22 maj, 2024

Tankar kring den andra omgången av Allsvenskan

Den andra omgången av Allsvenskan bjöd på dramatik, omdiskuterade straffar och återigen fick vi se fantastiska inramningar runt om i Sverige. Inramningar som alla häpnar över utom ordningsmakten som tycker att supportrarna är hot mot rättssamhället. Det sista tänker jag inte kommentera i det här inlägget men jag lär säker återkomma i ämnet längre fram. Den andra omgången inleddes med matchen mellan Brommapojkarna och AIK.

Innan vi går in på den matchen så tänkte jag skriva lite om den flytten som Brommapojkarna gjorde. Matchen flyttades nämligen från Grimsta IP till Tele 2 Arena. Det för att Brommapojkarna trodde att stor publik skulle komma. Så hade det säkert varit om AIK-fansen inte bojkottat den här matchen och då efter att Brommapojkarnas höguppsatta uttryckt eventuell stöd i VAR-frågan.

Hur eller hur så tycker jag att den här flytten är horribelt måste jag säga. Jag kan förstå att BP ville tjäna lite extra pengar men om det är något lag som behöver bygga en egen borg på hemmaplan så är det BP. Att flytta matchen till Tele 2 hjälper inte att bygga en publik underlag på sikt och äntligt min mening borde den här matchen aldrig flyttats från Grimsta IP.

Brommapojkarna-AIK 2–2

Själva matchen bjöd på en pigg inledning från Brommapojkarnas sida som tog tag i spelet under inledningen av den första halvleken. Alexander Jensen vandrade ofta från kanten och in centralt för att överbelasta på mitten. Något som AIK hade problem att få grepp på under första halvleken.

Första heta målchansen kom i den 8:e minuten och det var AIK som skapade den. Ioanis Pittas spelade in bollen och Rui Modesto fick på en klack som målvakten räddade. Det var några händelserika minuter som vi fick se. Efter Modestos avslut var det dags för Bersant Celina att testa skott. Den gången sköt mittfältaren strax utanför. I anfallet efter var hemmalaget nära att ledningen när Ludvig Fritzson klackade i ribban.

AIK var långsamma i sin uppspelsfas där det saknades rörelse och bolltempo. Det gjorde att Brommapojkarna kunde enkelt flytta laget och ligga rätt i sina positioner. Brommapojkarna betydligt rakare och snabbare i sitt anfallspel där man erövrade bollen på egen planhalva och satte fart framåt med många spelare.

I den 31:a minuten hamnade AIK helt fel i pressen och Daleho Irandust vände på mitten och drog upp anfallet. Irandust hittade Fritzson som satte dit 1-0 bakom chanslös Nordfeldt.

Det var annars Irandust som låg bakom det farliga som Brommapojkarna skapade i den första halvleken. Med fyra minuter kvar av halvleken kom AIK ännu en gång fel i pressen och Irandust slog en öppnande passning till Fredrik Christensen som drev mot straffområdet och testade skott som träffade insidan av stolpen.

AIK hade problem i inledningen av den andra halvleken där BP hotade och AIK såg darriga ut under egna straffområdet. I den 53:e minuten kvitterade AIK. Det var Mads Thychosen som svarade för en stålande defensiv insats när han bröt en BP anfall. Modesto kom mot straffområdet, där Omar Faraj tog en fin löpning och drog med sig försvaret. Den löpningen öppnade upp för Modesto som ännu en gång visade vilken klassavslutare han är. Anton Salétros var inte med i matchen i den första halvleken me i den andra var han mycket mer inblandad i AIK anfallsspel.

I den 70:e minuten tog AIK ledningen genom Adihakim Ali som från distans gav AIk ledningen. Fram till målet var det annars två lag som var rädda om den poängen man hade.

Avslutningen tillhörde Brommapojkarna som jagade en kvittering. På stopptid fick Brommapojkarna en straff. Straffen var omdiskuterad och jag personligen tycker att det är svårt att avgöra om det ska vara straff eller inte. Nikola Vasic klev fram och sköt straffen som målvakten räddade men returen kunde anfallaren trycka in slutresultatet.

Det här var en match som hos mig lämnade en del frågetecken och det mest kring AIK. Visst det är tidigt på säsongen man jag har svårt att se att AIK-spelet utvecklas framåt.

Mjällby-IFK Norrköping 3–0

Omgångens andra match spelade mellan Mjällby och Norrköping. Inledningen på matchen bjöd på härlig kamp och intensitet. Även i den här matchen imponerade Mjällby under defensiva arbetet.

Genom högpress vann man en hel del bollar på offensiv planhalva och Norrköping var inte tillräckligt skickliga för att spela sig förbi första pressen.

Istället ägnade sig Norrköping åt att skicka långa bollar mot anfallarna men det hade Mjällby full kontroll på.

Jag trodde att Norrköping skulle göra ändringar inför den andra halvleken. Laget som sakande rörelse och tempo gjorde inga ändringar och matchbilden var ungefär detsamma som i den första halvleken.

Mjällby utnyttjade sina chanser och vann den här matchen helt rättvist med 3–0.

Malmö-Hammarby 2–0

Omgångens kanske på förhand mest spännande möte i Malmö blev inte speciellt spännande. Malmö var överlägset Hammarby och det framförallt i den första halvleken.

Malmö startade matchen i högt tempo och under inledningen såg man skillnad mellan dessa två lag. Malmö var aggressiva i sin press och Hammarby slarvade i sitt passningsspel som ledde till många bolltapp.

Efter en kvart kändes det ändå som att Hammarby var på väg in i matchen. Bland annat hade man ett par farliga omställningar där med bättre skärpa och precision kunde ha hotat Malmö.

Istället fick vi se prov på Malmös omställningsspel. Precis som i den första omgången mot Norrköping gick det undan. En lysande prestation av Sebastian Nanasi som fint vände upp på mitten och med strålande passningen kunde han frispela Isaac Kiese Thelin som ensam med Oliver Dovin inte gjorde några misstag.

Hammarbys back Shaquile Pinas hade stora problem under hela matchen. Flera gånger kom han helt fel och även passningsspelet var under all kritik.

Att det stod bara 1–0 till Malmö ska Hammarby vara glada för, då i slutet av den första halvleken var hemmalaget ett ribbträff ifrån 2–0.

Hammarby ledningen valde att agera inför den andra halvleken när Viktor Đjukanović och Tesfaldet Simon Tekie byttes in. Hammarby glömde dock huvuden i omklädningsrummet och visade upp ett uselt försvarsspel när Malmö ökade på till 2–0 i början av den andra halvleken.

Som tränare måste man känna stor besvikelse när man i halvtid pratar med spelarna om den första halvleken och att man har chansen i och med bara ett målsunderläge. Att då bjuda motståndare på 2–0 måste ha känns som rejäl pungspark.

Hammarby orkade aldrig resa sig. Malmö kontrollerade matchen och vann till slut med 2–0 men det kändes också som att Malmö var nöjda med 2–0 och bara bevakade tre poäng.

Västerås-Elfsborg 0–1

Två lag jagade sin första seger i Västerås. Hemmalaget gjorde en bra match i premiären med föll med uddamålet mot AIK. Elfsborg i sin tur tappade 2–0 till 2–0 på hemmaplan mot IFK Värnamo.

Det var en riktigt bra första halvleken som vi fick se. Hemmalaget var nära att ta ledningen i den sjunde minuten när bollen dansade på mållinjen.

Hemmalaget visade ull varierande anfallspel. Laget kändes trygga med boll och när Elfsborg klev högre upp i press så använde sig Västerås av sin jätte Jabir Ali som uppspelspunkt. Västerås använde sig även av sina ytterbackar som erbjud bredd och Elfsborg hade svårt att hitta rätt i defensiven under den första halvleken där man blev bortspelade av hemmalaget gång på gång.

Västerås var det bättre laget i den första halvleken där laget skapade 3-4 kanon lägen men ineffektivitet framför målet saknades i den första halvleken.

Elfsborg började den andra halvleken piggt med flera bollvinter och skapade en bra chans i den 50:e minuten. Efter snabbare spel på vänstersidan kom skottet från Söderberg som målvakten räddade.

Fem minuter senare fick Västerås straff. Max Larsson klev fram men målvakten gjorde en bra räddning.

Elfsborg kom betydligt bättre in i matchen i den andra halvleken. Laget lyfte upp backlinjen och var mer kompakta och synkroniserade på mitten.

Västerås kom dock bakom Elfsborg backlinje ett par gånger men precis som i den första halvleken sakandes det spets.

I den 58:e minuten fick hemmalaget ypperlig chans att spräcka sin Allsvenska nollan när domaren blåste för straff. Max Larsson tog hand om straffen och missade.

När man inte gör mål på sina chanser så blir man straffade.

I den 62:a minuten tog Elfsborg ledningen efter en drömträff av Noa Söderberg.

Västerås försökte att åstadkomma en kvittering med hade svårt att komma till klara målchanser.

Rent spelmässigt sett över hela matchen var Västerås det bättre laget och trots två bra insatser har man noll poäng.

Med tanke på hur Elfsborg avslutade matchen mot IFK Värnamo och hur det såg ut i den första halvleken i den här matchen så finns det en hel del frågetecken krig detta Elfsborg. Jag är helt övertygad om, om man hade mött något annat lag än Västerås så hade man förlorat den här matchen.

Halmstad-IFK Göteborg 1–0

Halmstad tog emot IFK Göteborg och här var jag mest nyfiken på hur Halmstad skulle uppträda efter förlusten i premiären mot Sirius.

Halmstad fick dock drömstart i den här matchen. Redan i den andra minuten tog laget ledningen. Efter ett inkast kom bollen tillbaka på högersidan. Ett inspel kom och Göteborg försvaret blev bolltittande och det utnyttjade Joseph Baffo som dök fint upp på bortre och slog in ledningsmålet.

Det var annars ett Intensiv inledning med många dueller på mitten där IFK Göteborg var något hetare.

Efter fem minuter var Göteborg nära att kvittera men Arbnor Mucollis avslut räddades av målvakten som svarade för en lysande räddning.

Första delen av den första halvleken var jämn. IFK Göteborg hade lite mer boll mot ett kompakt HBK. Trots att HBK var kompakta hittade Göteborg fram till ett par farligheter.

Slarv av IFK Göteborg på mitten i den 20:e minuten gav Halmstad friläge för

Mohammed Naeem men målvakten kom bra ut och gjorde en fin räddning.

Göteborg ville i den första halvleken anfalla via kanterna och gjorde det. Halmstad centrerade sitt försvarsspel och när Göteborg slog inlägg så hade man god kontroll på det hela.

Göteborg tryckte tillbaka HBK sista 20 minuterna och HBK fick slå ifrån sig. Tappade många bollar på egen planhalva och hade svårt att etablera några anfall.

I den 39:e minuten blev Mucoli fälld och domaren blåste för straff. Mucoli klev fram själv men straffen var dålig slagen och målvakten räddade.

I inledningen av den andra halvleken lyfte Halmstad upp utgångspositionerna men sista halvtimme var det spel mot ett mål. IFK Göteborg radade upp chanserna men någon kvittering lyckades man inte med.

IFK Värnamo-GAIS 1–2

IFK Värnamo fick flytta sin hemmapremiär till Borås arena där man tog emot GAIS.

GAIS gjorde fyra förändringar i startelvan jämfört med förlust matchen mot Brommapojkarna.

Det var mer aggressivare GAIS som vi fick se i den här matchen än vad fallet var i premiären. Defensivt var man inte lika naivt och man klev in i varje närkamp med fullfart.

Värnamo hade problem matchen igenom att bryta sig igenom GAIS försvarsspel. När sedan GAIS gjorde både 1–0 och 2–0 kändes det som att matchen var över. Trots att Värnamo reducerade så var känslan detsamma.

Det saknades energi i Värnamos spel och uddlöshet framåt var något som jag reagerade på. Mot Elfsborg gav man bort två mål och det gjorde man även i den här matchen.

GAIS vann den här matchen rättvist men sattes aldrig riktigt på några större prov.

Kalmar FF-Sirius 1–2

Kalmar och Sirius bjöd inte på något större underhållning. Intensivt och kampfylld första halvlek där vi fick se allt utom skönspel. Det var chansfattig och halvlekens bästa möjlighet hade Sirius i slutet av den första halvleken när Yousef Salech kom igenom men avslutade strax utanför.

Just Yousef Salech kretsade det offensiva spel i Sirius.

Den andra halvleken var som den första och när Kalmar med mindre än 20-minuter tog ledningen trodde jag att det var segermålet. Målet kom efter ett bolltapp och snabb omställning av Kalmar.

Med fem minuter kvar kom ett inlägg där Kalmar försvaret tappade markeringen på Salech som nickade in kvitteringen. Klockan tickade på och det mesta talade att den här matchen skulle sluta oavgjort men Yousef Salech avgjorde det hela med matcherna sista spark.

Kalmar har inlett säsongen med två raka förluster. Man räckte inte till i premiären mot Hammarby och här på hemmaplan mot Sirius var det inte mycket i spelet som såg bra ut. Jag tycker att Kalmar saknar en tydligt spelidé hur man ska ta sig till målchanser.

Djurgården-Häcken 3–3

Stor dramatik och gelet upphämtning fick vi se på Tele 2 när Djurgården och Häcken delade på poängen.

Det var riktigt bra första halvlek som vi fick sen. Det var hög intensitet och högt bolltempo från båda lagen. Häcken tog ledningen i den här matchen. När Djurgården tappade bollen på mitten satte Edward Chilufya fart framåt. Han gjorde allt rätt och placerade in 0–1.

Det målet var halvlekens ända och i den andra fick vi se ett Djurgården som pressade högt. Häcken fixk problem att spela sig förbi hemmalagets första press. När vi satt och väntade på en kvittering stack Häcken upp i ett anfall. Ett anfall som ledde fram till en hörna. På den hörnan gjorde Häcken 2–0.

När sedan Djurgården svarade för bedrövligt försvarsspel och när Zeidane Inoussa satte dit 3–0 trodde alla att matchen var över.

Men sista fem minuterna i den här matchen var det sjukaste jag sett på länge. I den 87:e minuten reducerade Tokmac Chol Nguen. Bara mitten senare kom Lucas Bergvall igenom och avslutade. Målvakten räddade men returen tryckte Nguen in och det var match på allvar.

På stopptid fixk Djurgården en straff. Det ska sägas att straffen var helt felaktigt men Marcus Danielson var säkerheten själv från elva meter och räddade Djurgården från en förlust.

Lämna ett svar

På https://almersmediablogg.almersmedia.com använder vi kakor. Kakor är små textfiler som lagras på den enhet du surfar på, till exempel dator eller mobiltelefon. Textfilen som skickas är inte skadlig och innehåller ingen programkod.