18 april, 2024

Så ska VAR finslipas i Premier League

Uppenbara misstag ska korrigeras och avbrotten ska minska. Så ska Premier League finslipa VAR-tekniken till kommande säsong. Jag tvivlar inte på att det kommer uppstå kontroverser, säger den engelska högstaligans exekutiva chef Richard Masters.

Sedan videoteknologin VAR:s genomslag på den internationella fotbollsscenen har åsikterna gått isär om det nya domarhjälpmedlet är bra eller dåligt för sporten.

Motståndarna till tekniken hävdar att besluten blir för petiga, inkonsekventa, att domarna fråntas sin auktoritet och att avbrotten blir för många (och långa) – något som inte minst var uppe för diskussion under sommarens fotbolls-VM i Frankrike.

Till hösten kommer VAR även att implementeras i Premier League – och ligans exekutiva chef erkänner utan omsvep att han inte räknar med ett problemfritt inträde.

Jag tvivlar inte på att det kommer uppstå kontroverser eftersom det handlar om stora beslut. Men vi är förberedda på det, säger Richard Masters.

Tekniken har redan införts i internationella mästerskap, Champions League och ett flertal toppligor i Europa. Men i Premier League har det tagit desto längre tid i väntan på att funktionen ska utvecklas och effektiviseras.

Vi har jobbat i två år för att komma till den här punkten. Vi har tränat på att använda och testa tekniken och säkerställt att vi är redo, särskilt när vi på lördagseftermiddagar har flera matcher som spelas samtidigt.

Den engelska högstaligan ska ta lärdom av vad som funkat bra och mindre bra från när VAR använts i andra sammanhang. Masters vill se färre avbrott där domarna lämnar planen för att kika på monitorer än vad som blev fallet i exempelvis damernas VM.

Jag tror att fans vill se att klara och uppenbara misstag justeras. Men de vill inte se att Premier League eller engelsk fotboll avbryts eller att flytet förstörs.

Så hur kommer vi märka av en förbättrad VAR-teknik när Premier League sparkar igång igen om knappt tre veckor? Richard Masters tror sig ha svaret.

Jag tror att den enda skillnaden som lär synas är att domarna kommer använda sig av reprisbilderna lite mer sparsamt och litar mer på VAR när det kommer till de mer subjektiva besluten.

Källa: TT-AFP

Lämna ett svar

På https://almersmediablogg.almersmedia.com använder vi kakor. Kakor är små textfiler som lagras på den enhet du surfar på, till exempel dator eller mobiltelefon. Textfilen som skickas är inte skadlig och innehåller ingen programkod.