22 juli, 2024

Tankar kring den 27:e omgången i Allsvenskan

AIK hade chansen att på allvar blanda sig till och med i guldstriden när laget tog emot Häcken på hemmaplan. Men framförallt behövde AIK vinna för att utmana om Europaplatserna. 

Inte ens två minuter hade gått av matchen när Häcken tog ledningen. Häcken kom runt på kanten och AIK tappade markeringen på Sadiq som kunde nicka in ledningsmålet. 

Jag trodde att AIK hade fått extra förtroende av derbyseger mot Djurgården, men icke. AIK saknade förmåga att bryta igenom Häcken stundtals låga förvarar. AIK hade som så många gånger förut den här säsongen svårt att skapa klara målchanser, när laget dessutom ligger under och måste vara extra kreativa så blir det problem. 

När sedan skyttekungen Alexander Jeremejeff gjorde 2-0 med fem minuter kvar var matchen körd för AIK. John Guidetti reducerade på straff på stopptid men närmare än så kom inte AIK. 

Häcken fortsätter att imponera, 1-0 mot Djurgården, 4-1 mot Sundsvall och nu seger mot AIK har gjort att laget behöver ta tre poäng på sista tre för att säkra klubbens första SM-guld. 

För AIK:s del blir det svårt att komma topp tre med tanke på spelschemat för de övriga laget. Till sist måste jag tycka om publiksiffran i den här matchen. Under 20.000 kom för att se detta toppmötet. Det tycker jag är för dåligt, inte minst med tanke på att matchen betydde extra mycket för AIK. 

I och med Häckens seger så var Hammarby pressade för att vinna mot Sirius hemma. Hammarby var det bättre laget matchen igenom. I den första halvleken var det spel mot ett mål och Sirius hade svårt att ta sig över halvapan. Hammarby radade upp chanser men skärpa i kombination med Tommy Vaihos storspel gjorde att vi hade 0-0 efter första halvleken. Joel Nilsson forcerade in ledningsmålet i den andra halvleken och det såg ut som att Bajen skulle ta tre viktiga poäng. Men i den 75:e minuten bjöd Loret Sadiku Daniel Stensson på ett friläge och det var kvitterat. Hammarby jagade sedan ett segermål. Ett mål som aldrig kom och Hammarby tappade där med viktiga poäng på Häcken. 

Ett annat lag som var pressade att vinna var Kalmar FF som på hemmaplan tog emot Mjällby. Kalmar hade svårt att få igång sitt spel. Mjällby som blev överkörda av Hammarby i den förra omgången gjorde det svårt och trångt på mitten. 

Efter ett långt inkast och taffligt målvaktsingripande kunde Mjällby ta ledningen. Kalmar skapade några heta chanser i slutet av den första halvleken men det var Mjällby som ledde i halvtid. 

Inte heller i den andra halvleken fick Kalmar upp någon större fart på sitt spel. När Mjällby sedan gjorde 2-0 kändes även den här matchen avgjord. 

Där med tappade Kalmar chansen att närma sig Djurgården och Hammarby. 

Djurgården svarade för en stark andra halvlek borta mot Malmö, där laget vände underläge 0-2 till seger 3-2. Därmed kan vi säga att MFF fullbordade sin fiasko säsong och vad som har gått snett tänker jag inte gå in på. 

Ett annat lag som har gått tungt den här säsongen är IFK Göteborg. Matchen mot Degerfors såg jag inte men kan konstatera att Degerfors tog ytterligare tre viktiga poäng i bottenstriden. 

Nästa omgång drar igång redan till helgen, själv åker jag till Borås för att stötta Bajen.      

Lämna ett svar

På https://almersmediablogg.almersmedia.com använder vi kakor. Kakor är små textfiler som lagras på den enhet du surfar på, till exempel dator eller mobiltelefon. Textfilen som skickas är inte skadlig och innehåller ingen programkod.