Tankar kring den femte omgången av Allsvenskan

Ikväll onsdag sparkar den sjätte omgången av Allsvenskan igång. Den här omgången var extrem tuff och jag hade inte tiden att se alla matcher. Därför finns ingen rapport från tre av omgångens matcher.

Själv åkte jag ner till Malmö för att se Hammarby. Det blev en rolig resa ner och tyngre på vägen hem.

AIK-Sirius 0-0

Sirius fick skador på två backar inför matchen och det blev inte bättre att Björnassonfick kliva av i mitten av den första halvleken.

AIK inledde ängsligt både offensivt och defensivt. Sirius hade en chans i början av matchen men en AIK spelare fick inte träff på bollen.

Sirius i sin tur inledde bra. När AIK försökte pressa högt då slog man en lång boll. Det gjorde AIK tveksamma i sitt försvarsspel.

AIK hade svårt att få fart på sitt anfallsspel. Precis som Indien senaste matchen mot Värnamo saknades rörelse och djupledshot. Med tanke på att Sirius hade problem med skador på sina försvarare så borde AIK satt högre press och även offensivt ställt fler frågor i form av hot en mot en.

Det fanns även brister i AIK:s defensiva spel men Sirius var för ointresserade att attackera.

I övrig var det ett tempofattigt första halvlek och utan egentligen en enda heta målchans.

AIK bytte in Fisher i halvtid och han skapade direkt en jätte möjlighet. Modesto slog ett inspel och Fisher löpte perfekt mellan backarna och från två-tre meter avslutade men Sirius målvakten svarade för en jätte räddning.

AIK med lite bättre fart i den andra halvleken där man stundtals lyckades etablera spel kring Sirius straffområdet.

I den 70:e minuten blev det farligt när Fisher avslutade men strax utanför.

Sirius blev stressade och pressade i den andra halvleken där AIK vann många bollar på mitten och kunde på det sätter trycka ner Sirius som i sin tur justerade försvarspelet och spelade med fem man i försvaret. AIK använde sig av en del spelvändningar och Sirius fick slita hårt för att hålla AIK borta från et egna straffområdet.

Mjällby-Elfsborg 0-1

En match som jag inte såg.

Häcken-Värnamo 3-1

Två spelskickliga lag där Värnamo inledde med en hel del bollinnehav där man på småytor hittade förbi Häckens press. Det kändes som att Häcken medvetet släppte initiativet till Värnamo i inledningen av matchen.

I den 10:e minuten tog Häcken ledningen. Efter en hörna gick bollen till Larsen som placerade in 1-0. Därefter tog hemmalaget över spelet och precis som Värnamo via kortpassningsspel spelade man sig igenom pressen och hotade framåt.

Dock fick vi se en del misstag i Häckens uppspel. Häcken uppträdde periodvis nonchalant och det höll på att straffa sig i den 25:e minuten när Ryggard tappade bollen och Wenderson kom till avslut som räddades av Abrahamsson.

Häcken visade upp återigen vilket skickligt lag man är. Genom kortpassningsspel och rörelse flyttade man bollen snabbt via marken. Värnamo fick slita hårt där man fick jaga mycket boll under andra delen ev den första halvleken.

I slutet av den första halvleken tråcklade sig Häcken fram och det ledde till en straff. Traore slog en behärskat straff och 2-0 var ett faktum.

Värnamo hade sina chanser i den första halvleken men saknade effektivitet.

Inledningen av den andra halvleken påminde i mån och mycket om den första. Häcken var dock lite tydligare i sitt presspel vilket gjorde att laget kunde vinna bollar högt upp och på så sätt etablera anfallspel.

Precis som i tidigare matcherna var Samuel Gustafson den stora regissören bakom Häckens anfallspel. Men det som imponerade mest inte bara i den här matchen utan även tidigare hur spelare som Traoré, Rygaard, Uddenäs med flera jobbar hårt i det defensivaspelet.

I den 69:e minuten kom även 3-0 när Rygaard sköt via en Värnamo spelare in i mål.

I och med det var den här matchen helt över. Sammanfattningsvis gjorde Värnamo en okej bortamatch mot ett effektivt Häcken.

Halmstad-Brommapojkarna 0-2

Malmö-Hammarby 4-2

Malmö inledde med mycket boll mot ett Hammarby som försvarade sig lågt i hopp om att vinna bollen på egen planhalva och därifrån kontra på Malmö.

I den 13:e minuten var Malmö ytterst nära ett ledningsmål. Efter ett inspel från vänstersidan högg Isac Kiese Thelin och skarvade bollen i ribban.

I anfallet efter kom 1-0 för Malmö. Hammarby kom helt fel i det defensiva spelet. Nanasi kom igenom mot Dovin som kom fel. Kurtulus tacklade bollen som nådde fram till Vecchia som kunde slå in 1-0.

Malmö dominerade första 30-minuterna där Hammarby fick jaga väldigt mycket. Malmö förflyttade bollen snabbt och det fanns hela tiden både ett och två alternativ för bollhållaren.

Med tio minuter kvar bjöd Hammarby Malmö på 2-0. Hugo Larsson fick all tid i världen att slå inlägg. Thelin visade större vilja än Hammarbys backar och nickade in 2-0.

Innan den första halvleken blåstes av uppträdde återigen Hammarby försvaret tamt och Thelin gjorde 3-0.

Marti Cifuentes gjorde fyra byten i halvtid och det fick lite bättre fart på Hammarby i inledning av den andra halvleken. Det blev bättre rörelse i anfallsspelet och aggressivare försvarsspel.

I den 58:e minuten kom reduceringen genom Đjukanović. Hoppet om eventuell poäng släcktes omgående när Thelin vände i straffområdet ganska enkelt och gjorde sitt tredje för dagen.

Hammarby förlorar matchen mest beroende på att laget släppte in alldeles för billiga mål. Malmö var helt enkelt ett nummer för stort.

Varberg-Kalmar FF 0-0

Degerfors-Djurgården 2-1

Ingen större underhållning som vi fick se i den första halvleken. Det var en jämn match med en hel del närkamper och avbrott.

I den 25:e minuten tog hemmalaget ledningen. Efter ett slarvigt uppspel hittade Christos Gravius fram till en djupledslöpande Dijan Vukojević som överlistade Vaiho i målet.

Med tio minuter kvar blev Shuller skadad. In med Magnus Eriksson.

Med fyra minuter kvitterade Djurgården genom Besart Sabovic som fick godbits på sig att sikta och fick en drömträff.

Kvitteringen var inte på något sätt orättvis då Degerfors tappade spelet och hade för korta anfall. Djurgården kunde skriva upp tempo något och avslutade halvleken klart bäst.

Stora anledningen att Djurgården hittade in i matchen var att Magnus Eriksson tog en position mer till vänster och Wikheim kom igång på sin kant.

Degerfors i sin tur fram till dess gjorde det bra defensivt där man stängde av centralt och styrde Djurgårdens anfallspel mot högersidan där man hade bra kontroll.

I början av den andra halvleken var Edvardsen ytterst nära att ge Djurgården ledningen men hans nick räddades av målvakten.

Djurgården fick till lite bättre anfallsspel genom bättre rörelse på mitten. Degerfors hade svårt att etablera anfallsspel mest beroende på slarv i uppspelsfasen.

Rasmus Örqvist via en spelare in i mål. Nummer 5 med inspel, dålig rensning.

Efter målet var Djurgården skakad och Degerfors kom i flera farliga anfall.

Sista tio minuterna handlade mycket om att Djurgården pressade för en kvittering mot vildkämpande Degerfors. Degerfors drog ner på tempo, tog en del frisparkar vilket fick Djurgården frustrerade.

IFK Göteborg-IFK Norrköping 1-1

En match där IFK Göteborg jagade sitt första mål och första poäng för säsongen.

Det började bra för hemmalaget som tog ledningen i den åttonde minuten efter en markeringsmiss av Norrköping.

Efter din start av hemmalaget jobbade sig Norrköping in i matchen. I den 27:e minuten kom Göteborg fel i det defensiva arbetet. Efter ett distansskott tappade Adam Benediktsson returen.

27:e minuten kom kvitteringen. Göteborg kom fel i defensiven. Efter distansskott tappade Adam Benediktsson returen och Christoffer Nyman högg och i närkamp med Samuelsson forcerade han in bollen via IFK backen.

Norrköping hade problem med uppspel, något som Göteborg utnyttjade. Göteborg styrde Norrköpings uppspel mot högerkanten.

Göteborg var klart bättre laget i den andra halvleken. Genom högpress kunde man erövra bollen högt upp och på så sätt trycka ner Norrköping.

Stundtals fick Norrköping slå ifrån sig och hade svårt att etablera någon offensiv. Matchen slutade 1-1, något som Norrköpibg ska vara mest nöjda med.