22 juni, 2024

ÅFF måste stå på egna ben, det är dags nu!

Tänkte jag skulle skriva lite av mina tankar och funderingar kring det som Sportbladet skrev om igår. Ni som inte läst det hela kan göra det här. 

Efter publiceringen har diskussionen på sociala medier och internet tagit fart. Jag tycker dock att diskussionen blir lite snedvriden när man försöka anklaga varandra för att inte vill ÅFF väl. Jag kan förstå att vissa människor tycker att granskningen skadar ÅFF:s varumärke, men samtidigt borde alla med ÅFF-hjärta välkomna en oberoende utredning som ska komma fram om det ligger något i det som Sportbladet skriver. 

Jag ska inte hålla mig lägre vid det, då matchfixning är mer eller mindre omöjligt att bevisa, men klubbar måste vara vaksamma mot den här typen av hot mot fotbollen. Klubbar måste aktivt arbeta för att förebygga att utsättas av det här typen av korruption. 

Det finns egentligen en del enkla saker som ÅFF i det här fallet borde göra. Jag har pratat om det under många år, men få människor har velat lyssna. ÅFF måste stå på egna ben med stark organisation och stark ungdomssida. Om vi börjar med organisationen så har sedan Allsvenskan den blivit svagare och svagare. På grund av dåligt ekonomi har antalet människor som jobbar med föreningen blivit mindre och mindre. Pengarna har satsats på A-laget och jag tycker att man borde ha satsat mycket mer på organisation. En stark säljsida (vilket vi hade) är ett måste. Om ingen säljer klubben så kommer det inga pengar. Då blir man beroende av andra pengar. Är man beroende av andra pengar utsätter man sig direkt för olika risker. 

Jag har följt ÅFF i många år och det finns många som gjort det längre än jag. Det konstiga är att oavsett vilken serie vi spelat i har det alltid saknats pengar. Det har alltid varit någon som kommit med pengar och räddat föreningen. Sparbanken, Baroniet bara för att nämna några. 

Frågan är när ska vår förening stå på egna ben?

Jag tycker att det borde bildas en grupp av kunniga människor med nuvarande föreningsutvecklare. Dessa borde samla företagen i Åtvidaberg, kommunen med flera och komma fram med ett strategi som alla kan ställa sig bakom. Med det borde man gå till årsmöte där medlemmarna får rösta igenom förslaget och sedan ingen styrelse, sponsor eller någon annan kan riva upp det beslutet. 

Själva strategi borde innehålla hur föreningen ska bedrivas allt från A-laget till små knattar. Jag har under mina år i ÅFF märkt att vi uppfinner hjulet gång på gång, gast hjulet är redan uppfunnet en gång. Främst är det när ett styrelse ersätts av ett annat. Då väljer den nya styrelsen att köra på egna idéer och så snurrar vi år efter år utan att komma framåt. 

Om ÅFF har ett långsiktigt strategi som styrelsen ska jobba efter blir det även lättare att hitta kommande styrelsemedlemmar. Samtidigt kommer man att ha lättare att hitta sponsorer. Då blir det lugn och ro i föreningen och det kan jobbas långsiktigt. 

Målet måste givetvis vara att vinna Allsvenskan! Jag brukar säga fotboll går ut på att vinna matcher. Vinner man tillräckligt många matcher vinner man en serie och eftersom alla spelare och tränare vill vinna alla matcher måste målet vara att vinna Allsvenskan. Det målet behöver inte vara realistiskt men ett mål måste man ha för att kunna jobba mot det målet. 

Jag låter kommentarfältet stå öppet i fall ni vill skriva om ni håller med mig eller inte. 

2 tankar på “ÅFF måste stå på egna ben, det är dags nu!

Lämna ett svar

På https://almersmediablogg.almersmedia.com använder vi kakor. Kakor är små textfiler som lagras på den enhet du surfar på, till exempel dator eller mobiltelefon. Textfilen som skickas är inte skadlig och innehåller ingen programkod.