino, som två dagar före sommarens VM-final på damsidan föreslog att utöka VM 2023 från 24 deltagande lag till 32.

Detta trots att sommarens VM-slutspel stundtals fick kritik för nivån på vissa av de deltagande nationerna. I synnerhet Thailand, som förlorade sin premiärmatch mot världsmästarlaget USA med hela 13–0.

Fifa menar dock att konkurrensnivån med 32 lag inte skulle vara ett problem.

”Fifa är säker på att ett VM med 32 lag skulle erbjuda en väldigt konkurrenskraftig turnering”, skriver Samoura bland annat i dokumentet som nyhetsbyrån AFP har tagit del av.Vilken nation som kommer att arrangera VM 2023 är ännu inte bestämt. Men Australien, Argentina, Brasilien, Bolivia, Colombia, Japan, Sydafrika, Nya Zeeland och Sydkorea är de nationer som kandiderar om värdskapet.

Ett utökat VM skulle dock troligtvis innebära att ansökningsprocessen startar om. Gianni Infantino har tidigare sagt att frågan om ett utökat VM är brådskande.

Källa: TT-AFP

Lämna ett svar

På https://almersmediablogg.almersmedia.com använder vi kakor. Kakor är små textfiler som lagras på den enhet du surfar på, till exempel dator eller mobiltelefon. Textfilen som skickas är inte skadlig och innehåller ingen programkod.