24 juli, 2024

Tankar kring den sextonde omgången av Allsvenskan

Den sextonde omgången av Allsvenskan bjöd på en del intressanta resultat. Häcken förlorade och tappade därmed viktiga poäng i toppstriden, där Elfsborg via överkörningen av Djurgården drog ifrån lite.

I bottenstriden tog sig AIK upp på säker mark i och med en poäng mot Malmö FF. Varberg och Göteborg har det fortsatt tungt.

I den här omgången hann jag med att se fyra matcher och vi börjar med Brommapojkarna mot Hammarby.

Hammarby lyckades inte rida på framgångsvågen. Istället tycker jag att vi fick se lite av det Hammarby som uppträdde innan uppehållet. Det var en första halvlek där det skapades få klara målchanser. Hammarby och Edvin Kurtulus hade stora problem i uppspelsfasen vilket ledde till många enkla bolltapp. Dock hade Brommapojkarna inte spets att utnyttja det.

Trots att spelet hackade så skapade Hammarby två bra chanser i den första halvleken. Den första när Viktor Đukanović vände upp och avslutade strax över.

I den 28:minuten slog Simon Strand ett inlägg som Jusef Erabi nickade i stolpen. På returen fixk Joel Nilsson öppet mål men lyckades skjuta över.

I den andra halvleken hamnade domarna i fokus. Efter en hörna satte Oliver Dovin i Hammarby målet snabbt igång spelet. Bollen gick till Đukanović som blev neddragen. Domaren valde att fria och Brommapojkarna gick till anfall. Alexander Jensen slog ett inlägg där Hammarbys unga back Marcus Karlsson missade markeringen på Kevin Ackermann som rakade in ledningsmålet.

Efter det så var det Hammarby som hade spelet och man borde åtminstone fått med sig en straff. Inte minst när Erabi blev dragen i tröjan. För mig helt obegripligt hur Glenn Nyberg kunde missa det. Dock ska det sägas att Hammarby ska inte lägga den här förlusten på domaren.

Det var ett Hammarby som hade svårt att spela sig ur första pressen och trots att Brommapojkarna spelade stundtals med hög backlinje så hade Hammarby svårt att hota i djupled. Nahir Besara var återigen osynlig precis som innan uppehållet. Erabi och Đukanović försökte och var Hammarbys bästa spelare i matchen.

Brommapojkarna bröt därmed negativa trenden då man hade innan den här matchen fyra raka förluster.

Vidare till toppmötet mellan Djurgården och Elfsborg. En match som var över innan den började. Djurgården vek ner sig totalt mot ett taggat Elfsborg. Djurgården som svarade för en fin insats mot Malmö i den förra omgången gick inte att känna igen.

Elfsborg gjorde sin läxa och såg till att stänga ytorna för Rasmus Schüller som var strålande mot Malmö. Redan i den tredje minuten tog Elfsborg ledningen. Efter en bolltapp hängde Djurgården inte med när Jeppe Okkels kom runt på kanten och med ett långt inlägg hittade fram till Alexander Bernhardsson som styrde in ettan.

Det målet satte prägel på den här matchen. Djurgården fick aldrig igång någon etablerad anfallspel. När domaren blåste av den första halvleken så var matchen över.

Ett annat lag som inte gick att känna igen i den här omgången var Häcken som föll på bortaplan mot IFK Värnamo. Häcken såg trötta ut och på mitten var varken Samuel Gustavsson eller Mikkel Rygaard speciellt lyckade. Värnamo hade inte några större problem att krympa ytorna då Häckens anfallsspel saknade fart.

I den första halvleken hotade Häcken några gånger och det främst genom Momodou Lamin Sonko.

I den andra halvleken var det Värnamo som skapade chanser och avgörandet kom på stopptid genom Simon Thern.

AIK och Malmö delade på poängen men det stora snackisen efter den här matchen är de tråkiga scener som utspelade sig på läktarna i början av den andra halvleken.

Jag har tänkt mycket under här ämnet och jag kommer att skriva ett separat inlägg om vad jag tycker kring det hela.

Själva matchen inleddes med att AIK hade stora problem med Malmös höga press. Det var dock AIK som i den sjätte minuten skapade jätte läge. Dino Beširović slog en frispark. Rui Modesto gjorde en fantastiskt fin löpning, lurade hela Malmös försvar och fri framför mål nickade han strax utanför.

Tre minuter senare skapade Malmö en bra möjlighet. Efter bolltapp av AIK hittade Sebastian Nanasi fram till Taha Ali som kom fri med Kristoffer Nordfeldt. Nordfeldt kom bra ut och räddade Alis avslut.

I mitten av den första halvleken tvingades AIK till byte där Kaita fick lämna och Durmaz kom in. Det var efter det som AIK fick bättre kontroll på matchen. Genom några bollvinster byggde man upp självförtroende och fick bättre energi både i defensiven och offensiven. Samtidigt så sjönk Anton Saletros lägre ner och på så sätt blev han många gånger spelbar, vilket ledde att AIK kunde enklare spela sig ur Malmös press.

I den 43:e minuten skapade Malmö ett jätte läge. Efter ett bolltapp av AIK hittade Nanasi fram till Bossanelo som i sin tur spelade in bollen till Isak Kiese Thelin som avslutade strax utanför.

AIK inledde klart bäst i den andra halvleken och laget vad på väg att ta över matchen när avbrottet kom.

Därefter så var det faktiskt Malmö som var närmast ett segermål. 

Lämna ett svar

På https://almersmediablogg.almersmedia.com använder vi kakor. Kakor är små textfiler som lagras på den enhet du surfar på, till exempel dator eller mobiltelefon. Textfilen som skickas är inte skadlig och innehåller ingen programkod.