24 juli, 2024

Summering av Allsvenskan nionde omgång

I den nionde omgången av Allsvenskan handlade det mycket om polisens hårda tag mot supportrarna. Jag skrev igår om det hela och det kan ni läsa här. Rent sportsligt kan vi konstatera att AIK ser ut att ha hittat tillbaka till tryggheten och att vi inte länge kan blunda för IFK Göteborg. Efter 0-0 mot Malmö FF, där det ”unga” IFK stod emot bra måste man räkna in IFK som ett topplag. 

Hammarby-Östersund

Hammarby gjorde processen kort med Östersund och vann klart med 4-0. Östersund fick en mardrömsstart i den här matchen. Direkt i inledningen fick Tom Pettersson lämna matchen på grund av skada. Under tiden som han sågs över passade Hammarby på att ta ledningen. Efter ett stolpskott gick bollen ut till Jeppe Andersen som prickade in 1-0. Efter det slarvade Östersund i sina uppspel och hade stora problem med Hammarbys höga press. Hammarbys andra mål kom efter att Muamer Tankovic stulit bollen på mitten och spelat fram Vidar Örn Kjartansson som satte dit 2-0. Innan klockan hann upp till 30-minuter gjorde Bajen även 3-0 och matchen var över. I den andra halvleken fastställde Tankovic slutresultatet från elva meter. I och med segern gick Hammarby upp på 17-poäng. Smolk i glädjebägaren för Hammarby var dock Simon Sandbergs utvisning i slutskedet av matchen. Ytterbacken fick syna domaren Kristoffer Karlssons röda kort efter en eftersläng och att Darijan Bojanic klev av skadad. 

Elfsborg-AFC Eskilstuna

AFC Eskilstuna gjorde en bra insats mot Elfsborg, men fick inte med sig några poäng. Man börjar faktiskt tycka lite synd om AFC som i många matcher gör det bra, men får inte med sig några poäng. Mot Elfsborg fick man till en början försvara sig, där hemmalaget hade övertaget men skapade får heta målchanser. Elfsborg ökade tempo i den andra halvleken och skapade några bra lägen, men länge såg det ut att matchen skulle sluta 0-0. Men i den 81:a minuten hittade Pawel Cibicki fram till Jesper Karlsson som slog in segermålet. Ett mål som utöver stort jubel på Borås Arena säkrade tre sköna poäng för IF Elfsborg som därmed åter skuggar topplagen i Allsvenskan. 

Falkenberg-Djurgården

Djurgården tog tre viktiga poäng i bortamötet med Falkenberg. Djurgården som kom till den här matchen med sargat självförtroende efter en tyngre resultatmässig period. Det var dock hemmalaget som inledde piggast och skapade några halvchanser i inledningen. Sedan bjöd Falkenberg sina motståndare på tre mål. Den första kom i 21:a minuten där Jonathan Ring fick hur mycket tid som helst innan han prickade in ledningsmålet. Tre minuter senare nickade Haris Radetinac ett inlägg mot mål. Bollen skarvade av Carl Johansson i det egna målet. I den 37:e minuten bjöd hemmalaget på nästa mål, när Racetinac fick bollen till skänks. Han avancerade mot ett passivt hemmaförsvar och sköt från distans in 3-0 för DIF. I den andra halvleken kontrollerade Djurgården händelserna och Falkenberg var aldrig riktigt nära att hota. Falkenberg är sist i tabellen och laget har inte råd att bjuda sina motståndare på enkla mål, vilket har varit fallet i inledningen av Allsvenskan. Starkt av Djurgården att efter förlusterna mot Hammarby och Djurgården på kort tid komma tillbaka på vinnarspåret. Det finns dock en del frågetecken i Djurgården. Mot Falkenberg blev man bjudna på tre mål, men frågan är hur laget kommer att klara sig mot bättre motstånd. Igår gjorde båda yttrarna mål, men annars är just på dessa positioner som Djurgården har stora brister offensivt.  

Helsingborg-AIK

Ett annat lag som det går tyngre för är Helsingborg. Mot AIK kom andra raka förlusten och nu har HIF tagit två poäng på de fem senaste matcherna. AIK som inledde Allsvenskan trevande ser ut att hittat tillbaka till trygghet som lade grunden till SM-guldet förra året. HIF hade inte förlorat på över ett år hemma på Olympia, men igår blev man hårt straffade av AIK. Spelmässigt var det här en jämn tillställning, men AIK har det Helsingborg saknar. Nämligen spets i det offensiva spelet. En spelare som verkligen hittat målformen är Tarek Elyounoussi som gjorde två nya baljor igår. Det tredje målet gjordes av Daniel Sundgren. Elyounoussi och Sundgren har svarat för åtta av AIK:s elva gjorda mål. 

Häcken-Kalmar FF

Jag har inte statistiken, men Kalmar måste leda Allsvenskan i antal ramträffar så här långt. Mot Häcken noterades Kalmar för två nya ramträffar och laget har verkligen inte haft marginalerna på sin sida så här långt. Häcken i sin tur hade svårt att hitta fram till klara målchanser. Lagets enda chans i den första halvleken kom på en frispark från Toivo, vars frispark träffade ribban. 

Andra halvleken var som den första en jämn historia. Mervan Celik kom in för Häcken och var på planen en kort stund när han slog en boll i djupled för Kari Arkivuo, bollen slogs sedan mot straffpunkten där Jeremejeff mötte och sköt i stolpen. Returen hamnade hos Ahmed Yasin som satte 1-0 för Häcken, ett mål som kom från ingenstans. 

Sirius-GIF Sundsvall

Efter tre raka förluster tog Sirius en viktig seger på hemmaplan mot Sundsvall. Sundsvall inledde matchen piggt och skapade några halvchanser, men hemmalaget tog över matchbilder allteftersom. I mitten av den första halvleken tog hemmalaget ledningen genom Sam Lundholm, som vackert placerade in ledningsmålet. Sundsvall hade svårt att skapa heta målchanser och hemmalaget var närmare 2-0, än Sundsvall 1-1. Det här var Sundsvalls tredje raka förlust. 

Örebro-IFK Norrköping

Norrköping har hittills varit ett besvikelse i Allsvenskan. Inför mötet mot Örebro hade laget vunnit bara en match. Mot Örebro öppnade ”Peking” piggt och redan i den tredje minuten bjöd hemmalaget på 1-0 som gjordes av Alexander Fransson. Norrköping dominerade den första halvleken och ledningen borde varit större i halvtid. ÖSK:s kvittering var inte rättvis på något sätt. Carlos Strandberg föll sig framme i inledningen av den andra halvleken och satte bollen i krysset efter att bollen först träffat målramen. Avgörandet kom genom Jordan Larsson efter dåligt försvarsspel av hemmalaget. I och med segern klev Norrköping upp på en nionde plats i tabellen och är sju poäng efter serieledaren Malmö FF. 

IFK Göteborg-Malmö FF

Det var fin inramning på Gamla Ullevi när IFK Göteborg tog emot Malmö FF. Det blev en bra match, om än mera tät än chansrik. Många hade förväntat sig en match med många målchanser, men som så många gånger förr när det gäller vissa toppmatcher tog laget ut varandra. Istället för skönspel och chanser fick vi se kamp och intensitet under hela matchen. Malmö, med en rad skador och viktige mittfältaren Anders Christiansen avstängd, hade tre nya namn i startelvan. Bonke Innocent tog Christiansens plats på mitten, och gjorde det bra. I IFK Göteborg gjorde Lasse Vibe comeback efter skadeproblem, som ensam spets i 4–2–3–1. Hemmalaget började bäst, men skapade inga riktigt heta chanser. Malmö fick större bollinnehav efter en stund, och sedan skiftade spelkommandot mellan lagen. Direkt efter paus bytte Malmö in mittfältaren Romain Gall, som blev en positiv injektion. Men inget av lagen lyckades göra mål, trots att det togs fina initiativ från båda sidor.

Lämna ett svar

På https://almersmediablogg.almersmedia.com använder vi kakor. Kakor är små textfiler som lagras på den enhet du surfar på, till exempel dator eller mobiltelefon. Textfilen som skickas är inte skadlig och innehåller ingen programkod.