25 april, 2024

Tankar kring den åttonde omgången av Allsvenskan

Den åttonde omgången bjöd inte på några större överraskningar. Det är i så fall Brommapojkarnas seger mot Kalmar som sticker ut. Annars fick vi se ett Malmö som trots problem vann sin match. Ett Norrköping som vinner matcher utan att imponera.

Jag hann inte se två matcher i den här omgången men här kommer mina reflektioner från matcherna jag såg.

BK Häcken-Degerfors

En match som jag inte såg.

Varberg-IFK Norrköping 1-3

Norrköping fortsätter att vinna matcher utan att för den delen spela bländande fotboll. I den här matchen fick vi se kamp där båda lagen hade svårt att etablera någon vidare anfallsspel.

Norrköping kom till den här matchen utan Arnor Sigurdsson och inledningsvis ville man få Yahya Kalley i dueller med Varbergs försvaret. Något som Varberg hade god kontroll på.

I den 13:e minuten fick Varberg ett inkast och som vanligt kastades det långt. Norrköping valde att lägga sig i zonförsvar men spelarna stod och sov när Varbergs Luke Le Roux störtade fram från 13-14 meter. Tog sig hela vägen fram till målvakten och nickade in ledningsmålet.

Det var som sagt inte någon välspelad första halvlek. När domaren blåste av så var det ett hemmalag i ledning.

Norrköping gjorde en förändring i halvtid där Kristoffer Khazeni kom in. Någon omedelbar förändring fick vi inte se. Inledningen av den andra halvleken bjöd på samma matchbild som den första.

I den 60:e minuten kvitterade Norrköping. Eid slog ett fint inlägg och Christoffer Nyman nådde högst och nickade in kvitteringen. Precis som i den förra matchen mot Degerfors så var det Nymans klass som hjälpte Norrköping.

Nio minuter senare tog Norrköping även ledningen. Den här gången fick Varberg inte undan bollen och Norrköping bet sig fast. Bollen letade sig fram till Vito Hammershoy-Mistrati som från distans gjorde 2-1.

I den 79:e minuten kom spiken i kistan när Varberg slarvade och Khazeni kom fri med målvakten och kyligt chippade in 3-1.

Hammarby-Djurgården 4-3

Hammarby besegrade Djurgården i en målrikt match. I Hammarby. Ar Loret Sadiku tillbaka på mitten och Adi Nalić fick förtroende från start.

Hammarby inledde med aggressivt försvarsspel under första tio minuterna där Djurgården hade svårt att få ordning på sitt spel.

När man väl lyckades med det så valde man att anfalla via Wikheim på vänstersidan.

I den 13:e minuten skadade sig Mads Fenger och Simon Strand kom in. Sju minuter senare tvingades även Djukanović utgå skadad.

Hammarby slog en del djupledsbollar bakom Djurgårdens backlinjen och i den här matchen var det spelare som löpte i ytorna. I tidigare matcher har spelare gått på djupet men bollarna har inte kommit.

Efter byten tappade Hammarby momentum och Djurgården tog över spelmässigt men utan att skapa något farligt framåt.

Fyra minuter in i den andra halvleken tappade Hammarby bollen och där Edvardsen hittade Barg som kommers med Dovin. Berg lyfte bollen på Cortulus som inte fick undan bollen utan slog in den i det egna målet.

I den 55:e minuten fick vi fint samarbete mellan Mikkelsen och Nalić där Mikkelsen sköt via Djurgårdens spelare och in i mål.

Djurgården kom dock tillbaka när Oliver Dovin bjöd på reduceringen. Han kom helt fel på Danielsson nick mot den bortre stolpen där Haris Radetinac dök upp och nickade in reduceringen.

När Besara kyligt slog in straff fram till 4-2 trodde många att matchen var vunnet men bara minuter senare fick Djurgården en straff och Danielsson gav Djurgården nytt hopp.

Dock kom inte Djurgården närmare än så.

Elfsborg-IFK Värnamo 2-0

Elfsborg fortsätter att gå bra och mot Värnamo var man klart det bättre laget.

Elfsborg klev högt upp I press och Värnamo hade svårt att spela sig ur första pressen. Trots en del bollvinster på offensivt planhalva skapade Elfsborg inga heta målchanser första tio minuterna.

Första riktigt heta målchansen kom inden 16:e minuten när André Römer sköt och Jonathan Rasheed räddade.

Efter det fick vi se en jämn match där Värnamo stack upp då och då i några korta anfall. Elfsborg i sin tur hade lättare att komma till sista tredje delen men där tog oftast stopp.

Det var först med tio minuter kvar som det hettade till. Först var det Värnamo som via Ajdin Željković som från bra läge sköt strax utanför.

Elfsborg i sin tur skapade två bra chanser. Först kom Ahmed Qasem och sköt utanför och strax därefter spelade han fram Jeppe Okkels som avslutade med målvakten räddade.

Värnamo skapade andra halvlekens första målchans när Gustav Engvall spelade fram Wnderson som avslutade med Valderman svarade för en fin räddning.

Direkt efter skapade Elfsborg två bra chanser. Först sköt Emmanuel Boateng från distans och på den efterföljande hörna var Qasem nära men avslutet gick över.

I den 52:a minuten stod Värnamo och sov. Först tillät man Niklas Hult stå och sikta ett inlägg som Jakob Ondrejka kunde ostört nicka in.

Efter målet tappade Värnamo konceptet helt och Elfsborg dominerade matchbilden. I den 63:a minuten borde 2-0 har kommit. Värnamo tappade bollen på mitten och Elfsborg ställde om via Ondrejka som skickade in bollen till Okkels som från ett par meter sköt över.

Man måste lyfta Boatengs andra halvlek där han var dominant på mitten med sina bollvinster och även öppnade passningar.

I den 70:e minuten kom 2-0 och det var just Boateng som drog upp anfallet som ledde till en målvaktsretur och 2-0 från Alexander Bernhardsson.

Elfsborg är ett lag som när man är påkopplade har höga toppar. I den här matchen var man det under större delen av den andra halvleken. Värnamo gjorde en bra första halvlek där man fick jaga en del boll. I den andra orkade man inte göra jobbet på samma sätt och Elfsborg individuella kvalitéer var klart bättre än Värnamos.

Mjällby-Sirius 3-0

Halmstad-Malmö 0-1

Malmö FF tog sin åttonde raka seger men laget fick slita hårt för tre poäng. Den första halvleken bjöd inte på några heta målchanser. Malmö hade mycket boll och anföll ofta via sin vänsterkant där Taha Ali utmanade gång på gång.

Trots att MFF hade spelövertaget och kom ofta upp till Halmstads straffområdet så skapade man inte några heta målchanser. När inspel från Malmö kom så stod alltid en Halmstad försvarare rätt.

Halmstad inledde den andra halvleken med högre presspel och det var så Malmö fick bättre fart på anfallsspelet. Först hotade Sebastian Nanasi med ett farligt distansskott.

Därefter skapade hemmalaget en bra möjlighet när Alexander Johansson kom i bra läge och avslutade med Dahlin i målet räddade.

Sista 25-minuterna gick Malmö ner på tre backaskinjen och spelade mer 3-4-3 där Ali och Nanasi spelade yttrar, Thelin och inhopparen Vecchia på topp.

Ali byttes ut med kvarten kvar och Sören Rieks ersatte på samma position. Sista kvarten handlade mycket om det vi fick se i den första halvlek. Malmö spelade sig fram till straffområdet men därefter hände det inte mycket mot ett kompakt Halmstad försvar.

I den 96:e minuten kom avgörandet. Efter en frispark hamnade bollen till vänster hos Vecchia som tog sig runt och slog bollen snett inåt bakåt till Patriot Sejdiu som bombade in segermålet.

Målet kom via vänstersidan och i ytan i straffområdet som Halmstad täckt bra under hela matchen men Malmö behöver inte många chanser för att avgöra matcher. Det har vi sett tidigare i år. Fascinerande också att se glädje hos Malmö spelarna där hela laget jublade som om man säkert SM-guldet.

Halmstad ska inte skämmas för sin insats där man i 96-minuter gjorde mer eller mindre felfri insats defensivt. Självklart på bekostad av anfallsspelet som lyste med sin frånvaro.

Kalmar-Brommapojkarna 1-3

Vi fick se chansfattig första halvlek där båda lagen hade svårt att sätta fart på bollen.

I den 35:e minuten tog hemmalaget ledningen. Lite från ingenstans kom en lyftning och Mileta Rajović vräkte sig fram och nickade in 1-0 från nära håll.

BP målvakt 18-år släppte in sitt första mål sedan ha. Tog över.

Brommapojkarna hade som matchplan att anfalla på sin vänstersidan där Oscar Petersson och Marijan Čosić utmanade Kalmar försvaret gång på gång.

Kvitteringen kom just på det sättet. Kalmar tappade bollen på mitten och bollen gick ut på vänstersidan där Petersson fick vända knät på Samuel Holm. Samtidigt kom Tim Waker på överlapp och spelade in bollen framför mål. Kalmar tappade Ludvig Fritzson som dundrade in 1-1.

Kalmar var annars långsamma i sitt passningsspel i den första halvleken och Brommapojkarna hade enkelt att försvara sig.

Kalmar skapade en jätte möjlighet i inledningen av den andra halvleken när ett inlägg nådde till Rajović som nickade strax utanför.

Det var något bättre Kalmar som vi fick se i inledningen av den anda halvleken. Det gick lite snabbare framåt och det var rörelse på flera spelare när man gick framåt.

Samtidigt som defensiven var bättre och Brommapojkarna hade svårt att under en kvart komma över halva plan. Men efter en kvart föll Kalmar tillbaka i samma monster som i den första halvleken. Dåligt bolltempo då rörligheten saknades.

Inden 72a minuten förlorade man flera dueller högt upp i plan. Brommapojkarna vände snabbt på spelet. Kalmar spelare tog inte jobbet hem och backlinjen var alldeles för passiva när inspel från högersidan hamnade hos Pettersson som placerade in 2-1.

Sista tio lyfte Kalmar upp Lars Sätra som anfallare i sin jakt på en kvittering.

AIK-IFK Göteborg 2-2

AIK var inte vakna när matchen började. Inom loppet av sju minuter hann Göteborg skapa en kanon chans och även ta ledningen. Och inte nog med det Göteborg var nära även 2-0 under första tio minuter.

AIK fick dock en gratis biljett in i matchen när målvakten Pontus Dahlberg rensade bollen på egen spelare och 1-1 var ett faktum.

Efter det växte AIK in i matchen men lagets spel imponerade inte. Många förlorade dueller och väldigt många bolltapp på mitten präglade AIK:s halvlek.

AIK justerade sitt offensiva spel i inledningen av den andra halvleken. Istället för att spela bollen centralt valde man att trycka upp sina ytterbackarna och använda sig mer av kanterna och spelvändningar. Samtidigt var man även betydligt bättre i det defensiva pressen.

I den 54:e minuten gav Riu Modesto AIK ledningen när han placerade in bollen bakom målvakten. Efter målet hade AIK en bra period i matchen där man tryckte ner Göteborg som fick jaga boll och ägna sig enbart åt försvarsspelet.

Mitt i AIK:s fina period stack Göteborg upp i ett anfall och fixade hörna. På den efterföljande hörna fick vi återigen se tveksamt försvarsspel från AIK och Sebastian Ohlsson tryckte in 2-2.

Matchen slutade 2-2 där båda lagen saknade förmåga att skapa heta målchanser i slutet.