24 juli, 2024

Lyckad taktik bakom segern mot IFK Kumla

Vi tog vår första seger i helgen när IFK Kumla besegrades på hemmaplan med 4-1. 

Jag ska villig erkänna att jag inte sett IFK spela den här säsongen. Laget försvarade sig med fem man i backlinje, men vid offensiven var taktiken 3-5-2 där man spelade offensivt med sina wing-backs. 

Första målchansen skapade gästerna i den andra minuten. Efter en lång boll, halkade Andrian Pettersson och det gav Simon Danielsson ett fri läge, men David Ahlberg kom fint ut och räddade hans försök. 

Matchen andra målchans kom i den femte minuten och det var gästerna som via en frispark Mattias Persson var nära att ledningen, men bollen smet tätt utanför. 

Efter det var det roliga slut för gästerna. Vi tog tag i matchen och började skapa farligheter framåt. 

I den nionde minuten skapade vi vår första chans. Efter en bra slagen hörna av Filipe Reidler de Morales fick en helt omarkerad Johannes von Dongen avsluta, men bollen touchade på en blå spelare och gick strax utanför. 

Två minuter senare tog vi ledningen i matchen. Anders Eriksson spelade fint bollen på högerkanten till Patrik Gustavsson. Gustavsson avancerade mot kortlinjen och slog ett fint inlägg mot botre stolpen. Där dök Simon Sandholm upp och rakade in ledningsmålet. 

Tränarna Jesper Ny och Henrik Gustavsson hade klartlagt IFK Kumla perfekt. Ytan bakom deras wing-back på vår högersida var under större delen av den första halvleken oskyddad och det var just på den sidan som vi gjorde 1-0 målet. 

I den 14:e minuten ökade vi på ledningen efter en bjudning av IFK Kumlas målvakt Oskar Klasson. Återigen var det Eriksson som spelade bollen på djupet. Gustavsson var på språng, målvakten Klasson kom helt fel och Gustavsson petade bollen förbi Klasson och spelade den till Theodor Skarp. Skarp avslutade från 12-13 meter, bollen gick via två försvarare in i mål. 

Även 2-0 målet kom via anfall på vår högersida, där Eriksson och Gustavsson hittade stora ytor att operera på. För mig som utomstående och fotbollnörd om man nu kan kalla sig själv för det, är det så underbart med dessa små men ack så viktiga detaljer. En annan taktiskt detalj var gästerna långa bollar från backlinje mot anfallarna. Även här var vi riktigt bra med. Jag antar utan att veta att tränarduo pekat på den här detaljen inför matchen. 

Efter målet hade vi full kontroll på matchen. Gästerna fick aldrig någon chans att hota offensivt, medan vi kunde spela runt bollen och vila med boll under andra halvan av den första halvleken. 

Med fem minuter kvar tappade IFK Kumla bollen på offensiv planhalva. Reidler de Morales drog upp kontringen och vi fick fyra mot två läge. Reidler de Morales hade till vänster Gustavsson och till höger Daniel Rambin, men valde istället att skjuta själv från 25-meter. Skottet var allt annat än lyckat. 

Jag gillar inte att kritisera spelare, men i det här fallet måste jag göra det. Reidler de Morales måste i det här situationen tänka på laget, trots att vi leder med 2-0. Hade han släppt bollen till häger eller vänster hade vi haft friläge och förmodligen 3-0, vilket skulle innebära spiken i kistan. 

Att gästernas tränare Thomas Bengtsson inte var nöjd med lagets insats under den första halvleken visade han tydligt då han gjorde tre byte redan i halvtid. 

Direkt i inledningen av den andra halvleken fick vi en kanon chans att stänga matchen. Reidler de Morales spelade fram Gustavsson som kom fri med målvakten, men sköt tätt utanför. 

I den 49:e minuten skapade gästerna en farlighet. Ett inspel från högersidan hamnade hos inhopparen Ramil Ghreibo som sköt över. 

Två minuter senare kom reduceringen. Ghreibo jobbade fram bollen till en annan inhopparen i form av Alexander Eyob-Isac som fick med sig bollen lite turligt i närkamp med Josh Bragg. David Aahlerg var sedan chanslös när Eyon-Isac tryckte in reduceringen. 

I den 54:e minuten fick gästernas Denis Segaqa sitt andra gula kort och fick blev därmed utvisad. 

Efter det hände det inte mycket i matchen. Det var händelsefattig, där gästerna med en man mindre inte tilläts skapa något framåt fram till den 89:e minuten. 

I den 89:e minuten kom gästernas möjlighet till kvittering. Ghreibo skickade in bollen från vänstersidan och Simon Danielsson nickade helt omarkerad, men Aahlerg i målet svarade för en fin räddning. 

Två minuter senare vann Bragg bollen på offensiv planhalva och spelade fram Sandholm. Även den här gången kom gästerna målvakt på mellanhand och Sandholm kunde enkelt rulla in 3-1. 

Minuten senare skickade Adrian Petterson en lång boll mot Sandholm. Ännu en gång svarade gästernas målvakt för en sämre ingripande och kom återigen på mellanhand och Sandholm kunde enkelt rulla in slutresultatet i den här matchen. 

Det var skönt att laget kom direkt tillbaka efter förlusten i premiären mot Assyriska. Jag skrev efter den matchen att förlusten inte var rättvis på något sätt. Mot Kumla vinner vi, men vår andra halvlek var inte bra tycker jag. Efter deras reducering blev lite för försiktiga och hade svårt att skapa klara målchanser. Nu har det gått bara två matcher, men jag tycker att vår vänstersidan ser sårbar ut. Daniel Enqvist utgick skadad och ersattes av Didrick Luydens. Han och Reidler de Morales är inte tillräckligt bra defensivt tycker jag. Återigen det är en bedömning sett till två matcher. Adrian Pettersson fanns med i startelvan. Överraskande för oss som inte har insyn i laget då klubben inte presenterat honom. Inte heller finns han på officiellas hemsidan. 

Hans insats var riktigt bra och hans sätt att spela sprider lugn där back. Givetvis får vi inte heller glömma Simon Sandholm som gör tre mål i den här matchen. Sandholm som har haft stora skadeproblem under sin karriär. Hoppas nu att han håller sig skadefri. 

Till sist tycker jag att ÅFF ska skriva långtidskontrakt med Patrik Gustavsson, Theodor Skarp, Daniel Rabin och Adrian Pettersson. Dessa fyra spelare borde vi bygga framtiden kring. Dessa fyra spelare kan bli det som Daniel Hallingström, Kristian Bergström och Henrik ”Fimpen” Gustavsson var under sin tid i ÅFF. Vi behöver spelare som kan bära fanan och sprida ÅFF-andan. Nu väntar ett uppehåll fram till den 8:e augusti då vi spelar tar emot BK Forward hemma på Kopparvallen. 

Lämna ett svar

På https://almersmediablogg.almersmedia.com använder vi kakor. Kakor är små textfiler som lagras på den enhet du surfar på, till exempel dator eller mobiltelefon. Textfilen som skickas är inte skadlig och innehåller ingen programkod.