Våren är på väg och äntligen har den svenska fotbollen dragit igång på allvar. I helgen premiärspelade både Hammarby och Åtvidaberg.

Det här inlägget handlar just om Åtvidabergs premiärmatch mot Ljungskile på bortaplan.

Det har hänt mycket i ÅFF under vintern. Ny tränare har kommit i form av Anders Bååth. En person som jag upplever är kravställare och ambitiös.

Han överraskade i alla fall mig när han valde att ställa upp med rätt offensiv lag trots bortaplan.

ÅFF är annars inte kända att göra bra premiärmatcher. Senast laget vann en premiärmatch var 2012 då Örebro SK besegrades med 4-3.

Habib Askar blev stor matchvinnare när han sköt oss till seger i premiären på bortaplan mot Ljungskile SK.

Den första halvleken var en chansfattig historia där vi hade mer boll och var det laget som ville framåt.

Det var glädjande att se att spelarna tog jobbet både med och utan boll. Det stundtals höga pressen resulterade i att hemmalaget inte fick igång sitt offensiva spel.

Istället var det vi som ägde matchen men hade svårt att skapa chanser mot ett samlat hemmaförsvar.

I den 17:e minuten kom matchens första målchans och det var vi som var nära att ta ledningen. José Bonilla vann bollen högt upp och spelade fram Emanuel Chabo som avslutade men hemmamålvakten gjorde en fin räddning.

I slutet av den första halvleken var hemmalaget nära en kvittering. Vi kom fel i det defensiva spelet. Aulon Bitiqi slog ett inlägg som skarvades av en hemmaspelare fram till Mattias Bahnon som nickade från nära håll men Hugo Claesson svarade för en svettig räddning.

På stopptid i den första halvleken slog Oscar Stejdahl en bra frispark men hemmamålvakten räddade.

Inledningen av den andra halvleken var lik den första. Hemmalaget hade svårt att få ordning på det offensiva spelet. Vårt spel fungerade bättre men även vi hade svårt att skapa heta målchanser mot ett samlat hemmaförsvar.

I den 60:e minuten tog vi ledningen. Det var Benjamin Tannus som drog upp anfallet. Han spelade ut bollen till Bonilla som i sin tur hittade fram till Liam Andersson inne i straffområdet. Andersson la upp bollen för Habib Askar som placerade in 1-0.

Strax efter målet var Stejdahl nära att utöka ledningen men bollen smet strax utanför.

I den 65:e minuten visade vi prov på aggressivt försvarsspel högt upp på motståndarnas plan halva. Det hela resultatet i skott över av Bonilla.

Resten av matchen kontrollerades av oss och vi tillät aldrig Ljungskile komma till farliga målchanser. Vårt defensiv fungerade utmärkt och det var skönt att se hur killarna kämpade för varandra.

Segern mot Ljungskile är även ett kvitto att vi är på rätt väg med tanke på hur försäsongen utvecklade sig. Där vi har tagit steg för steg varje vecka.